10 min

Ako odhaliť fake followerov?

zdieľať cez

Pri hľadaní vhodného influencera pre marketingovú kampaň ľudí do veľkej miery ovplyvňujú čísla, no čísla nie sú 100% zárukou úspešnej kampane. Influencer marketing sa osvedčil, ako efektívny spôsob oslovovania potenciálnych zákazníkov, čo spôsobilo jeho rýchly rast a popularitu. Spolu s novým trendom v marketingu prišiel, bohužiaľ, aj nežiadúci efekt, a to vznik nedôveryhodných influencerov, ktorí si svoje postavenie na Instagrame vybudovali prostredníctvom fake followerov. Preto ak premýšľate nad spoluprácou s influencerom, je dôležité vyhnúť sa profilom s nakúpenými sledovateľmi a my vám ukážeme ako. 

KTO SÚ NEDÔVERYHODNÍ INFLUENCERI?

Skôr než si ukážeme, ako rozoznať nedôverhodný profil, je dôležité mať jasnú predstavu o tom, kto to je. Tento fenomén sa rozmohol najmä na Instagrame, kde si užívatelia začali nakupovať sledovateľov. Nedôveryhodný influencer je väčšiou užívateľ Instagramu, ktorý sa podľa všetkého javí ako skutočný influencer. Zverejňuje veľmi kvalitné príspevky, ktoré sa príliš nelíšia od skutočných influencerov. Zásadný rozdiel je však v tom, že jeho publikum sa väčšinou skladá z falošných účtov a botov. Inými slovami, nemá vplyv na skutočné publikum a spoluprácou s takýmto influencerom by ste len vyhadzovali peniaze do koša. 

VPLYV NEDÔVERYHODNÝCH INFLUENCEROV NA ZNAČKU

Nakupovanie sledovateľov a vydávanie sa na sociálnych sieťach za niekoho kým nie ste, je jednoducho podvod a spolupráca s nedôveryhodnými influencermi môže byť pre vašu značku veľmi škodlivá. Takýto „influenceri“ vás môžu stáť veľa peňazí, ktoré už nikdy neuvidíte. Na prvý pohľad si budú odvádzať dobrú prácu a spĺňať dohodnuté podmienky, ale nakoľko vašu značku propagujú publiku plnému falošných účtov a botov, vaša firma získa z tejto spolupráce namiesto zvýšenia predaja iba zvýšenie nákladov.

AKO ICH IDENTIFIKOVAŤ?

Teraz, keď chápete, čo máme na mysli pod nedôveryhodnými influencermi a aké škody môžu napáchať, poďme k najdôležitejšej časti, ako ich odhaliť. Pripravili sme si pre vás tipy, ako čo najjednoduchšie odlíšiť fake influencerov od skutočných.

1. POSVIEŤTE SI NA ENGAGEMENT RATE

Fake followeri sú neaktívni sledovatelia, častokrát ide o botov či falošné účty, ktoré žiadnym spôsobom nereagujú na obsah, ktorý tvorí influencer. A keďže boti a falošné účty tvoria väčšinu publika nedôveryhodných influencerov, ich príspevky na sociálnych sieťach majú zvyčajne neobvykle nízku mieru zapojenia vzhľadom na ich obrovský počet sledovateľov. Ak sa vám zdá, že počet lajkov a komentárov k príspevku je podozrivo nízky vzhľadom na počet followerov, môžete opodstatnene pochybovať o pravosti publika influencera.

…

Engagement rate je percentuálna miera zapojenia publika s obsahom tvorcu na sociálnych sieťach. V jednoduchosti ide o podiel všetkých komentárov + lajkov a celkového počtu followerov. Engagement rate je možné pracne vyrátať podľa rovnice, ale oveľa jednoduchšie je využiť online platformy ako napríklad socialblade.com ,kde zdarma získate základné informácie o profiloch na vybraných sociálnych sieťach. Pre jednoduchšiu predstavu sme vám pripravili výpočet engagement ratu našich 3 posledných príspevkov na Instagrame.

…

2. PREČÍTAJTE SI KOMENTÁRE POD PRÍSPEVKAMI

Sledovaním metriky engagement rate môžete odhaliť nedôveryhodné profily, no nejde o nepriestrelnú taktiku. Niektorí influenceri s fake followermi si umelo navyšujú engagement a tak sa na prvý pohľad môžu zdať ako vhodný kandidát na spoluprácu. Ako takýchto podvodníkov odhaliť? Prejdite si komentáre pod príspevkami a pozorne ich čítajte. Skutoční followeri väčšinou píšu dlhšie komentáre, ktoré sú hodnotné a vyjadrujú sa k veci. Na druhej strane ak pod príspevkom vidíte všeobecné jednoslovné komentáre ako “pekné”, “super” alebo záplavu smajlíkov, s vysokou pravdepodobnosťou pôjde o falošné komentáre. Preto nezabúdajte na to, že nezáleží iba na počte komentárov, ale aj na ich kvalite.

…

3. OVERTE SI PUBLIKUM 

Ďalší spôsob, ktorý vám môže výrazne pomôcť pri zisťovaní autenticity influencera je overenie si jeho publika. Rozkliknite si zoznam sledovateľov a prescrollujte sa ním, ak si všimnete, že veľké množstvo followerov nemá ani profilovú fotku, potom je čas zvýšiť pozornosť. Preklikajte sa viacerými účtami a sledujte či profil obsahuje autentické fotky užívateľa, alebo iba generické fotky z fotobanky či dokonca žiadne fotky. V prípade, že ste v zozname sledovateľov objavili veľa účtov, ktorým chýbajú profilové fotky či dôveryhodný obsah, zrejme ste natrafili na falošné publikum. 

…

4. SLEDUJTE RÝCHLOSŤ RASTU PUBLIKA

Ďalším znakom nedôveryhodného profilu je náhly nárast followerov. Raketový nárast publika spôsobil pravdepodobne nákup botov či falošných účtov, ktoré influencera začali sledovať potom, čo za nich zaplatil. Avšak občasný náhly nárast followerov nemusí automaticky znamenať, že sú falošní, naopak môže to byť spôsobené napríklad virálnym obsahom influencera, vďaka čomu získal na popularite. Dôležité je ale uvedomiť si, že náhly a veľký nárast publika je pri autentických influenceroch ojedinelý a častejšie sa stretávame so stálym nárastom sledovateľov s malými odchýlkami. Preto ak ste narazili na influencera, ktorý zaznamenáva skôr stály pokles sledovateľov a z času na čas mu náhle v jeden deň pribudne niekoľko sto followerov, dajte si pozor, zrejme ide o podvodníka. 

Po rýchlom raste followerov netúžia len nedôveryhodní influenceri, ale aj značky. V poslednom období sa na Slovensku rozmohol fenomén instagramových súťaží, ktoré značkám za poplatok garantujú týždenný nárast followerov v tisícoch až desaťtisícoch. Väčšinou ide o súťaže s hodnotnými cenami ako smartfóny a spolupracuje sa s veľkými influencermi. Pýtate sa čo je na tom zlé?

V prípade ak sa ako značka zapojíte do tohto typu súťaže, získate síce množstvo sledovateľov, ale rovnako rýchlo ako ich získate o nich aj prídete. Títo followeri začali sledovať váš profil len preto, aby sa zapojili do súťaže o hodnotné ceny a nezaujíma ich váš príbeh, produkty či služby. Zapojením sa do súťaže si na svoj profil naženiete množstvo neaktívnych followerov, ktorí budu časom len odchádzať. Je úplne v poriadku ak je vo vašom záujme šírenie povedomia o značke čo najefektívnejším spôsobom. Premyslite si však či hromadenie neaktívnych sledovateľov prostredníctvom rôznych súťaží má pre vašu značku význam. Namiesto investovania peňazí do otáznych praktík, by sme vám odporučili zamerať sa na tvorbu hodnotného obsahu na sociálnych sieťach a spoluprácu s vhodným influencerom, ktorý efektívne a dôveryhodne odkomunikuje vašu značku svojmu publiku.

…

Influencer marketing do značnej miery závisí od schopnosti influencerov zabezpečiť angažovanosť v kampani. Ak má byť kampaň zameraná na značku úspešná, sledovatelia influencera by ju nemali iba pasívne sledovať, v ideálnom prípade by sa mali tiež inšpirovať a zapojiť sa do nej. Koniec koncov interakcia bude mať vždy rozhodujúci význam pri určovaní úspechu kampane. Značky sa týmto spôsobom snažia spojiť s publikom a vyvolať skutočný záujem o ich výrobky alebo služby, čo nie je možné v prípade ak publikum tvoria boti či falošné účty. 

Ak máte záujem o spoluprácu s influencermi, myslite na to, že proces výberu je veľmi dôležitý. Téme ako si vybrať správneho influencera sme sa už venovali v našom predošlom článku, ktorý vám jednoznačne uľahčí proces voľby influencera. No myslite na to, že sociálne siete sú plné nedôveryhodných influencerov, ktorí čakajú kým sa stanete obeťou ich podvodu. Zapojte preto do procesu výberu influencera aj naše tipy, ako odhaliť fake followerov. Znie to síce ako veľa práce, no vynaloženie väčšieho úsilia pri výbere vás môže ochrániť pred podvodníkmi a priviesť ku kvalitnej spolupráci s influencermi.  Dúfame, že bol pre vás tento článok nápomocný a v prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *