10 min

Ako zarobiť peniaze na YouTube?

zdieľať cez

To, že človek môže zarábať tvorbou videí na YouTube nie je žiadne tajomstvo. Na celom svete vidíme množstvo prípadov ako sa prvotné natáčanie videí pre zábavu zmenilo na full time job. A povedzme si úprimne, čo je lepšie ako robiť čo vás baví a dostať za to zaplatené. V tomto článku vám přiblížíme princíp monetizácie YouTube kanála či videí a prejdeme si základy speňažovania, ktoré by mal ovládať každý tvorca. 

ČO ZNAMENÁ MONETIZÁCIA? 

Monetizácia alebo speňažovanie je termín, ktorý využíva YouTube pre svoj oficiálny program, ktorý umožňuje tvorcom zarábať peniaze z videí. To znamená, že YouTube tvorcovia získavajú istý peňažný podiel z reklám zobrazených pred, počas alebo vedľa videa. Zárobok ale tvorca nezíska automaticky. YouTube má prísne pravidlá, ktoré určujú či je video vhodné pre monetizáciu, alebo nie. Základným krokom, ako môžete začať zarábať na YouTube je stať sa členom YouTube Partner Programu.

AKO SA STANEM ČLENOM YPP? 

Aby ste mohli svoje videá speňažiť, musíte byť súčasťou YouTube Partner Programu a spĺňať všetky jeho podmienky. Tento program poskytuje tvorcom rozšírený prístup k zdrojom a funkciám na YouTube, ako aj lepší prístup k YouTube supportu. A samozrejme v neposlednom rade umožňuje monetizáciu YouTube kanálov, teda zarábanie peňazí. Pýtate sa ako sa stať súčasťou YouTube Partner Programu? Toto sú základné podmienky pre vstup, ktoré musí každý tvorca spĺňať:

1. Musíte mať viac než 1000 odberateľov.

2. Musíte mať viac než 4000 platných hodín sledovania videí za posledných 12 mesiacov.

3. Musíte mať bydlisko v krajine alebo regióne, kde je YPP k dispozícii

4. Musíte dodržiavajte všetky pravidlá speňažovania na platforme YouTube.

5. Musíte mať pripojený účet v AdSense.

…

Aj napriek tomu, že spĺňate všetky vyššie spomenuté podmienky, YouTube vás do YPP nepridá automaticky, o členstvo musíte požiadať. Spravíte tak vo svojom YouTube štúdiu. 

1. Prihláste sa na YouTube.

2. Vpravo hore kliknite na svoju profilovú fotku a prejdite do YouTube štúdia.

3. V panely vľavo kliknite na možnosť “Speňažovanie”.

4. Ak spĺňate podmienky vstupu, kliknite na tlačidlo “Začať” na karte „Prečítajte si podmienky Partnerského programu“. 

5. Po podpísaní podmienok YouTube označí tento krok zelenou značkou “Hotovo” na karte „Prečítajte si podmienky Partnerského programu“ a môžete začať monetizovať vaše videá. 

V prípade ak ešte nespĺňate limit 1000 odberateľov a 4000 hodín sledovania, môžete si vo svojom YouTube Štúdiu na rovnakom mieste nastaviť možnosť požiadať o to, aby vám YouTube zaslal upozornenie, keď stanovený limit splníte. Vďaka tomu nebudete musieť vždy striehnuť na to, či ste už limit dosiahli, YouTube vám to sám oznámi a vy si budete môcť požiadať o monetizáciu videí. 

…

AKO MÔŽEM ZARÁBAŤ NA YOUTUBE? 

Možností ako zarábať na YouTube je hneď niekoľko. Tou najznámejšou formou zárobku na YouTube sú výnosy z reklám vo videu, ale aj výnosy z platených členstiev, superchaty a supernálepky, výnosy z odberov YouTube premium či poličky s tovarom. Prekvapilo vás množstvo spôsobov zarábania? Poďme sa na ne pozrieť zblízka. 

ZÁROBKY Z REKLÁM 

Najznámejším spôsobom zarábania na YouTube sú práve výnosy z reklám, ktoré získavate len vtedy ak ste členom YPP a vaše video je vhodné na monetizáciu. V jednoduchosti to funguje tak, že vo vašom videu sa zobrazí reklama a YouTube sleduje koľkokrát sa táto reklama zobrazí divákom. Váš zárobok je potom prerátaný podľa metriky CPM (cost per 1000 impressions alebo cena za 1000 zobrazení) a na základe nej vám bude pripísaný výnos z reklamy. Hodnota CPM je odlišná v každej krajine, zatiaľ čo na Slovensku sa táto hodnota pohybuje od 0,50-1€, v zahraničí to pokojne môže byť aj niekoľkonásobok.

…

Podmienka: Aby ste mohli zarábať z reklám na YouTube musíte mať minímalne 18 rokov alebo zákonného zástupcu staršieho ako 18 rokov, pripojený YouTube kanál do AdSense a vytvárať obsah v súlade s pokynmi pre vhodný obsah.

ZÁROBKY Z ČLENSTIEV

Určite ste sa už stretli s možnosťou zaplatiť si členstvo u vašich obľubených YouTube tvorcov. Možno ste si nejaké aj zakúpili. Ak ste sa stali členom YPP potom máte nárok na vytvorenie YouTube členstiev aj vy. Členstvo prináša možnosť fanúšikom podporiť svojho obľúbeného tvorcu za mesačný poplatok, za ktorý majú prístup k špeciálnym výhodám ako napríklad exkluzívny obsah iba pre členov. Znamená to, že ak sa rozhodnete spustiť možnosť členstva na vašom YouTube kanáli, mali by ste pre vašich členov pripraviť extra obsah, ktorý je určený len pre nich. 

…

Podmienka: Aby ste mohli vytvoriť členstvá pre svoj YouTube kanál, musíte mať najmenej 18 rokov a mať viac ako 1 000 odberateľov.

LIVESTREAMY, SUPERCHATY A SUPERNÁLEPKY

Livestreamy patria medzi bežné spôsoby, ako môže YouTube kanál navýšiť svoje zárobky. Okrem klasických jednorazových príspevkov sa môžu diváci zapojiť aj do superchatu.

Ak ešte náhodou neviete, čo je superchat, ide o platené komentáre v chate počas livestreamov na YouTube, ktoré sú zvýraznené a pripnuté úplne hore. Suma, ktorú divák zaplatí určuje farbu správy a to, ako dlho bude správa pripnutá v chate. Ide o výbornú funkciu, ktorá je jednoduchá na používanie, zlepšuje spôsob komunikácie počas livestreamov a prináša vám zárobky. Pokiaľ sa rozhodnete túto funkciu využiť nezabudnite na to upozorniť divákov, aby boli o tejto funkcii informovaní a mohli ju využiť už počas najbližšieho livestreamu.

…

Podmienka: Aby ste mohli spustiť superchat a supernálepky na svojom YT kanáli, musíte mať najmenej 18 rokov a bývať v krajine alebo regióne, kde je superchat k dispozícii.

ZÁROBKY Z ODBEROV YOUTUBE PREMIUM 

YouTube Premium je platené členstvo, ktoré prináša užívateľom rôzne výhody ako sledovanie videí bez reklám, možnosť sťahovania videí, prístup k filmom a seriálom YouTube Original, ale aj napríklad prístup do služby YouTube Music. Táto prémiová služba neprináša výhody iba jej užívateľom, ale aj tvorcom na YouTube. V praxi to vyzerá tak, že keď odberatelia služby YouTube Premium pozerajú váš obsah, získate časť z ich predplatného.

…

Podmienka: Musíte vytvárať obsah, ktorý budú sledovať odberatelia služby YouTube Premium.

POLIČKA S MERCHOM

Poslednou no nie menej dôležitou funkciou, prostredníctvom ktorej môžete zarábať na YouTube je polička s merchom. Vďaka nej môžu vaši fanúšikovia nakupovať oficiálny tovar, ktorý prezentujete pod svojím videom. Bohužiaľ táto funkcia ešte nie je dostupná na Slovensku, ale veríme, že sa to v dohľadnej dobe zmení.

…

Podmienka: Musíte mať najmenej 18 rokov, schválené speňažovanie videí, nesmiete porušovať Community Guidelines a tvoriť obsah určený pre deti.

YouTube neustále pracuje na tom, aby prinášal nové spôsoby monetizácie obsahu YouTube tvorcov. Najbližšie nás možno bude čakať monetizácia YouTube Shorts, ktorých aplikácia sa už okrem Indie mala dostať aj do USA.

Vďaka viacerým zdrojom príjmov z YouTube budete ako tvorcovia menej odkázaní na iné príjmy v podobe platených spoluprác či iného zamestnania a budete mať lepšiu príležitosť na sebe neustále pracovať a prinášať svojím fanúšikom kvalitnejší obsah. Veríme, že pre vás bol náš nový článok prínosom a ak by ste sa okrem YPP radi stali aj partnerom Vidadu Networku, naše dvere sú otvorené a budeme sa tešiť na prípadnú spoluprácu

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *