8 min

Top 10 spôsobov, ako si môže YouTuber zarobiť peniaze. Poznáš všetky?

zdieľať cez

Naši známi YouTuberi dnes zarábajú veľké peniaze. Tým najlepším z nich ročne pristanú na účte tisíce eur a tí menší taktiež dokážu potešiť svoje konto zaujímavým zárobkom. Keď je teda YouTube zlatá baňa, prečo nezarábaš hromadu peňazí aj ty? Možno práve nepoznáš všetky možnosti, ako speňažiť svoju tvorbu. Pre influencera existuje niekoľko spôsobov, ako si zarobiť a my sme pre teba vybrali TOP 10.

1. SPONZOROVANÝ OBSAH

Slovenskí a českí YouTuberi sú vnímaní ako celebrity internetu, a aj preto ich firmy čoraz častejšie oslovujú s možnosťou platenej spolupráce. Sponzorovaný obsah má rôzne podoby. Môže to byť Haul, Unboxing, Product placement, ale aj veľký projekt s dlhoročnou spoluprácou. Ide o istý komerčný zásah do tvojej tvorby a záleží len na tebe, ako tento spôsob zárobku využiješ. Dôležité je, aby si sa dokázal s kampaňou a značkou stotožniť. Autentickosť je pre teba pravidlo číslo jeden.

2. PRÍSPEVKY NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Instagramové hashtagy #sponsored #ad dnes už vôbec nie sú tabu. Influencer marketing na sociálnych sieťach sa rozvíja raketovou rýchlosťou a slovného spojenia zapredaný YouTuber sa nemusíš báť. Štúdia od Dana Rebecca Designs hovorí, že 72% používateľov instagramu si kúpili fashion, beauty alebo lifestylový produkt potom, čo ho videli na IG. Ľudia si nechajú radi poradiť na sociálnych sieťach od svojho obľúbeného influencera. Preto by si sa okrem svojho YouTube kanála mal starať aj o instagramový profil, ktorý sa pre teba môže veľmi rýchlo stať super spôsobom, ako si zarobiť.  

…

3. PRODUKTY ZDARMA

Produktové spolupráce sú veľmi rozšírené, a práve preto si na ne daj pozor! Sú totiž ako chrípka. Môžeš ju raz chytiť, vyliečiť sa z nej a byť celý rok zdravý alebo ju poriadne nevyležíš a bude sa vracať každý mesiac. Rovnako to funguje aj s prijímaním produktov zdarma. Ak sa s firmou dohodneš na konkrétnych podmienkach spolupráce, odprezentuješ produkt na základe podmienok a následne ukončíte kampaň, potom to robíš dobre. Ak ale šupneš na insta story, do príspevku alebo do videa každý mystery balíček, ktorý ti pristane pred vchodovými dverami, môžeš sa zaseknúť pritom, že budeš každý deň dostávať rôzne nezaujímavé balíčky, ale tvoje konto zostane prázdne.

4. AMBASÁDOR ZNAČKY

Stať sa ambasádorom značky je už lukratívna záležitosť, ale nie nemožná. Tu sa vzťah medzi firmou a influencerom posúva na ďalší level. Nestávaš sa totiž iba tvárou značky, ale hlavne lídrom jej komunity. V tomto štádiu ti firemný partner nediktuje množstvo príspevkov na instagrame, ale prenecháva ti veľkú slobodu a zodpovednosť za pravidelné vytváranie sponzorovaného obsahu a reprezentovanie značky na rôznych akciách.

…

5. AFFILIATE MARKETING (PROVÍZNY PREDAJ)

Už si niekedy ponúkol svojim fanúšikom promo kód na vybraný produkt? Potom si bol súčasťou tzv. provízneho predaja, čo je ďalší spôsob, ako si zarobiť. Affiliate marketing je aj pridávanie odkazov na webstránku, k príspevku na Facebooku, do bio na instagrame alebo do popisu videa na YouTube. Mnoho z týchto linkov posiela fanúšikov na e-commerce stránky, kde môžu nakúpiť produkty alebo služby na základe tvojho odporúčania. Aj takto funguje zarábanie cez internet. Jednou z kampaní provízneho typu bol napríklad predaj lístkov na UTubering. YouTuber podporil predaj lístkov tým, že na svojich kanáloch či sociálnych sieťach umiestnil unikátny odkaz na predaj lístkov a následne získal províziu zo vstupeniek, ktoré boli predané vďaka jeho odkazu. Affiliate marketing jednoznačne patrí medzi populárne spôsoby, akými YouTuberi zarábajú peniaze a je rovnako vhodný pre väčšie aj menšie kanály.

6. EVENTY – MODERÁTOR ALEBO SPEAKER

Pred kamerou si prirodzený a vieš improvizovať. Aj vďaka tomu sa môžeš jedného dňa objaviť na moderovačke eventu. Niektorí YouTuberi zarábajú práve moderovaním či vystupovaním na rôznych verejných alebo súkromných akciách. Ak si myslíš, že stage je miesto pre teba, určite by si nemal čakať, kým ti niekto zavolá. Moma sa nebála využiť príležitosť, zúčastnila sa castingu Face of FashionTV a vybojovala si post moderátorky fashion televízie.

…

7. VLASTNÝ MERCH

Merchandise je ďalší spôsob, ktorý ti môže priniesť zaujímavý zárobok. Už dávno to však nie je iba o tričkách a hrnčekoch s menom influencera. Dnes merch reprezentuje skôr vlastný štýl tvorcu a produkty, ktoré sú zaujímavé pre jeho publikum. Si úspešný Gamer? Obranduj si herné produkty. Si blázon do fitness? Vytvor si vlastnú značku funkčného oblečenia. Je tu však jeden háčik. Úspešnosť predaja merchu závisí od popularity tvojho YouTube kanálu. Preto než začneš s jeho výrobou a predajom, uisti sa, že máš publikum, ktoré by tvoj merch ocenilo.

8. PREDAJ KNÍH

Ďalším spôsobom, ako obohatiť svoje konto, ale zároveň vytvoriť hodnotný produkt je napísanie knihy. Populárni YouTuberi píšu často o tom, aké to je byť influencer. Ty môžeš, samozrejme, písať o niečom úplne inom. U nás sa knižným výtvorom zatiaľ môže pochváliť GOGO, Expl0ited, Selassie a PPPeter s úplne čerstvým dielom Kde všade som (ne)zomrel. Nechaj sa inšpirovať, možno práve tvoj výtvor bude ďalší bestseller.

…

9. CHANNEL MEMBERSHIP A SUPER CHAT

Nedávno YouTube pridal novinku s názvom Channel membership. Nová funkcia dáva možnosť YouTuberom zarobiť si nejaké euríčko navyše a fanúšikom podporiť svojho obľúbeného influencera a získať exkluzívne videá, odznaky či emotikony. Ďalšou funkcionalitou, ktorá má podporiť tvorcov je Super Chat. Prináša nový spôsob, ako môžu fanúšikovia interagovať s YouTuberom. Fanúšik môže zaplatiť za svoju správu, ktorá sa následne zvýrazní v chate, čím sa zvyšuje šanca, že si jeho správu prečíta YouTuber v chate.

10. AKO SI ZAROBIŤ CEZ PATREON

Patreon je akýsi online pohárik na sprepitné, ktorý plnia tvoji fanúšikovia. Či tam hádžu drobné alebo poriadne bankovky, už je ale na nich. Následne získavajú rôzne výhody podľa toho, aké veľké sprepitné ti prihodia. Môže ísť o extra obsah, ako video behind the scenes alebo sa dokonca môžu podieľať na tvorbe obsahu spolu s tebou. Dôležité je, aby si pre svoje publikum vytváral pravidelný a zaujímavý obsah, za ktorý budú ochotní prispieť.

Možno je čas prestať sa pýtať, ako si zarobiť na YouTube a začať rozmýšľať nad tým, ako si zarobiť ako influencer. Ak by si potreboval poradiť, pokojne sa na nás obráť a pomôžeme ti rásť. Nezabúdaj, že dôležité je poznať svoju hodnotu, nepodceniť sa pri komerčných spoluprácach a vytvárať pravidelný a kvalitný obsah pre divákov.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *