6 min

Ako YouTube určuje, či tvoje video bude mať ŽLTÝ alebo ZELENÝ dolár?

zdieľať cez

Každé jedno video, ktoré je nahrané na YouTube, prechádza niekoľkými kontrolami, aby sa zistilo, či neporušuje nejaké pravidlá.
Najčastejší problém však nastáva, keď video dostane tzv. žltý dolár. Mnohokrát sa však táto ikonka zmení na zelenú alebo naopak, a tak množstvo tvorcov má nejasnosti, ako tento systém určovania funguje. V tomto blogu ti preto prinášame niekoľko exkluzívnych infošiek, aby si vedel, čomu sa vyhýbať a zarábal na YouTube bez zbytočného stresu.

Ak tvoríš videá na YouTube, asi ti netreba vysvetľovať, aký typ obsahu na túto platformu nepatrí. Za hrubé porušenia pokynov pre komunitu hrozí vymazanie, vekové obmedzenie videa, Community strike, alebo rovno aj vymazanie účtu bez predošlých varovaní.

Svoje vie určite povedať aj Duklock, ktorému v roku 2021 hrozilo vymazanie kanálu pre dve varovania. Tie dostal za staré videá a kvôli tomu nemohol nahrávať dva týždne. Sankcie na kanáli v takom prípade zostanú tri mesiace, a ak by za ten čas dostla Dušan tretí strike, YouTube by mu vymazal celý kanál. Viac o tom porozprával aj vo svojom videu.

Obsah vhodný pre inzerentov

Ak si súčasťou YouTube Partnerského programu, môžeš si do videí dávať reklamy a z nich zarábať. Najprv však musí tvoje video spĺňať pokyny pre obsah vhodný pre inzerentov. Vo videách by si nemal vulgárne rozprávať, ukazovať násilie, krv, zranenia. Obsah pre dospelých tiež nie je vítaný a ani nič, čo je šokujúce či kontroverné, čo končí ľudskou tragédiou. Vždy je však dôležitý kontext. Ak vieš poskytnúť dostatočné informácie, prečo tieto veci vo videu ukazuješ a majú za cieľ predovšetkým edukovať, môžu byť monetizované.

Stáva sa, že si budeš maximálne istý, že si všetky pravidlá dodržal, ale aj tak ti automatický systém oznámi, že tvoje video nejakým dôvodom nespĺňa kritéria speňaženia a nie je vhodný pre väčšinu inzerentov.

Samo-certifikácia

YouTube ponúka aj možnosť takzvaného seba-ohodnotenia - Self Certification. Ide o systém, kde ty povieš, či tvoje video obsahuje alebo neobsahuje prvky, ktoré sú zahrnuté v spomínaných pokynoch pre inzerentov.

Ak budeš opakovane správne svoje videá označovať, YouTube bude spoliehať na teba a vytvorí si k tebe dôveru. Tvoj kontent bude ľahšie monetizovaný, avšak nezabúdaj, že aj tak všetko, čo na platformu nahraješ, prechádza automatickými kontrolami. Veď vieš... keby niečo. Ak systém zistí, že si predchádzajúce videá označoval nesprávne, opäť stratíš dôveru a hrozí ti dokonca vylúčenie z partnerského programu.


Snažíme sa čo najpravdivejšie ohodnotiť naše videá. Ak budeš aj ty, YouTube bude časom spoliehať prevažne na teba.

Čo robiť ešte inak...

Keďže pomáhame našim partnerom, ktorí tvoria na YouTube, všímame si, akým spôsobom pripravujú videá a následne ich nahrávajú na platformu. Mnohí si najprv holé video najprv nahrajú, pretože ten proces môže v nejakých prípadoch trvať pomerne dlho a potom riešia ostatné veci. Tie zahŕňajú názov, popis, náhľadový obrázok a ostatné metadáta.

Tento postup je pochopiteľný, no môže sa stať, že ak po nahratí ešte nezverejneného videa bez pridaných metadát spustí systém automatické kontroly, výsledok bude žltý dolár.

Samotné video môže byť síce v poriadku, ale bez potrebných metadát neponúka potrebný kontext, ktorý by pomohol systému určiť, či je celkový obsah vhodný pre inzerentov. Video teda dostane žltý dolár, pretože je to pre nich bezpečnejšia voľba.

Súkromné vs nezaradené video

Chápeme, že keď nahrávaš video, väčšinou ho nechceš zverejniť ihneď. Môže to byť preto, ako sme spomínali, že ešte k nemu nemáš hotové metadáta alebo čakáš na tvoj obvyklý čas, kedy sú tvoji diváci zvyknutí očakávať nové video.

Základnou chybou však je, že video nastavíš ako súkromné. Je pravda, že takto ho nikto okrem teba neuvidí, no kým je video private, YouTube systém na ňom nevykoná automatické kontroly. Na ich strane dostane štítok - čakajúce a nevedia ho posunúť ďalej, pretože ide o súkromné video. Preto sa stane, že takto proces trvá dlhšie než normálne, teda aj viac ako sedem dní. Niekedy sa k review systém ani nedostane - aj takéto prípady sme už zaznamenali.

Ľudia z YouTube nám odporučili, aby boli videá nahrávané v dostatočnom predstihu. Ideálne niekoľko hodín pred plánovaným zverejnením. To dá systému dostatok času na to, aby vykonal monetizačné a iné kontroly.

Ak máš priestor, už počas nahrávania pridaj videu potrebné metadáta. Vytvor nadpis, popis, nahraj náhľadový obrázok, pridaj štítky a pod.

Nezabúdaj, že aj tieto dáta musia byť v súlade s pravidlami. Bola by veľká škoda, ak by dlho plánované video dostalo žltú stopku len kvôli jednému nevhodnému slovu v popise.

Mimochodom, ak ťa brzdí v tvorbe žltý dolár alebo máš akýkoľvek problém s monetizáciou, ozvi sa nám. Spoločne sa na to pozrieme a určite poriešime!

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *