6 min

7 faktorov, ktoré ovplyvňujú algoritmus Instagramu

zdieľať cez

Chceš, aby Instagram hral v tvoj prospech či už ako influencerovi, alebo ako divákovi? Pochop, ako funguje algoritmus Instagramu a ovládni svoj obsah! 

Algoritmus na Instagrame je zložitý systém, ktorý kombinuje rôzne algoritmy a prispôsobuje obsah podľa toho, čo ako používateľ rád vidíš. V minulosti Instagram používal jednoduchý algoritmus, ktorý zobrazoval príspevky chronologicky, no v roku 2024 už je sofistikovaným systémom a teraz rozhoduje, ktorý obsah zobrazí na základe používateľských preferencií.

…

Každá časť aplikácie má svoj vlastný spôsob zobrazovania obsahu, aby čo najlepšie vyhovela interakciám teba, ako používateľa, čo zabezpečuje personalizovanú skúsenosť pre každého. My ti prinášame 7 faktorov, ktoré ovplyvňujú algoritmus Instagramu: 

1. Záujmy používateľa: Instagram sleduje, aký obsah sa ti páči a komentuješ, a na základe toho ti zobrazuje podobný obsah v hlavnom feede. Čím viac interakcií máš s určitými typmi obsahu, tým pravdepodobnejšie sa ti budú zobrazovať ďalšie príspevky podobného druhu.

2. Časová relevancia: Instagram sleduje časovú relevanciu príspevkov. Nové príspevky sa zvyčajne objavia vyššie vo feede, pretože Instagram preferuje čerstvý obsah.

3. Zapojenie: Algoritmus berie do úvahy úroveň zapojenia s tvojimi príspevkami. Čím viac reakcií (lajky, komentáre, zdieľania) získaš na svojich príspevkoch, tým vyššie budeš zobrazený vo feede svojich sledovateľov.



4. Relevancia obsahu: Instagram sa snaží zobrazovať používateľom obsah, ktorý je pre nich relevantný. To znamená, že algoritmus berie do úvahy tvoje preferencie, záujmy a predchádzajúce interakcie. Napríklad, ak často interaguješ s príspevkami o cestovaní, algoritmus ti bude zobrazovať viac obsahu týkajúceho sa cestovania.

5. Sledovanie vzoru správania: Tento bod je podobný tomu predchádzajúcemu, a teda algoritmus sleduje, ako používatelia prechádzajú obsahom a ako naň reagujú. Na základe týchto údajov Instagram určuje, aký obsah zobrazovať každému používateľovi na mieru.

6. Kvalita obsahu: Obsah s vysokou kvalitou má tendenciu získavať viac interakcií a je pravdepodobnejšie, že sa objaví vo feede. Preto Instagram uprednostňuje kvalitný obsah, ako sú atraktívne fotografie a videá, ktoré ťa zaujmú. 

7. Hashtagy a poloha: Použitie vhodných hashtagov a uvedenie miesta, kde si fotografiu alebo video zhotovil, môže pomôcť tvojim príspevkom získať väčšiu organickú viditeľnosť. Tieto dáta pomáhajú algoritmu zistiť, k čomu sa obsah vzťahuje a pre koho by mohol byť relevantný.



A aký je rozdiel medzi algoritmom v tvojom hlavnom feede a v Instagram Explore Page? 

V hlavnom feede sa ti zobrazia príspevky najmä od používateľov, ktorých sleduješ a pomedzi to ti šupne nejakú reklamu. Príspevky od tvojich kamarátov a rodiny zoradí najmä podľa tvojich predchádzajúcich interakcií. Teda najvyššie vo svojom feede uvidíš príspevky o ktorých sa algoritmus domnieva, že by sa ti mohli páčiť.

Hlavným cieľom Explore Page je zobraziť ti veci, ktoré sa ti síce budú s najväčšou pravdepodobnosťou páčiť, ale pochádzajú z účtov, ktoré nesleduješ. Na podobnom princípe funguje aj algoritmus Reels videí, ktorých hlavným cieľom je pobaviť ťa.

Pochopenie toho, ako funguje algoritmus je dôležité nielen pre influencerov, ale aj pre bežných používateľov. Influenceri si pomocou algoritmu môžu navýšiť dosahy a prispôsobiť obsah svojim sledovateľom a bežný používateľ pochopí, prečo sa mu zobrazuje daný obsah. A ak si práve rozbiehaš svoje sociálne siete, prečítaj si tento článok ⬇️.

Aké sú naše tipy, ako na to? 

Reels, Reels a Reels: Instagram uprednostňuje videá Reels, najmä tie, ktoré používajú trendové zvuky. Uisti sa, že tvoje Reels budú odľahčené, zábavné a krátke a hlavne, pridávaj ich pravidelne, aby si si udržal svojich divákov.

Správne načasovanie: Ako sme už spomínali, interakcie sú najdôležitejšie pri práci s algoritmom. Zisti v svojich analytických údajoch, kedy tvoji sledovatelia najviac interagujú s tvojím obsahom a naplánuj si príspevky na tieto dni a časy. Ak budeš pridávať príspevky v časoch, kedy sú tvoji sledovatelia najmenej aktívni, nikto tvoj obsah neuvidí.



Pomôž si so Stories:
Interakcie môžeš jednoducho získať aj v svojich instagramových Stories. Pridávaj rôzne ankety, hlasovania, kvízy alebo otázky, s ktorými môžu tvoji sledovatelia interagovať. A ak na Storku pridáš ešte aj trendovú hudbu, máš vyhraté! 

Komentáre vs. Lajky: Lajky sú dobré, ale komentáre sú ešte lepšie. Aby algoritmus tlačil tvoj príspevok dopredu, je dôležité, aby sledovatelia tvoj príspevok komentovali. Píš pútavé popisy, najlepšie také, ktoré sledovateľov vyzývajú na akciu, opýtaj sa ich niečo. Ako na pútavé popisy si môžeš prečítať tu, a my ti držíme palce s tvojím rastom na Instagrame! 




Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *