4 min

Rýchlosť prehrávania na YouTube. Ako ľudia najčastejšie sledujú videá?

zdieľať cez

YouTube ponúka svojim užívateľom viaceré možnosti ako sledovať videá čo najefektívnejšie. V tomto článku sa zameriame na playback speed. Prečo niektorí ľudia preferujú pozerať videá rýchlejšie?

Rôzne možnosti sledovania

Ak si na dátach, pravdepodobne si znížiš kvalitu videa, aby si ich čo najviac ušetril. Ak zahliadneš vo videu niečo zaujímavé, môžeš si to na telefóne priblížiť a preskúmať detailnejšie. Keď chceš videom len tak preletieť, môžeš si ho efektívne popretáčať aj s malým náhľadom, aby si presne videl, čo sa tam deje. Na YouTube si vieš pozrieť aj najprehrávanejšie momenty, čo ti vie opäť ušetriť čas, ak chceš vidieť len to najdôležitejšie.

…

Rýchlosť prehrávania

Ušetriť čas pri sledovaní videí ti vie rozhodne aj rýchlosť prehrávania. Je to funkcia, ktorú YouTube zaviedol v roku 2010 a umožňuje spomaliť alebo zrýchliť kontent, ktorý sleduješ. Či už pozeráš nejaký tutoriál a potrebuješ sa čo najrýchlejšie dostať k tomu najdôležitejšiemu alebo ťa nebaví pozerať v normálnej rýchlosti novoročný príhovor českého prezidenta.YouTube zistil, že ľuďom zrýchlenie videí ušetrí až 900 rokov času každý deň. Prirovnali to k tomu, že je to ako vypočuť si pesničku “Gangnam Style” takmer 113 milión krát.

Momentálne YouTube umožňuje pozerať videá v 0.25x, 0.5x, 0.75x, Normálnej, 1.25x, 1.5x, 1.75x, a 2x rýchlosti. Asi ti je zrejmé, že väčšina ľudí sleduje videá v normálnej rýchlosti, no keď už využijú zmenu rýchlosti, najčastejšie ide o zrýchlenie. Najviac v 1.5 násobnej, následne dvojnásobnej a potom 1.25 násobnej. Tí, ktorí si vybrali vlastnú rýchlosť, najčastejšie išlo o 1.1 násobnú - trošička viac než normálna, ale nie oveľa!

 

…

Rôzne zariadenia

YouTube si tiež všimol, že rôzne rýchlosti pozerania videí sa odvíjajú od zariadení, na ktorých bol obsah sledovaný. Na domácich zariadeniach ako Smart TV alebo konzola, diváci sledovali najčastejšie na normálnej rýchlosti a potom na 1.25 násobnej, kdežto na diváci cez prehliadač najviac sledovali na dvojnásobnej. Android a iOS užívatelia videá najčastejšie sledujú na 1.5 násobnej rýchlosti.

Deň vs. noc

Ak používaš playback speed funkciu, je dosť možné, že to robíš počas noci. Zistilo sa, že diváci si spomaľujú alebo zrýchľujú kontent večer, najviac však o 23 hodine.

Na druhej strane, ráno, ľudia nezvyknú príliš zrýchľovať videá a pravdepodobne si ich pri káve radšej pozrú v pokoji ako idú. Ako deň beží, tak sa zvyšuje aj použiteľnosť tejto funkcie s malou výnimkou počas obeda, kedy, opäť, ľudia si vychutnajú videá pri jedení pri normálnej rýchlosti.

Mnohí užívatelia YouTube využívajú zrýchlenie alebo spomalenie videí, no niektorých ani toto rozmedzie, ktoré YouTube ponúka, nestačí. Boli požiadavky, aby bolo v ponuke aj trojnásobné alebo ešte vyššie zrýchlenie. Ako doba plynie, všetko sa zrýchľuje a ľudia akoby mali menej a menej času na všetko, takže je možné, že v budúcnosti sa dočkáme aj takejto možnosti pri pozeraní videí.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *