14 min

Top 7 tipov ako začať na YouTube

zdieľať cez

Častokrát z rôznych strán počúvame, že je dnes oveľa ťažšie preraziť na YouTube a musíme skromne povedať, že nesúhlasíme. Akýkoľvek úspech je náročné dosiahnuť a platí to aj o YouTube. Ale asi najdôležitejším, čo si je potrebné uvedomiť je to, že YouTube nie je šprint, ale maratón a nemôžete po dvoch videách očakávať, že sa na vašom čerstvom kanáli zrazu objavia tisícky odoberateľov. Týmto by sme vás radi vyzvali, nebojte sa tvoriť, jediné čo potrebujete je dobrý nápad a odvaha. Zvyšok už nájdete v tomto článku alebo sa postupne naučíte. 

Tip 1: Otestujte sa a naučte sa ako funguje YouTube

Tip 2: Vytvorte si stratégiu kanálu

Tip 3: Investujte do audio techniky

Tip 4: Vytvorte si template videa

Tip 5: Vytvorte si grafickú identitu YouTube kanálu

Tip 6: Nezabúdajte na popis a trailer kanálu

Tip 7: Povedzte všetkým o svojom YouTube kanáli

TIP 1: OTESTUJTE SA A NAUČTE SA AKO FUNGUJE YOUTUBE 

Vyskúšajte si, aké to je byť tvorcom na YouTube. Vlastné skúsenosti sú najcennejšie a získate ich iba praxou. Preto zapnite kameru a skúšajte. Natočte si pár pilotných videí a otestujte sa, ako zvládate celý proces produkcie videa. Ako dlho vám trvá natočiť video? Koľko hodín či dní potrebujete na strih jedného videa? Báví vás to? Skôr než zverejníte svoje prvé video na YouTube, hľadajte odpovede na tieto otázky.

Je veľmi pravdepodobné, že vaše prvé video bude zároveň vaše najhoršie video, aké ste kedy natočili. Ale to je úplne v poriadku, pretože všetci musíme niekde začať a nikto od vás neočakáva, že vaše prvé video spôsobí “výbuch internetu”. Aj keď povedzme si úprimne, bol by to super štart. Dôležitejšie ale je, aby ste sa neustále posúvali vpred a každé ďalšie video spravili o niečo lepšie. 

Natočili ste teda svoje prvé video a teraz je čas vytvoriť si účet a nahrať ho na YouTube, ale so zverejnením ešte počkajte. Najhoršie čo môžete spraviť je slepo nahadzovať videá bez toho, aby ste vedeli ako YouTube funguje, to môže spôsobiť, že aj perfektné video sa stratí v algoritme a nikto ho neuvidí. Venujte preto svoj čas tomu, aby ste sa naučili napr. ako napísať super popis videa, ako optimalizovať video, ale hlavne vo všeobecnosti ako funguje YouTube a zbierajte skúsenosti, ktoré sú vždy cennejšie než akékoľvek rady. 

TIP 2: VYTVORTE SI STRATÉGIU KANÁLU

Základné strategické piliere pre každý YouTube kanál je pravidelnosť, experimentovanie a zanietenosť. Vytvorte si preto stratégiu, v rámci ktorej budete dodržiavať všetky tri. Aj keď slová ako stratégia či strategické piliere znejú možno odstrašujúco, nie je to nič, čoho by ste sa mali naozaj báť. Veľa z vás to určite spravilo už podvedome v hlave. Pri tvorbe stratégie je potrebné iba nasledovať tieto kroky a nájsť odpovede na otázky: 

1. KROK: AKÝ JE VÝZNAM VÁŠHO YOUTUBE KANÁLU? 

Čo chcete povedať? 

Čo chcete zdieľať s divákmi? 

Ktorí sú vaši obľúbení YouTube tvorcovia?

Ako môžete ovplyvniť ďalších ľudí? 

2. KROK: PRIPRAVTE SI PLÁN VYDÁVANIA VIDEÍ 

Koľko videí dokážete za týždeň vydať? 

V ktoré dni budete videá vydávať? 

Budete mať jeden alebo viac typov obsahu? 

Budete spájať obsah s konkrétnym dňom v týždni? 

3. KROK: PRESKÚMAJTE KONKURENCIU A TRENDY

Kto je vaša konkurencia? 

Čím sa líšite od svojej konkurencie? 

Čo je aktuálny trend na YouTube? 

Ako môžem skĺbiť svoj obsah s aktuálnym trendom na YouTube? 

4. KROK: BUĎTE KONZISTENTNÍ

Vydávajate obsah dlhodobo a pravidelne.

Upozorňujte svojich divákov na akékoľvek pauzy v tvorbe vopred.

TIP 3: INVESTUJTE DO AUDIO TECHNIKY 

Ak sa práve chystáte rozbehnúť svoj YouTube kanál a zaujíma vás, akú techniku potrebujete na tvorbu kvalitných videí, potom pre vás máme odpoveď. Svoju prvú investíciu by ste mali vložiť do zvuku. Zlé audio je totiž pre diváka oveľa rušivejšie ako nižšia kvalita videa (plus v dnešnej dobe nahráte kvalitné video aj s mobilom v obývačke). Čiže ak máte možnosť investovať do kvalitného mikrofónu, potom tak jednoznačne urobte. 

Z vlastnej skúsenosti vám vieme odpoučiť značku Rode, ale mnoho YouTube tvorcov využíva aj rovnako kvalitné mikrofóny Blue Yeti. Pre vás ako začiatočníkov by sme vám poradili uprednostniť USB mikrofóny, nakoľko k ním nepotrebujete kupovať ďalší komponent, zvukovú kartu, a bude sa vám s nimi jednoduchšie pracovať. Mikrofóny, ktoré vám zaručia kvalitný zvuk vo videách sa pohybujú v cenách od 100 do 200 eur. V prípade ak je to pre vás vysoká investícia máme pre vás aj lacnejšiu alternatívu akou je kompaktný klopový mikrofón Rode SmartLav Plus, ktorý kúpite za približne 50 eur. Pripravili sme si pre vás aj krátky zoznam kvalitných mikrofónov na začiatok:

LACNEJŠIA ALTERNATÍVA:

…
…

PROFESIONÁLNEJŠIA ALTERNATÍVA:

…
…

TIP 4: VYTVORTE SI TEMPLATE VIDEA 

Videá potrebujú nejakú štruktúru, čo znamená, že pri príprave svojho videa sa zamyslite ako vytvoriť pomyselnú šablónu, ktorú môžete neskôr opakovane využiť pri každom novom videu. Čo tým myslíme? Neznamená to, že každé video má byť úplne rovnaké. Pointou je, aby malo video logickú postupnosť ako úvod, jadro, záver. Šablóna videa môže vyzerať napríklad takto: 

1. ZOSTRIH NAJLEPŠÍCH MOMENTOV

Už prvé sekundy videa rozhodujú či si ho divák pozrie, alebo ho vypne. Jednou s bežných praktík ako zaujať diváka je zostrih top momentov na začiatku videa. Vyskúšajte do videa umiestniť jeden či dva super momenty z videa, ktoré by diváka presvedčili, aby video dopozeral. Pamätajte si, že bojujete s časom, a preto by mal byť zostrih najlepších momentov v maximálnej dĺžke 10-15 sekúnd. Každý tvorca však začína video inak, niekto zaujímavým pozdravom či zostrihom, vy si môžete nájsť úplne iný spôsob ako odštartovať vaše video, najdôležitejšie je zaujať diváka a dať mu v úvode videa „ochutnať“ z toho, čo ho ďalej čaká.

2. POZDRAV SPOLU S ÚVODOM 

Udržať si pozornosť diváka je náročné, ale o to vám ako tvorcovi ide a musíte spraviť všetko preto, aby ste ho zaujali. Pozdrav s úvodom vôbec nenaťahujte a snažte sa ho vtesnať opäť len do niekoľko pár sekúnd. Pre inšpiráciu si pozrite ako začínajú videá dnes už známi YouTube tvorcovia.

3. PRIVÍTANIE NOVÝCH DIVÁKOV

Nezabúdajte aj na úplne nových divákov, ktorí si na vaše video klikli úplne po prvýkrát. Privítajte ich prirodzene v prvej polovici videa a vyzvite ich, aby vám dali odber.

4. PREDSTAVENIE KANÁLU

Predstavenie kanálu môžete pokojne spojiť aj s privítaním nových divákov. Opäť by malo ísť iba o rýchle a fresh informácie o vašej tvorbe, ktoré viete povedať v rámci jednej či dvoch viet.

5. VÝZVA NA ODBER

Vyzvite divákov na odber. Je to zadarmo. Z diváka, ktorý vám zanechá odber sa môže neskôr stať verný člen vašej YouTube komunity. Nezabudnite túto výzvu prirodzene zakomponovať do každého vášho videa. Nemusí ísť o začiatok či koniec videa, skôr sa túto informáciu snažte posunúť divákom počas hlavného obsahu, keď budete mať pocit, že sa tam výzva hodí.

6. HLAVNÝ OBSAH VIDEA

Hlavný obsah videa je to čo tvoríte, či už hráte hry, vzdelávate ľudí na internete alebo robíte rôzne pokusy. Snažte sa tvoriť dynamický obsah videa, ktorý zaujme diváka.

7. ROZLÚČENIE SA

Keď diváci vidia, že video je na konci, majú tendenciu odchádzať ešte pred jeho úplným skončením. Preto sa rozlúčenie snažte spraviť veľmi rýchle a výstižne spolu s výzvou na odber. Pozri si ako ukončujú videá naši YouTube partneri.

Vytvorenie vlastnej šablóny môže chvíľu trvať, skúste sa preto inšpirovať aj vašimi obľúbenými tvorcami. Zamýšľajte sa nad videami na YouTube a hľadajte v nich šablóny. Akokoľvek náhodne môžu niektoré videá vyzerať, za každým je vždy štruktúra a príbeh.

TIP 5: VYTVORTE SI GRAFICKÚ IDENTITU YOUTUBE KANÁLU 

Diváka môžete presvedčiť, aby na vašom kanáli zostal dlhšie a pozrel si ďalšie videá aj pekným vizuálom. Dajte si záležať aj na vzhľade vášho kanálu a vytvorte si pekný channel art, ktorý bude ladiť s vaším logom, miniatúrami videí a bude vytvárať ucelený dojem. Nemusíte byť ani expertom vo photoshope, aby ste dokázali vytvoriť peknú grafiku. Pre úplných začiatočníkov odporúčame webovú platformu na tvorbu grafického materiálu Canva, kde nájdete všetko, čo na úvod potrebujete.

TIP 6: NEZABÚDAJTE NA POPIS A TRAILER KANÁLU 

Častokrát sa stretávame so situáciou, kedy je popis YouTube kanálu príliš krátky a vôbec nevystihuje jeho obsah. Prečo vôbec na popise záleží? Dobrý popis dokáže jednoducho vysvetliť divákovi váš príbeh, čím mu priblížte, kto ste, aký obsah tvoríte a čo od vášho kanálu môže očakávať. Vyrozprávaním vášho príbehu v popise môžete zároveň presvedčiť diváka, aby vám dal odber a stal sa vašim verným fanúšikom.

Rovnako ako prostredníctvom popisu aj pomocou traileru môžete vyrozprávať divákom váš príbeh, čím ich môžete presvedčiť k odberu. Trailer je krátke video, ktoré sa spustí automaticky po príchode diváka na váš yt kanál. V úvítacom videu nezabudnite privítať svojich divákov, povedať im svoj príbeh, prečo ste s tvorbou začali, čo na kanáli môžu nájsť a vyzvite ich k odberu. Úvodné video je veľmi dôležité pre začínajúce kanály, avšak časom môžete svoj trailer vymeniť za vaše najúspešnejšie video a osloviť tak nových divákov priamo svojím skvelým obsahom.

TIP 7: POVEDZTE VŠETKÝM O SVOJOM YOUTUBE KANÁLI 

Content is the king alebo teda obsah je vždy kráľom. To je pravidlo, ktoré bude na YouTube platiť vždy. Ale čo ak máte super videá a nikto o nich nevie? Najmä pri novom YouTube kanáli je dôležité zdieľať svoju tvorbu na osobných sociálnych sieťach. Práve vaši kamaráti a známi vám dokážu na úplnom začiatku pomôcť rozšíriť vašu tvorbu medzi ďalších ľudí. V prvom rade sa snažte tvoriť skvelé videá, ktoré budú chcieť vaši diváci zdieľať, a zároveň nezabudnite dať svojim potenciálnym divákom vedieť o svojich nových videách. 

Pri tvorbe na YouTube je rozhodujúci obsah, ktorý nenahradia žiadne zaručené tipy a triky, tie vám môžu iba pomôcť na ceste za úspešným YouTube kanálom. A my sa vám budeme snažiť pomáhať práve pravidelnou tvorbou takýchto návodov. Nezabúdajte na to, že budovanie kanálu môže trvať dlhšiu dobu a spoľahnite sa skôr na budovanie dlhodobej stratégie než na jednorázové trendy a virálne videá. Veríme, že sme vás týmto článkom podporili k tvorbe a čoskoro sa na slovenskej scéne objavia ďalšie nové tváre.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *