8 min

Aký bol Vidadu home-office? Rozhovor s členmi Vidadu

zdieľať cez

Home-office sa stal v posledných rokoch medzinárodným trendom naprieč firmami. A neobišlo to ani nás. Na jeseň 2020 chtiac, nechtiac, sme opustili naše milované štúdio a vymenili ho za stôl a nepohodlnú stoličku, gauč a posteľ doma. 

Pokecali sme na túto tému s našimi Vidadu kolegyňami a kolegom.

Dozvedeli sme sa či radšej pracujú v kaviarni, na pláži alebo len za stolom doma. Či sú viac so svojou rodinou, kamošmi, a či sa im darí byť na home-office efektívnejší alebo patria do skupiny večných prokrastinátorov.

 

Čo najviac miluješ na fungovaní na home-office?

Nina: Šetrí to čas, nemusím sa nikam ráno presúvať, a tak mám pred prácou aj po práci oveľa viac času napr. na svoje záľuby a sebarozvoj. 

A nemusím byť medzi ľuďmi, čo ako introvert veľmi oceňujem. 

Nikto/nič ma neruší a viem sa oveľa lepšie sústrediť na prácu. K tomu to miluje aj môj pes, ktorý tak nemusí zostať sám doma (má separačnú úzkosť a v kancli zas robí bordel). 

Lenka:Všetko. Milujem to, že sa môžem ráno zobudiť a neupravená hneď sadnúť za počítač. Je to pre mňa určite efektívnejšie ako práca z office, nakoľko už len preprava z office domov, mi zaberie veľakrát aj hodinu času, ktorú som mohla venovať už pracovaniu.

Milujem pracovať z pohodlia domova, pracovať v tichu a nevyrušuje ma rozprávanie kolegov, alebo ťukanie do notebooku od vedľajšieho kolegu. 

Milujem si doma pripravovať jedlo a nemíňať na obedy a prepravu. 

Roman: Pokoj. Viem si prácu rozložiť, nemusím sa nikde náhliť. 

Diana: Šetrí to čas a je to pre mňa pohodlnejšie. Objektívne toho stíham viac - keďže sa nemám s kým rozprávať focusujem sa viac na prácu, prípadne viem aj multitaskovať a popri odpisovaní na mail zapnúť práčku.

Maťa: Lepší time-management. Stíham robotu aj domáce práce spolu.

…

Čo naopak neznášaš na práci z domu?

Nina: Je pre mňa zložitejšie oddeliť prácu od osobného života, častokrát som sa prichytila, že robím oveľa dlhšie, ako by som mala. V kancli som už o 17 stála v bunde nastúpená pred východom.

Lenka: Menej osobnej komunikacie v tíme, čo viedlo k častejším nepochopeniam a nezhodám. 

Roman: Iba nedorozumenia v komunikácií s tímom.

Diana: Pravidelne sa zabúdam prezliecť z pyžama. Okrem toho mi chýba interakcia s kolegami a nemám veľmi v obľube online cally. 

Maťa: Izolovanosť. Málo kontaktu s ľuďmi.

Cestoval/a si viac, keďže si si prácu mohla zobrať kdekoľvek? Ak áno, kde?

Nina: Určite. Robila som pár dní minulý rok z Chorvátska. Ale nakoľko som tam jediná z partie na home office naozaj pracovala, nakoniec som si zobrala dovolenku 😀

Využívam to aj keď sa presúvam na trase Česko-Slovensko-Rakúsko, kedy často robím z vlaku, prípadne z auta.

Lenka: Ani nie, nakoľko moja práca je od 9-17:00 a niekedy aj po pracovnej dobe, neviem si moc predstaviť, že by som popri tom aj cestovala a objavovala svet. 

Roman: Nie.

Diana: Áno, bola so na mesiac odcestovaná v Thajsku a pracovala som odtiaľ, v striktne on-site práci by ma na mesiac určite nikam nepustili

Maťa: Raz to bolo Chorvátsko, raz Tatry. Celkom dobre sa mi robilo z pláže 😁

…

Stretával/a si sa s kolegami aj počas home-office?

Nina: Osobne nie, nakoľko som bola v inom meste. Ale napriek tomu mám pocit, že nás to viac zblížilo, pretože sme si nonstop písali.

V kancelárii som sa vždy skôr sústredila na prácu a posledné po čom som túžila bolo sa počas toho rozprávať. 

To sa počas covidu a nedostatku kontaktu s ľuďmi zmenilo.

Lenka: Áno. 

Roman: Áno.

Diana: Bohužial nie lebo bývam mimo Bratislavu. 

Maťa: Áno, vlastne sme sa stretli skôr mimo pracovnej doby ako v office, keďže som začala vo Vidadu počas Covidu a predtým sme sa nepoznali.

…

Koľko (percentuálne) callov bolo podľa teba úplne zbytočných, a stačilo napísať/informovať len emailom?

Nina: Možno aj 80%.

Lenka: Podľa mňa nie veľa, okolo 10%.

Roman: 15%

Diana: 65%, možno aj 70% keďže ako som spomínala, ja moc cally nemusím . 

Maťa: Fuh 👀… 20% ??

Čo ti najviac chýbalo na fungovaní vo Vidadu štúdiu/office?

Nina: Chorche a točenia v greene. A spoločné obedy s kolegami (čo však nechýbalo mojej peňaženke).

Lenka: Chorche a Roman. 

Roman: Ľudia. Ale ako som viac doma tak som zistil, že nepotrebujem office, aby som sa stretával s ľuďmi, ktorých mám rád.

Diana: Asi najviac mi chýbala office atmosféra, kolegovia, interakcia s ľuďmi aj fyzicky - nielen cez cally a chat, dávalo (a vlastne ešte dáva stále) mi to major FOMO. 

Maťa: Asi, že keď niečo prežívam počas práce (nejakú frustráciu) a chcem sa vyventilovať, tak osobne sa to robí ľahšie ako cez chat. Ale aj to, že v office sa ľahšie utužujú kamarátske vzťahy, cez home office je to viac také len o robote.

…

Aká je jedna vec, ktorá ti home-office uľahčila najviac?

Nina: Za mňa určite Time tracker aplikácia. 

Lenka: Môj psík. Mala som možnosť s ním tráviť viac času a často ma zachraňoval pri fuckupoch. Instantné zlepšenie nálady. 

Roman: To, že som doma a nemusím sa presúvať z práce, do práce. + Skoro všetko okrem točenia sa dá vybaviť pohodlne z domova

Diana: Nastavená denná rutina, kde idem podľa nejakého harmonogramu/to-do listu. Viem byť vďaka nej oveľa efektívnejšia a disciplinovanejšia. Veľmi mi to pomáha oddeliť pracovné veci od osobného života, čo je niekedy pri home office nemožné. 

Maťa:  Upratovanie a varenie... A ešte dlhá doba spánku haha. 

 

…
…

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *