6 min

5 tipov, ktoré ti pomôžu preraziť na sociálnych sieťach!

zdieľať cez

V dnešnej dobe digitálneho sveta, kde konkurencia stále rastie, sa možno pýtaš, prečo sa ti nedarí zaujať svojich divákov. Dôležité je porozumieť základným princípom digitálneho marketingu, a preto ti prinášame niekoľko tipov, ako si posilniť svoje miesto v online svete. 

Umenie upútať pozornosť

Vieš, čo je "attention span"? Je to čas strávený sústredením sa, až kým nepríde rozptýlenie. Náš attention span pri dlhších videách klesol v roku 2023 z 2.5 minúty na 47 sekúnd. Pri krátkych, 30 sekundových videách, sa prestaneme sústrediť už po troch sekundách, no mladšia generácia má s udržaním pozornosti ešte väčšie problémy. Gen Z udrží pozornosť pri reklamách na sociálnych sieťach iba 1.3 sekundy.

Z toho vyplýva, že základ úspechu je zaujať v prvých troch sekundách tvojho videa. Povedz na začiatok niečo šokujúce alebo sprav niečo zábavné, pretože ak si divák pozrie prvé 3 sekundy tvojho videa, je veľmi pravdepodobné, že ho dopozerá do konca. Vytváraj obsah, ktorý rezonuje s tvojím publikom a motivuje ho k interakcii. Ak si chceš o attention span prečítať viac, klikaj sem. 

…

Výber správnej platformy a cieľovej skupiny

Nie každý typ podnikania je vhodný pre všetky sociálne platformy. Dôležité je, aby si pochopil, kde sa nachádza tvoja cieľová skupina. Cieľovú skupinu si určíš podľa kategórií ako je vek, práca, hobby, miesto zdržiavania sa... Vytvor si príklad ideálneho zákazníka na základe týchto kategórií. Inak sa tomu hovorí aj zákaznícka persóna. Keď budeš poznať tvoje publikum, bude pre teba jednoduchšie prísť na to, ako prezentovať a komunikovať tvoju značku. 

Napríklad B2B podniky môžu mať väčší úspech na LinkedIn alebo YouTube, zatiaľ čo značky zamerané na spotrebiteľov môžu mať lepšie výsledky na Instagrame alebo TikToku. Ak nevieš, čo sú B2B podniky, klikaj na tento článok alebo na tento článok a dozvieš sa viac.





Zlatý kruh: Prečo, Ako a Čo 

Simon Sinek vo svojej knihe „Začni otázkou prečo“ predstavil koncept logického myslenia zvaný Zlatý kruh. Tento koncept spočíva v tom, že najprv definuješ svoje ”Prečo”. Väčšina firiem začína s otázkou “Čo”, no tie najúspešnejšie sa najprv pýtajú otázku “Prečo”. Prečo chceš tvoriť tento typ obsahu? Prečo chceš prezentovať práve túto značku? Prečo by ťa mali ľudia začať sledovať? 

Otázkou "Ako" si definuješ konkrétne kroky k tvojmu "Prečo", tvoje silné stránky a hodnoty. "Ako" sa taktiež používa na vysvetlenie, že si lepší ako konkurencia. Tvoje "Čo" je najľahšie na identifikáciu, pretože sú to produkty alebo služby, ktoré ponúkaš. 

…

Ako na tvorbu krátkych videí

Pri tvorbe videí je taktiež dôležité rozlišovať, aký formát videí je vhodný na danú platformu. Na tvoj Instagram sú vhodné krátke videá, ktoré by nemali byť dlhšie ako pár sekúnd, či minút. Krátke videá na sociálnych sieťach by mali byť zábavné, emocionálne alebo premyslené a inšpirujúce. Prvé sekundy tvojho videa sú najdôležitejšie. Nezabudni videá tvoriť s tým, že väčšina ľudí ich pozerá bez zvuku. Preto je dôležité pridať k videu titulky alebo dať videu dobrý popis, z ktorého sa užívateľ dozvie, o čom video je.  Užívatelia si zapnú zvuk, iba ak bude tvoje video dostatočne pútavé. 

Dlhšie videá pridávaj na svoj YouTube kanál a link následne prezdieľaj na svojich sociálnych sieťach. O tom, ako začať svoj YouTube kanál, sa dočítaš viac v našom článku. ⬇️

Optimalizácia ako kľúč k neustálemu zlepšovaniu 

Optimalizácia je proces úpravy alebo nastavovania systému tak, aby dosahoval maximálnej účinnosti. V oblasti digitálneho marketingu sa optimalizácia týka zlepšovania výkonu webových stránok, reklamných kampaní alebo obsahu na základe analýzy dát a analýzy správania užívateľov. 

Analyzuj, kde a ako dlho diváci zostávajú pri tvojom obsahu a použi tieto informácie k jeho zlepšovaniu. Keď pochopíš, čo tvoje publikum najviac zaujíma, vieš, na aký obsah sa máš zamerať.



Úspech v digitálnom marketingu nie je o náhode, je to o stratégii, porozumení a neustálej optimalizácii. Definuj svoje ‚Prečo‘, vyber si správne platformy a neustále optimalizuj. S týmto prístupom dosiahneš úspech a rozšíriš svoj dosah v digitálnom svete. 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *