5 min

Pridávaš videá na sociálne siete? Najprv zaplať nezmyselný poplatok a oznám to!

zdieľať cez

Ako to je s novým zákonom, ktorý sa týka tvorcov videí na sociálne siete? Čo treba urobiť a aké je naše stanovisko vo Vidadu?

Určite si postrehol info o novom zákone od Rady pre mediálne služby a pravdepodobne tvoja reakcia bola najmä zmätenosť a asi aj hnev. Podobne sme reagovali aj my vo Vidadu, no robíme všetko preto, aby naši partneri a sledovatelia boli riadne informovaní a mohli pokojne tvoriť to, čo ich baví.

Rozruch medzi tvorcami

Keď Rada pre mediálne služby zverejnila vyhlásenie, že tvorcovia videí na YouTube, Facebooku či TikToku musia svoje kanály nahlásiť regulátorovi, poprípade zaplatiť 260 eur poplatok, medzi tvorcami nastal rozruch. Poďme si ale s pokojnou hlavou všetko vysvetliť.
Po vyhlásení sa začali na sociálnych sieťach šíriť informácie, že všetci, ktorí pridávajú akýkoľvek video-obsah na sociálne siete budú musieť zaplatiť nezmyselný poplatok a oznámiť svoju činnosť regulátorovi. Koho sa ale táto povinnosť reálne týka?

Oznamovacia povinnosť sa týka len tých, ktorí zverejňujú videá za cieľom generovať zisk. Zverejňovanie videí ako hobby, zdieľanie momentov s rodinou, uverejňovanie video-lekcií, streamovanie (bez záznamu) atď., na tieto kategórie sa nevzťahuje žiadna povinnosť a nie je potreba robiť nič. Ak z videí niečo aj zarobíš, ale ide o malé sumy a tvoríš videá príležitostne a nie za cieľom generovať zisk, tiež nič oznamovať nemusíš. (Momentálne nie je definované, čo je to tá malá suma a je to predmetom ďalšieho skúmania. Dáme vedieť!)

…

Právnická vs. fyzická osoba

- Ak si právnická osoba a dávaš videá aj na svoj web, musíš zaplatiť poplatok a požiadať o autorizáciu. (Aj toto je ale zatiaľ predmetom ďalšieho skúmania, keďže nie je presne definované, čo ak ide len o embed link, teda zdieľané video napr. z YouTube, umiestnené na webe.)
- Ak si právnická osoba a pridávaš iba na platformy ako YouTube a pod., platí to isté, čo vyššie, teda vyžiadať si autorizáciu a zaplatiť poplatok.

- Ak si fyzická osoba a videá zverejňuješ na svojom webe, platí to isté, čo vyššie.
- Ak si fyzická osoba a pridávaš videá len na platformy na zdieľanie videí ako YouTube, TikTok, Instagram a iné, treba to len oznámiť. Poplatok sa neplatí. (Takto to definuje priamo Rada pre mediálne služby, no v praxi to nebude podľa nášho názoru jednoduché určiť)

Dostanem pokutu?

Rada uvádza, že povinnosti si je potreba splniť najneskôr v deň začatia činnosti a celkovo platilo, že oznámiť sa alebo vypýtať autorizáciu bolo potrebné do konca roka. Cieľom Rady nie je sankcionovať, ale chcú pôsobiť edukatívne. Dočasne preto nebudú pokutovať.

Naše stanovisko

Informovanosť o novom zákone, že vstupuje do platnosti 1. januára bola podľa nášho názoru mizivá. Všímame si reakcie tvorcov, ktorí sú rovnakého názoru. Nedávno sme boli na PS:Digital Breakfast, kde sa táto téma taktiež riešila a na otázku moderátora, kto si túto povinnosť splnil do konca roka, sa všetci začali usmievať.

Nemyslíme si, že to pomôže skultivovať podnikanie influencerov na sociálnych sieťach. Práve naopak, len zbytočne rozhodí pokojné fungovanie tvorcov, väčšina z nich nerozumie, prečo by mali oznamovať svoju činnosť či žiadať o autorizáciu.
Od registrácie na Rade pre mediálne služby neočakávame nič prínosné. Nevidíme žiadne pozitívne krátkodobé či dlhodobé účinky na podnikanie videotvorcov.

…

Celú vec považujeme ako veľmi nevhodné riešenie kontrolovania tvorcov a nesúhlasíme, aby niekto musel platiť nezmyselný poplatok či oznamoval svoju činnosť Rade. Nerozumieme, ako a kto zvolil výšku poplatku 260 eur a prečo je tak vysoký. Nechápeme, prečo je nutné platiť poplatok pred získaním autorizácie. Pozeráme sa kriticky na veľké medzery a nedostatky, ktoré tento zákon určuje. Nerozumieme, prečo práve video-tvorcovia musia oznamovať svoju činnosť alebo žiadať si o autorizáciu, keďže pri iných odvetiach podnikania tieto povinnosti neexistujú.

Táto problematika, týkajúca sa slovenských tvorcov, sa stále vyvíja, mení a dopĺňa, takže očakávaj ďalšie infošky!

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *