5 min

UGC tvorca: Kto to je a aký má význam pre značky

zdieľať cez

V dnešnej dobe, keď svetom vládne digitálny marketing, prichádza na scénu kľúčový hráč - UGC, skratka pre User-Generated Content (obsah vytvorený používateľmi). Tento fenomén otvára dvere k inovatívnym prístupom v predaji online produktov, partnerstvách so značkami, v modeloch založených na predplatnom, partnerských programoch a influencer marketingu. Ale čo to presne znamená a ako to ovplyvňuje súčasný marketingový ekosystém?

Čo je UGC a jeho úloha v marketingu

UGC predstavuje širokú škálu kreatívnych výstupov vytvorených obyčajnými jednotlivcami, nie profesionálmi. Jeho význam spočíva v schopnosti umožniť ľuďom zdieľať svoje názory, často vedúc k vytváraniu online komunít a prepojení. Rast UGC znamená, že tvorba obsahu sa stáva prístupnejšou a otvorenejšou.







UGC tvorca je osoba špecializujúca sa na produkciu obsahu, ktorý pôsobí autenticky a osobne, akoby bol tvorený priamo užívateľmi. Hoci tento obsah zachováva jedinečný štýl tvorcu, je zároveň sponzorovaný značkami alebo spoločnosťami. Tento obsah sa zvyčajne zdieľa na sociálnych sieťach danej značky a môže mať podobu fotografie alebo videa, ktoré vysvetľuje vlastnosti určitého výrobku, jeho prednosti atď.

Tvorcovia UGC vs. Influenceri: Kľúčové rozdiely

Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma skupinami spočíva v tom, kde a ako sa obsah zverejňuje. Influenceri dostávajú zaplatené za propagáciu produktov svojej cieľovej skupine, na svojich sociálnych sieťach. Jednoducho povedané, influenceri vytvárajú obsah, ktorý následne zdieľajú na svojich platformách ako Instagram, TikTok alebo iných sociálnych sieťach. Avšak UGC tvorca, vytvára obsah autentického dojmu zo značky a jej produktov, ktorý sa zdieľa na sociálnych sieťach danej značky.

Výhody UGC pre značky


Autenticita a dôveryhodnosť:
UGC pridáva značke autenticitu a vytvára dôveru u spotrebiteľov.
Dosah: Spotrebitelia denne venujú viac ako 5 hodín sledovaniu obsahu, ktorý vytvorili tvorcovia UGC.
Zvýšenie konverzií: Štatistiky ukazujú, že 75% marketérov považuje UGC za faktor zvyšujúci autenticitu značky, zatiaľ čo  31% spotrebiteľov vníma reklamy s UGC ako zapamätateľnejšie než tie so značkovým obsahom.
Nízke náklady: Tvorba UGC nevyžaduje veľký marketingový rozpočet, čo znižuje náklady na tvorbu obsahu.

…






Ako sa stať UGC tvorcom?

Krok 1: Vytvorenie špecifického UGC konta
Založ si profil na sociálnej sieti zameraný na UGC. Vyber si meno a vyplň profil informáciami o tvojej značke. Oddelením tohto účtu od osobného si zabezpečíš súkromie a zároveň zvýšiš svoju viditeľnosť pre značky.

Krok 2: Porozumenie prostredia UGC
Orientuj sa v odvetví a na platformách, kde chceš pôsobiť. Skúmaj trendy, cieľové publikum a pravidlá platforiem. Definuj si odvetvie a značky, s ktorými by si chcel spolupracovať.

Krok 3: Plánovanie stratégie
Stanov si ciele, témy a frekvenciu príspevkov. Uisti sa, že tvoj obsah rezonuje s cieľovým publikom. Plánovanie zabezpečuje konzistentnosť a kvalitu.

Krok 4: Výroba vysokokvalitného obsahu
Zameraj sa na tvorbu jedinečného a kvalitného obsahu, používaj rôzne formáty, ako sú fotografie, videá alebo písané príspevky.

 

Krok 5: Vytvorenie portfólia
Zostav si zbierku tvojich najlepších prác. Toto portfólio ukáže tvoju kreativitu a schopnosti a bude slúžiť ako tvoja vizitka pri komunikácii so značkami.

Krok 6: Oslovenie značiek
S tvojim portfóliom a definovaným cieľovým odvetvím sa pusti do oslovenia značiek. Využi e-maily a sociálne siete na nadviazanie kontaktov a predstavenie tvojej práce.

Krok 7: Budovanie komunity sledovateľov
Vytvor špecializované a angažované publikum, čím získaš dôveryhodnosť a prilákaš značky.

Krok 8: Prijímanie a aplikácia spätnej väzby
Aktívne vyhľadávaj spätnú väzbu od publika a používaj ju na zdokonaľovanie tvojich zručností a obsahu. Táto ochota učiť sa a prispôsobiť sa, zvyšuje tvoj potenciál pre úspech a rast.

Ako tvorca UGC meníš spôsob, akým značky komunikujú so svojimi zákazníkmi a ponúkaš nové, autentické a osobné spôsoby prezentácie produktov a služieb.

 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *