11 min

Zaujímajú ťa trendy sociálnych sietí na rok 2023? Tu ich máš 👇🏻

zdieľať cez

Sociálne siete zažili v roku 2022 mnoho turbulentných momentov. 

Aké trendy nás v roku 2023 čakajú na YouTube, Instagrame či TikToku čaká, vie iba 🔮. No to nás neodradilo tomu dať aspoň shot. V tomto článku ti prinášame pár solídnych a realistických zmien, ktoré nás čakajú nasledujúcich 12 mesiacoch na najobľúbenejších sociálnych sieťach. 

Youtube

Trend krátkych videí pokračuje aj v ďalšom roku, a najočakávanejšou zmenou sú práve YouTube Shorts. Monetizácia krátkych videí dostáva pomaly shape, a YouTube tvorcovia sa majú teda na čo tešiť!

Prvým trendom sú (nečakane) YouTube Shorts 

Koncept krátkych a svižných videí nabral obrovskú popularitu hlavne u generácie Z a to práve vďaka TikToku. A YouTube samozrejme nezaostáva. Monetizácia Shorts má inšpirovať tvorcov natáčať aj krátky formát videí na svoj kanál. 

15 sekúnd. Nič viac nič menej. Ideálne. 

V roku 2022 YouTube Shorts zaznamenali až 1,5 miliardy aktívnych užívateľov. Ak to chceš porovnať s prvým rokom TikTok, ich videá mali popularitu ,,len” u 1 miliardy užívateľov. YouTube tiež prispôsobuje vzhľad stránky a aplikácie, aby boli Shorts ľahšie dostupné pre používateľov a jednoduchšie na používanie.
Pre tvorcov je od začiatku roka 2023 pripravený plán na monetizáciu YouTube Shorts. Ak ťa táto téma zaujíma viac, napísali sme blog na tému Zarábaj so Shorts.

…

Live Streamy

Streamy si celkovo držia až 6-krát viac interakcie ako ,,obyčajné videá”. Podľa štatistík používatelia sledujú živé prenosy trikrát dlhšie ako vopred nahraný obsah.
Živé vysielania nabrali najviac popularity, práve cez lockdown a tento trend sa zdá, že pokračuje aj naďalej. Živé vysielanie môže byť kľudne koncert, či kultúrne predstavenie, prednáška, ale aj streaming YouTubera či gaming.

Tak čo? Ideš do toho? 

Konvencie tvorby obsahu

Posledný trend je možno trošku z iného súdka, ale taktiež veľmi dôležitý. V poslednom roku YouTube urobil pár zmien a vylepšení, avšak tieto dve sú najpodstatnejšie:

1. Kapitoly

YouTube video je rozdelené podľa témy na úseky. Používateľ dokáže veľmi jednoducho prejsť na konkrétnu minútu, kde je práve obsah, ktorý ho zaujíma najviac. Výhodou využitia tejto funkcie, je taktiež ľahšie vyhľadávanie cez Google.
Príklad:  Ak kapitola 2 v tvojom videu má názov Monetizácia videa, a niekto bude googliť práve tieto kľúčové slová, je väčšia pravdepodobnosť, že na tvoje video narazí, keď je rozdelené na kapitoly. Pretože ho google presmeruje rovno na tvoje video, na kapitolu 2. Wuala.

2. Premiéry

Premiéry sú jednoducho mix tradičných YouTube videí a Živých vysielaní. Premiéry v podstate umožňujú tvorcovi interagovať s publikom naživo pri sledovaní jedného z ich vlastných videí.

TikTok

TikTok mal v poslednom roku najväčší podiel na smerovaní trendov naprieč všetkými platformami. Zhodnotili situáciu a správanie sa ľudí, kultúrnych zmien a  wuala. Report budúcich trendov je na svete. Ak chceš byť svojím kontentom napred, čítaj ďalej…

3 najdôležitejšie trendové okruhy v roku 2023 sú: 

Akčná zábava- obsah šitý na mieru, ktorý inšpiruje ľudí konať

Navrhovaný obsah na TikToku, má hlavnú úlohu - má byť zábavný a upútať pozornosť. 

…

Vytváranie priestoru pre radosť 

Podľa TikToku, ľudia berú videá na platforme ako súčasť ,,selfcare" v neustálom kolobehu povinností, pracovného vyhorenia a osobných problémov. 

…

a posledným trendom sú Komunitné ideály

,,Komunity na platforme TikTok nielen podporujú a spájajú ľudí na základe ich poločných záujmov. Tiež majú používateľov inšpirovať k zmene." vyjadril sa TikTok.

…

Na TikTok vlnu sa pomaly dostávajú aj značky a firmy.  Môžeme sledovať trend, kde firmy zábavnou a fresh formou predstavujú nielen svoje produkty, ale aktívne zapájajú celý tím do krátkych videí, komunikujú s publikom a reagujú na ich komentáre. Proste idú s dobou. A sú coool.
TikTok vyhlásil, že chce aj naďalej podporovať taký kontent, ktorý zlepšuje ľuďom náladu, pobaví ich, zrelaxuje alebo si dokonca odnesú nejaký ,,life hack”. 

Btw koľko vecí máš len vďaka TikTok odporúčaniu? 

Hashtagy #StoryTime, #POV, #GrowthMindset a #Advice dosahujú najlepší úspech, čo znamená že ľudia naozaj oceňujú komunitu s podobným zmýšlaním a kontent, ktorý im okrem dobrej nálady poskytne aj pridanú hodnotu. 

Mladí ľudia negooglia. Až 40% mladých ľudí  Gen Z, používa TikTok namiesto Google na vyhľadávanie relevantných informácií. Algoritmus TikToku im výsledky prispôsobí nielen podľa ich záujmov, ale taktiež podľa popularity jednotlivých videí. Preto je pre Gen Z oveľa priaznivejšie vyhľadávať práve cez TikTok alebo Instagram.

Facebook

Facebook má za sebou krušný rok. Aj keď zažíva menšiu krízu identity, CEO Mark Zuckerberg vyhlásil, že rok 2023 chystá spoločnosť veľké zmeny. Čo môžeme teda od pilotnej sociálnej siete očakávať? 

Už dávno nie si kráľom svojej hlavnej stránky

Priprav sa na ešte viac odporúčaného contentu na tvojom Feede. Až 40% príspevkov bude od profilov a stránok ktoré nefollowuješ.
Tento trend úspešne funguje na Tiktoku, kde ti algoritmus podľa tvojho správania vyberá mix contentu, ktorý by sa ti pravdepodobne mal páčiť. 

Obsah od tvojich priateľov je prvoradý…

Spájanie sa s rodinou a priateľmi bol už od začiatku hlavným cieľom Facebooku. Mark sľubuje, že content od tvojich priateľov bude vždy prvoradý, a tým pádom by mal poraziť aj algoritmus s návrhmi.
Svedčí o tom aj update, kde si môžeš vybrať či ťa zaujíma iba obsah od tvojich priateľov - vo Feeds, alebo chceš cez Home objavovať navrhovaný content. 

 

…

Facebook sa tiež úpenlivo snaží ľudí motivovať a nadchnúť s metaverse. Už si si vytvoril svojho vlastný digitálny charakter? Svojho avatara môžeš štýlovo obliecť, poprípade mu kúpiť špeciálne outfity. 

Ďalším úspešným produktom je kolaborácia s Ray-Ban. Spolu vytvorili ,,Príbehové Ray-Ban”, ktoré okrem štýlového rámu, v sebe ukrývajú aj dve malé kamery. Pomocou okuliarov vieš ovládať hudbu, urobiť fotku či nahrať video. A to len jedným dotykom. 

,,Zachyť svet z uhla, z akého ho vidíš.”

Nahrané súbory sa automaticky uložia v tvojej galérii a ty ich potom jednoducho vieš zdieľať na svojich sociálnych sieťach. Ak ťa táto vychytávka zaujala, priprav si cca 499 eur. 

…

Instagram

To, že rok 2022 bol pre platformu veľmi kritický, kedy pomaly stráca svoju identitu a viac sa snaží podobať iným sociálnym sieťam, je nám úplne zrejmé. Na čo sa teda Instagram chce zamerať v nasledujúcom roku a možno aj vystúpiť z tieňa presláveného TikToku?
Ak si radšej užívaš video formu, šéf Instagramu- Adam Mosseri ti prezradí všetko, čo potrebuješ vedieť o trendoch 2023 na Instagrame

Vzbudiť v ľuďoch kreativitu.

Kreativitu sa vieš naučiť. A Instagram ti k tomu dá všetko, čo potrebuješ.

Pamätáš sa na všetky tie filtre a bláznivé rámy, ktoré sme kedysi brali ako nutnosť pri postovaní? Prvé predsavzatie platformy Instagram je teda poskytnúť kreatívne nástroje na vyladenie perfektnej fotky. Okrem AR technológií môžme očakávať aj integráciu 3D objektov. 

Pomôcť ľuďom objaviť veci, ktoré milujú

Sme zvyknutí, že na našej hlavnej stránke sa objavujú príspevky od profilov, ktoré náš zaujímajú a sledujeme ich.Toto chce však Instagram zmeniť. Jeho cieľom je prepájať čo najviac neznámych ľudí, a objavovať nové profily.

Uvedomuje si však, že je to obrovský risk. Znamená to zmeniť užívateľské správanie na platforme. Jeho najväčšiemu konkurentovi TikTok-u, sa to darí. Podľa tvojho správania a záujmov ti odporúča obsah, ktorý sa ti má páčiť. Tým pádom je oveľa ťažšie sa od displeja tvojho smartfónu odtrhnúť.

Spájať ľudí

Čoraz viac ľudí interaguje cez DMs a stories. Nasvedčujú tomu aj kľúčové aktualizácie, ako je osrdiečkovanie stories. Uvedomujeme si silu, aké majú sociálne platformy, preto nezdieľame na svoj profil úplne všetko, ako to bolo kedysi. Vážime si svoje súkromie. Alebo aspoň máme vytvorené Close friends. 

Novou funkciou sú aj „Poznámky“, ktoré používateľom umožňujú zdieľať krátke správy medzi sebou. Zobrazia sa ako bublina, v podobe ako stories v sekcii DMs.

…

Sociálne siete často pôsobia ako divoký západ - neustále zmeny na platformách, či nové trendy.
Pre marketérov, a firmy je to však skvelá príležitosť experimentovať s contentom, a nájsť presne ten čarovný mix, ktorý pre konrkétne publikum funguje najlepšie. 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *