7 min

YouTube buttons - Čo sú a za čo ich YouTuberi vlastne dostávajú?

zdieľať cez

YouTube je platforma, ktorá od jej vzniku v roku 2005 nabrala obrovskú popularitu. Keďže viac a viac tvorcov začali dosahovať významné míľniky v počte odberateľov, YouTube vytvoril systém oceňovania za tieto úspechy. Nazvali to YouTube Creator Awards (Ocenenia autorov na YouTube). Strieborný play button si už asi videl, ale vieš, za čo sa dostávajú tie ďalšie?

Strieborný Play Button

Toto prvé ocenenie získalo aj množstvo našich partnerov, keďže na neho je potreba dosiahnuť 100 tisíc odberateľov. Takéto číslo je v našich končinách ďaleko viac rešpektované ako v zahraničí, takže naši tvorcovia si Strieborné tlačítko vážia a často ho priamo na videu odbalia alebo sa s ním odfotia na Instagrame.

…
…
…

Vo Vidadu sme náš strieborný button za kanál vidaduTV získali v roku 2020 a urobil nám veľkú radosť. Vystavili sme si ho do kancelárie a radi si pripomíname tento úspech.

…

Napriek tomu, že sa volá strieborný, vyrobený je z 92% niklu. Prvý krát ho predstavili v roku 2013 a dnes ho vlastní viac ako 300 tisíc tvorcov po celom svete. V roku 2018 si prešiel vynovením dizajnu,keď mu dali viac "cleaner look", čo oficiálne predstavili vo videu YouTube Creator Awards.
Čo hovoríš na vynovený dizajn? Páči sa ti viac ako ten starý?

Zlatý Play Button

Druhé v poradi je Zlaté ocenenie. To sa udeľuje tvorcom, ktorým sa podarilo dosiahnuť milión odberateľov. Celkovo sa ich rozdalo takmer 30 tisíc, no v našich končinách je získanie toľkých odberateľov veľmi náročné a podarilo sa to len hŕstke tvorcom.
Vzhľadom pripomína strieborný button, no je o niečo väčší a svoj zlatistý look má vďaka pozlátenej mosadzi. Tak ako na ostatných tlačítkach, aj na ňom je vyryté meno youtubera a správa, že je to za dosiahnutie milióna. V krabici sa posiela aj podpísaný list, v ktorom YouTube gratuluje k tomuto úspechu.

Rovnako ako silver button, aj gold si prešiel vynovením. Starší dizajn pozostával z čierneho oceľového pozadia na ktorom bolo naskrutkované trojrozmerné zlaté logo YouTube a pod ním správa - „GRATULUJEME k prekonaniu jedného milióna odberateľov“.

…

Nový dizajn má namiesto čierneho pozadia elegantné zlaté a už nemá sklenenú skrinku. Dôvodom týchto zmien bolo, že čoraz viac kanálov začalo dosahovať tento milestone, čím sa zvýšil počet vyrobených tlačidiel. To začalo byť príliš nákladné, takže museli vyrobiť lacnejšiu verziu, nie však menej peknú.

…

Diamantový Play Button

Skutočne oceňované ocenenie prichádza s takzvaným Diamantovým tlačítkom. To sa rozdáva YouTube kanálom, ktoré dosiahnu desať miliónov odberateľov. V jednoduchosti tvarom kopíruje logo YouTube a tvar tlačídla, ktoré je vyrobené z postriebreného kovového rámu a samotný trojuholník je vyrobený z čistého kryštálu. Prvý krát sa toho ocenenie udelilo v roku 2015.

Prvý kanál, ktorý dosiahol hranicu 10 miliónov odberateľov bola dvojica Anthony Padilla a Ian Hecox z kanálu Smosh. Podarilo sa im to ešte v roku 2013. Ku dnešnému dňu sa túto hranicu podarilo dosiahnuť viac ako tisíc kanálom a teda aj približne rovnako sa rozdalo aj diamantových tlačidiel.


Marques Brownlee pri odbaľovaní svojho buttonu ocenil YouTube, že takto myslí na svojich tvorcov.

Custom Creator Award

Ide o špeciálne ocenenie, ktoré sa rozdáva kanálom s dosahom 50 miliónov odberateľov. Je to unikátnosť, keďže každé toto ocenenie je jedinečné. Vždy záleží na tom, komu je doručené.

Počet takýchto kanálov stúpa, ale momentálne je vyše 30 kanálov, ktoré dosiahli toto číslo. Prvý ocenený bol PewDiePie, ktorému sa to podarilo v decembri roku 2016. Ďalší na rade bol indický kanál T-Series, ktorí boli ocenení ich logom zasunutým do play buttonu. Napríklad kanál Pinkfong získali ocenenie, ktoré bolo spojené s ich populárnou pesničkou Baby Shark.

…

Red Diamond Play Button

Momentálne najvyššie možné ocenenie sa rozdáva kanálom, ktorým sa podarilo presiahnuť magickú hranicu 100 miliónov odberateľov. Týchto ocenení je ďaleko menej ako tých ostatných, keďže ku dnešnému dňu je iba sedem kanálov, ktorým sa podarilo dosiahnuť sto miliónov odberateľov. Medzi ne patrí T-Series, Cocomelon - Nursery Rhymes, SET India, MrBeast, PewDiePie a Like Nastya.

Je vyrobený z tmavého skla a mosadze s kúskom červeného baccaratského krištáľového skla. Je dodávaný v mohutnom červenom kufríku, na ktorom je vypečatené logo YouTube. Red Diamond Play Button bol odhalený cez tweet od YouTube 6. septembra v roku 2019. V 30 sekundovom videu ukázali ako vyzerá proces tvorby.


PewDiePie a jeho unboxing Red Diamond Play Buttonu, ktoré bolo prehrané viac ako 70 miliónov krát

Ak chceš ako tvorca získať ocenenie autora, musíš dosiahnuť stanovený míľnik v počte odberateľov. Ak splníš toto a ďalšie kritéria, YouTube ti pošle jedinečný kód, ktorý zadáš spolu s tvojimi osobnými údajmi na stránke na to určenej. Nakoniec stačí potvrdiť objednávku a už len počkať, kým Play Button príde. Keďže ide o balík spoza veľkej mláky, pravdepodobne si ho ešte pred vstupom ku nám zadržia na colnici. Treba sa im potom ozvať.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *