7 min

Čo je nové na YouTube? Zarábaj so Shorts, nový dizajn a ďalšie!

zdieľať cez

Novinky na karte Komunita

Karta Komunita slúži na spojenie teba ako tvorcu s fanúšikmi, ktorí ťa sledujú. Po novom môžeš pridať naraz až päť obrázkov a vytvoriť typickú slideshow podobne ako na Instagrame.
Odteraz môžeš vytvoriť nie len textový prieskum, ale aj obrázkový. Ankety na YouTube majú vysoké dosahy, takže ti určite odporúčame ich využívať a teraz ich môžeš obohatiť aj obrázkami. Skús sa divákov opýtať, aké video chcú ako ďalšie, čo sa im páčilo na tom poslednom alebo sa s nimi poraď, ktorý dizajn pre merch je najkrajší.

4K len v Premium?

Na Reddite a na Twitteri sa nedávno objavili screenshoty od náhodných užívateľov YouTube, ktorí si pri sledovaní videí mohli bezplatne zvýšiť kvalitu len do FullHD rozlíšenia.
Pri možnosti 4K, 2160p, sa im zobrazila informácia, že si musia predplatiť službu Premium, ak chcú sledovať v tomto rozlíšení.

Zatiaľ nevedno, aké má s týmto YouTube plány a všetko prebieha len v testovacej verzii, no ako sa dalo predpokladať, málokto túto zmenu víta pozitívne. Najnovšie informácie prezrádzajú, že YouTube s týmto testom nateraz skončil a 4K rozlíšenie je už pre všetkých zadarmo. Čo však prinesú nové výhody Premium verzie uvidíme až neskôr.

YouTube Premium je dostupný už niekoľko rokov aj na našom území a momentálne štandardné predplatné stojí 7,19€ za mesiac.

V USA nedávno stúpla cena za YouTube Premium rodiný plán o 28%! Konkrétne o 5$ na sumu 22.99$.
Svojím predplatiteľom poslali tento email:

We created YouTube Premium to provide an uninterrupted YouTube experience, so you can get closer to the videos, creators, and music artists that you love.
To continue delivering great service and features, we will be increasing your Premium family plan price from $17.99/month to $22.99/month.

Vytvorili sme YouTube Premium, aby sme ponúkli nerušený zážitok na YouTube, vďaka čomu môžeš pristúpiť bližšie k videám, tvorcom a hudobníkom, ktorých miluješ.
Aby sme mohli v týchto službách pokračovať, zvyšujeme cenu za Rodinný plán zo 17.99 dolárov za mesiac na $22.99$ za mesiac.

Nová kapitola odmeňovania v Shorts

Youtube začal finančne odmeňovať svojich tvorcov v roku 2007, keď spustil partnerský program YPP (YouTube Partner Program). Za posledné tri roky, platforma zaplatila tvorcom viac ako 50 miliárd dolárov.
Nedávno predstavili ďalšiu kapitolu odmeňovania, keď oznámili nové možnosti ako zarobiť na ich stránke.

Momentálne je v YPP viac ako dva milióny partnerov a YouTube ponúka 10 spôsobov ako zarobiť peniaze.
Začiatkom budúceho roka, do partnerského programu sa budú môcť pripojiť aj tvorcovia so zameraním na Shorts videá.
Kritéria pre úspešné pripojenie zahŕňajú tisíc odberateľov a 10 miliónov Shorts videní.
Noví partneri budú môcť benefitovať z YPP a zarábať vďaka reklamám na videách alebo pomocou Fan Fundingu (Super chat, Stickers, Vďaka, Členstvo).

A ako to bude fungovať?

Začiatkom roku 2023, Shorts tvorcovia budú mať nárok na podiel z príjmu - nechajú si 45% zárobku na základe ich podielu na celkovom počte zhliadnutí v Shorts.

Reklamy sa budú zobrazovať medzi videami v Shorts Feede. Každý mesiac sa príjem z týchto reklám spočíta, rozdelí sa tvorcom a pomôže zaplatiť licencie za použitú hudbu.
Vďaka tomu, kreatívci nemusia mať starosti, či použiť, alebo nepoužiť licencovanú hudbu.

Upozornenie: Ako tvorca, budeš musieť akceptovať nové podmienky kontraktu, ak budeš chcieť zarábať zo Shorts. V priebehu januára ti príde výzva, tak na to nezabudni. Ak úspešne podmienky potvrdíš, od prvého februára 2023 ti môžu tvoje Shorts oficiálne zarábať.

Daj dlhým videám druhú šancu v Shorts

Aj my, na našom TikToku dávame pamätné momenty z YT práve tam a vďaka tomu získajú celkom nové publikum. To môžeš teraz aj v Shorts - priamo si z dlhého videá dokážeš vytvoriť krátky klip, ktorý môže získať nové zhliadnutia.

Ako na to?
Otvor si YouTube apku na mobile, vyber si video z tvojho kanálu, klikni na Edit into a Short a vyselektuj si časť s dĺžkou do 60 sekúnd.

Nové možnosti použitia hudby

Určite vieš, že hudba vo videách je alfa a omega. Bez nej nemá video život. Dokáže obohatiť aj nudné zábery z dovolenky alebo v pozadí spestriť tvoj komentár.
Zložitosť pri licencovaní však často končilo tak, že autor nedostal za video zaplatené, čo viedlo k demotivácii a v mnohých prípadoch aj k neférovosti.
Youtube sa po novom snaží vytvoriť akýsi most medzi hudobným priemyslom a tvorcami. Chcú lepšie definovať, ako môže byť hudba prezentovaná vo videách.
Práve preto nedávno predstavili Creator Music, nová destinácia v YouTube Studio.
Jedná sa o stále doplňovaný katalóg hudby, ktorý je k dispozícii pre autorov dlhých videí.
Tí si môžu zakúpiť cenovo dostupné licencie k vysoko kvalitnej hudbe, ktorá im umožní plne monetizovať svoje video.

A čo pre tých, ktorí nechcú kupovať licencie?

Stále budú môcť hudbu z katalógu plne využívať, avšak výnosy si rozdelia s držiteľom práv danej hudby. Creator Music je momentálne v beta verzii v USA a do viacerých krajín sa dostane v roku 2023.
Viac info v tomto článku: https://blog.youtube/news-and-events/supporting-the-next-wave-of-creative-entrepreneurs/

Naši partneri vo Vidadu majú prístup k populárnej hudobnej knižnici Epidemic Sound. Tá ponúka široký výber kvalitnej hudby pre vašu tvorbu, ktorú môžu využívať aj pre monetizované videá.

Užívateľské mená @

Dlho očakávané používateľské mená na YouTube sú tu! Ide o nový spôsob, ako vás môžu ľudia nájsť a spojiť sa s vami.
Na rozdiel od názvov kanálov, ako doteraz mená fungovali, budú unikátne a vďaka tomu si budete môcť vytvoriť jedinečnú identitu.

Tvoje username bude súčasťou webovej adresy tvojho kanála. Takto ťa nájdu ľudia mimo YouTube jednoduchšie a efektívnejšie.
Ak si napríklad zvolíš username @ruzovyslon123, webová adresa tvojho kanála bude https://youtube.com/@ruzovyslon123.

Funguje to rovnako ako na Instagrame. Ľudia ťa ľahko vyhľadajú vďaka jedinečnému menu, môžeš sa označiť v Shorts alebo označiť YouTube kamarátov v komunitnom ozname či v popise videa.

Už vieš, aké meno si zvolíš? Nemusíš sa báť, keď si budeš môcť zvoliť svoje username, YouTube ťa na to upozorní.

Ak chceš vedieť vždy najnovšie infošky zo sociálnych sietí a online sveta, nezabudni nam hodiť follow na náš Instagram!

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *