7 min

Ako vytvoriť najlepšiu miniatúru a názov pre tvoje YouTube video

zdieľať cez

Dnes sa zameriame na dôležitosť názvov a náhľadových obrázkov v tvojich videách. Tieto prvky sú ako reklamné pútače, ktoré lákajú sledujúcich. Ukážeme, ako vytvárať lákavé náhľady a názvy a ako sledovať ich účinnosť analytickými nástrojmi.

Vytváraj miniatúry, ktoré vyniknú

Pred ich vytvorením premýšľaj o cieľovej skupine tvojho videa. Ak chceš osloviť odberateľov, zvoľ niečo, čo je im známe, ako napríklad obrázok teba. Na prilákanie širšieho publikum môžeš použiť univerzálne prvky a zamyslieť sa nad tým, čo tvoje video ponúka a ako to zobrazíš v náhľade tak, aby bolo ešte príťažlivejšie.

Dôležité je, aby náhľad presne vystihoval obsah videa, čo prispieva k dlhšej dobe sledovania. Náhľad, ktorý nekorešponduje s tým, čo je vo videu, môže viesť k kratšiemu sledovaniu, pretože diváci môžu rýchlo prepnúť na iné video, keď zistia, že obsah nezodpovedá náhľadu. Je to len jedna z chýb, ktorú autori často robia. Určite si prečítaj 10 tipov, čo robiť a čomu sa vyhnúť pri tvorbe YouTube videí.
Rozhodujúce sú aj emócie. Uvažuj o tom, ako by náhľad mohol vyjadriť príbeh alebo emóciu, ako napríklad zobrazenie vrcholného momentu, konfliktu alebo nadšenia. 

Pri natáčaní si urob fotky tvárí alebo kľúčových rekvizít pre viacero možností náhľadu. Nezabudni, že náhľad musí taktiež dodržiavať pravidlá komunity.

…
Dynamické farby a prvky rád využíva napríklad aj náš partner PPPeter.

Dizajnové rady

Náhľad musí byť zreteľný aj na malých obrazovkách, pretože mnohí diváci sledujú obsah na mobilných zariadeniach. Odporúčame rozlíšenie 1280 × 720 pixelov, pomer strán 16:9, a formát JPG, GIF, BPM alebo PNG. Použi pravidlo tretín, ktoré je známym nástrojom vo vizuálnom dizajne, kde obrázok rozdelíš na tretiny horizontálne aj vertikálne, pričom hlavný objekt by mal byť umiestnený na priesečníkoch týchto čiar.

…

Pamätaj si, že menej môže byť viac. Dynamické farby a kompozícia sú lákavé, ale nemali by byť prehnané. Neboj sa experimentovať s novými štýlmi alebo aktualizovať staré náhľady, aby tvoje videá pôsobili príťažlivejšie pre nových divákov.

A čo názov videa?

Názvy majú podobnú úlohu ako náhľady - pomáhajú divákom rozhodnúť sa, či si video pozrú. Názvy, ktoré sa ľahko vyhľadávajú, sú jednoduché a priame, ako napríklad: "Ako si uviazať kravatu", a sú vhodné pre divákov s konkrétnymi záujmami. Zaujímavé názvy nemusia nutne obsahovať kľúčové slová, ale sú navrhnuté tak, aby vzbudili veľkú zvedavosť. Napríklad názov "Toto nie je žltá" môže byť príťažlivý pre divákov, ktorí nehľadajú obsah na špecifické témy.

Nezabudni na tieto tri tipy pri písaní názvu: názov musí byť výstižný a presne vystihovať obsah videa; názov by mal byť krátky, s dôležitými slovami na začiatku; a používaj veľké písmená a emodži minimálne a premyslene. 

Analyzuj výkonnosť

Nakoniec, analytika ti môže pomôcť sledovať účinnosť názvov a náhľadov a nájsť inšpiráciu pre ďalšie. Pozri sa na miery prekliknutí a celkovú dobu pozerania počas prvých 24 hodín po nahratí videa, aby si zistil, ako sa tvojmu videu darí.

Miera prekliknutí ukazuje, ako často diváci klikajú na video po zobrazení náhľadu. Celková doba pozerania odzrkadľuje, ako dlho diváci pri videu vydržia. Pozri sa na miery prekliknutí vo feede odberov pre interakciu s odberateľmi a na miery prekliknutí na domovskej stránke, v sekcii navrhovaných videí a vo vyhľadávaní pre bežných divákov. 

Dôležité je sledovať celkovú výkonnosť videa, nie len mieru prekliknutí, ale aj udržanie publika a celkovú dobu pozerania. Ak máš vysokú mieru prekliknutí, ale nižšiu celkovú dobu pozerania a udržanie publika, to môže znamenať, že tvoje názvy a náhľady sú lákavé, ale samotné video ich záujem neudrží, alebo že náhľad a názov nie sú dostatočne výstižné.

V kartách Publikum a Prieskum v analytike v Štúdiu nájdeš ďalšie videá, ktoré tvoje publikum sleduje, a môžeš z nich čerpať inšpiráciu pre tvoje vlastné názvy a náhľady.

…

Vytváranie pútavých miniatúr a názvov pre YouTube videá je viac umením než vedou. Ako bolo spomenuté, kľúčom je vzbudiť záujem a zvedavosť bez toho, aby si klamal alebo zavádzal divákov. Zároveň je dôležité, aby náhľady a názvy boli v súlade s obsahom videa, aby si udržal divákov dlhšie a zlepšil celkovú výkonnosť videa.

Neboj sa byť odvážny a inovatívny, pretože práve toto ťa môže odlíšiť od ostatných a pritiahnuť viac sledujúcich k tvojim videám. Neustále učenie a prispôsobovanie sa sú kľúčom k úspechu na YouTube. Ak potrebuješ ďalšie rady, špeciálne, ak začínaš, pozri si Top 7 tipov ako začať na YouTube

Veľa šťastia!

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *