10 min

Ako pristupovať k výberu influencera?

zdieľať cez

Influencer marketing patrí medzi najrýchlejšie rastúce online marketingové prístupy a veríme, že pre každú spoločnosť existuje forma spolupráce s influencermi, ktorá bude veľkým prínosom pre jej podnikanie. Potvrdzuje to aj zistenie z Digital Marketing Institute, ktoré tvrdí že 74% ľudí dôveruje sociálnym sieťam a ovplyvňujú ich pri nákupnom rozhodovaní. Influencer marketing nemusí byť iba pre veľké spoločnosti či korporáty, ktoré majú zazmluvnené marketingové agentúry. Ak zvažujete investíciu do influencer marketingu na vlastnú päsť, máme pre vás pár tipov, ktoré vám pomôžu pri hľadaní influencera pre vašu značku.

• Nastavte si cieľ kampane

• Identifikujte vašu cieľovú skupinu

• Makro či mikro influencer? Koho si vybrať?

• Overte si či influenceri pracujú s konkurenciou

• Začnite followovať influencerov

• Zdieľajú influenceri rovnaké hodnoty ako vaša firma?

• Kde nájdete vhodného influencera?

NASTAVTE SI CIEĽ VAŠEJ KAMPANE

Predtým než začnete s hľadaním a oslovovaním influencerov je veľmi dôležité načrtnúť si svoje ciele. Čo chcete spustením kampane docieliť? Aké metriky zvolíte pre vyhodnotenie kampane? Influencer marketing ponúka rôzne prístupy v závislosti od cieľov, ktoré chcete dosiahnuť. Môžete sa zamerať napríklad na: 

1. Povedomie o značke

2. Tvorbu obsahu

3. Predaj alebo stiahnutie aplikácií

4. Získanie sledovateľov na sociálnych sieťach

Podľa toho, čo sa snažíte pomocou kampane dosiahnuť, si môžete zvoliť spôsob spolupráce s influencermi. Napríklad ak je vaším cieľom predaj kozmetiky, mali by ste sa zamerať na influencerov, ktorí majú v danom odvetví skúsenosti a dokážu potenciálnemu zákazníkovi autenticky odprezentovať váš produkt. 

IDENTIFIKUJTE VAŠU CIEĽOVÚ SKUPINU

Pri každej reklamnej kampani je dôležité poznať svoju cieľovú skupinu a nie je tomu inak ani pri influencer marketingu. Keď si stanovíte cieľovú skupinu, ktorú chcete prostredníctvom kampane zasiahnuť, je dôležité si overiť, či sa vaša cieľovka zhoduje s publikom influencera. Ak sa budete snažiť osloviť dospelých, pracujúcich ľudí vo veku 40+, podarí sa vám to len veľmi ťažko ak budete spolupracovať s influencermi na Tik Toku, kde sa zdržiava najmä mladšia generácia. Nevhodná voľba influencera, výrazne ovplyvní výsledky kampane a môže vyvolať dojem, že influencer marketing nefunguje. Preto sa vždy uistite, že vaša cieľová skupina sa zhoduje s publikom influencera, s ktorým spolupracujete. 

MAKRO ČI MIKRO INFLUENCER? KOHO SI VYBRAŤ? 

Ďalším dôležitým bodom pri výbere, ktorý je potrebné zvážiť je “veľkosť” influencera, lepšie povedané veľkosť jeho publika a vplyvu. Zapadá do stratégie vašej kampane jeden makro influencer s veľkým publikom alebo skôr niekoľko mikro influencerov? Pre jednoduchšie rozhodovanie sme pre vás spísali výhody a nevýhody oboch možností.

OVERTE SI ČI INFLUENCERI PRACUJÚ S KONKURENCIOU

Predtým než si dohodnete spoluprácu s influencerom, overte si či aktuálne, alebo vo veľmi blízkej minulosti nespolupracoval s konkurenciou. Propagácia dvoch priamo konkurenčných značiek naraz by nepoškodila len meno influencera, ale aj meno vašej značky. 

Pri výbere správneho influencera si taktiež prezrite jeho aktuálne spolupráce. Ako pristupuje k ich komunikácii? Aké množstvo spoluprác vidíte na jeho profile? Označuje platené spolupráce správne? Ak spozorujete, že influencer propaguje nesystematicky mnoho rôznych produktov či služieb bez označenia platenej spolupráce, pravdepodobne nebude ten pravý pre vás. Takýto prístup influencera pôsobí na sledovateľov nedôveryhodne a môže znížiť výkonnosť kampane či poškodiť meno značky. 

ZAČNITE FOLLOWOVAŤ INFLUENCEROV

Spoznajte influencerov, s ktorými chcete spolupracovať. Samozrejme pri influencer marketingu ako aj pri iných marketingových aktivitách sú dôležité čísla. Čísla ako dosah či počet followerov sú dôležité, no nenechajte sa nimi zaslepiť. Influencer nie je billboard ani banner na Facebooku a preto sa pri výbere nemôžeme pozerať iba na čísla. Pripravte si úzky zoznam vhodných influencerov pre vašu kampaň a dajte im follow. Sledujte, čo tvoria, ako komunikujú s publikom, ako pristupujú k už prebiehajúcim spoluprácam a spoznajte ich osobnejšie, ľudsky. 

…

ZDIEĽAJÚ INFLUENCERI ROVNAKÉ HODNOTY AKO VAŠA FIRMA? 

Sledovaním influencerov na ich platforme dokážete zistiť, aké majú hodnoty. Čo si vážia, čo presadzujú a naopak proti čomu bojujú. Prečo je to dôležité? Predstavte si situáciu, kedy ponúknete spoluprácu na propagovanie novej rady kozmetiky, ktorá je testovaná na zvieratách influencerovi, ktorý dlhodobo bojuje proti testovaniu na zvieratách. Okrem toho, že táto spolupráca ani len nezačne, vás influencer môže spomenúť ako negatívny príklad v rámci jeho iniciatívy proti testovaniu na zvieratách a vaša značka bude vystavená negatívnemu PR. Odhaliť hodnoty a presvedčenie influencerov môžete práve vďaka tomu, že ich spoznáte. Aj preto je dôležité nevynechať vyššie spomenutý krok a začať sledovať influencerov, s ktorými máte záujem spolupracovať. 

KDE NÁJDETE VHODNÉHO INFLUENCERA? 

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá, internet. Influencerov hľadajte na platformách, kde tvoria obsah, googlite si o nich rôzne články a rebríčky či vyhľadajte agentúry.

1. GOOGLITE

Pri objavovaní vhodných influencerov pre vašu marketingovú kampaň môže byť Google vaším veľkým pomocníkom. Stačí ak do vyhľadávania zadáte relevantné kľúčové slová pre vašu kampaň. Povedzme, že hľadáte najväčších slovenských influencerov pre vašu osvetovú kampaň Alkohol nepatrí za volant. Vaším cieľom je vytvoriť povedomie o značke a zabezpečiť čo najväčší dosah. V tomto prípade si teda zvolíte spoluprácu s veľkými influencermi a na to, aby ste ich našli na googli môžete použiť kľúčové slová ako napríklad “top influenceri 2021” alebo ”top influenceri na slovensku”. Zadaním tých správnych kľúčových slov narazíte na niekoľko článkov a zoznamov úspešných slovenských influencerov, z ktorých si následne môžete vyberať, koho oslovíte s ponukou o spoluprácu.

Na internete nájdete aj množstvo rôznych nástrojov a platforiem, ktoré vám poskytujú možnosť vybrať si z akejsi ponuky influencerov, ktorí sú na platforme zaregistrovaní. Takýto typ stránky vám môže pomôcť rozširovať si obzory a spoznávať nových influencerov.

…

2. HĽADAJTE NA PLATFORMÁCH, KDE TVORIA

Je ich dominantnou platformou YouTube, Instagram či Tik Tok? V prvom rade je dôležité, aby ste sa rozhodli na akej platforme spustíte vašu marketingovú kampaň. Ak ste si pre svoju kampaň zvolili napríklad Instagram, môžete vyhľadávať influencerov pomocou hashtagov. V prípade ak hľadáte vhodného influencera pre propagáciu fitness centier, vyhľadávajte hashtagy z kategórie fitness ako napríklad #fitnesssk alebo #fitnessslovakia. Vyhľadávanie influencerov na Instagrame pomocou hashtagov funguje veľmi podobne ako vyhľadávanie na Googli, potrebujete nájsť relevantné kľúčové slová. 

3. OSLOVTE AGENTÚRY

V prípade ak máte v pláne investovať viac peňazí do influencer marketingu, chcete staviť na istotu a ubezpečiť sa, že si vyberiete toho najvhodnejšieho influencera pre vašu značku, potom je skvelou možnosťou osloviť agentúry, ktoré sa špecializujú na influencer marketing. Nakoľko majú dlhodobé skúsenosti s influencer marketingom, poznajú veľké množstvo influencerov a udržiavajú si s nimi dlhodobo dobré vzťahy, vďaka čomu vám dokážu jednoducho odporučiť toho najvhodnejšieho influencera pre vašu značku. Spoluprácu s agentúrami veľmi odporúčame najmä v prípade ak máte záujem zahrnúť do svojej kampane viacero influencerov, nakoľko pre vás dokážu zastrešiť efektívnu komunikáciu s niekoľkými influencermi a ušetriť váš čas. 

Influencer marketing rastie každým rokom a je na vás či pretavíte jeho benefity do vašej marketingovej stratégie. Veríme, že sme vám týmto blogovým príspevkom objasnili a uľahčili proces hľadania influencera a v prípade otázok či záujmu o spoluprácu nás neváhajte kontaktovať.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *