9 min

Ako si vybrať správneho influencera pre vašu značku.

zdieľať cez

Výber influencera pre tvoju značku je rovnako dôležitý ako samotná strategická kampaň, pretože správny influencer môže tvoj produkt alebo službu priblížiť presne tej cieľovej skupine, ktorú sa snažíš oslovoviť. Nasledujúce kroky a tipy ti pomôžu zorientovať sa v procese výberu a rozhodnutia, ktoré môžu mať priamy dopad na úspech tvojej kampane.

1. Urči si svoju cieľovú skupinu

Tvoja cieľová skupina by mala byť základom pre výber influencera. Mal by si vedieť, kto je tvoj ideálny zákazník a aké je jeho online správanie. Či už ide o mamičky na materskej dovolenke, milovníkov outdoorových aktivít alebo technologických nadšencov, zamerať sa na správnu cieľovú skupinu je kľúčom k úspechu.



“Súhlasím, rovnako je aj dôležité vedieť, aká demografia daného influencera sleduje. Odporúčam si vypýtať štatistiky na vek, krajinu a pohlavie, aby ste sa uistili, že sa jeho sledujúci zhodujú s typom ľudí, na ktorých chcete cieliť svoju kampaň. Správnym určením cieľovky môžete minimalizovať plytvanie zdrojmi a zvýšiť efektivitu kampane.”

2. Vyberte typ influencera

Je dôležité uvedomiť si, že nie každý influencer je vhodný pre každú kampaň. Podľa veľkosti a typu tvojho projektu by si mal zvážiť, či potrebuješ:

Nanoinfluencera (približne 1 000 sledovateľov):

- Má síce malý dosah, ale interakcia s jeho sledovateľmi je vysoká.
- Často odborník v konkrétnej oblasti s osobným vzťahom so sledovateľmi.
- Dôverujú jeho skúsenostiam a recenziám.

Mikroinfluencera (5 000 až 20 000 sledovateľov):

- Medzi značkou a zákazníkom, veľmi autentickí s veľkým vplyvom.
- Ochotní podporovať produkty, ktoré sú mu blízke a s nimi sa stotožňuje.
- Aktívne zdieľa informácie o produkte a značke.

Mid-tier influencera (20 000 až 100 000 sledovateľov):

- Jeho sledovateľská základňa je veľká pre významný dosah, ale blízka k mikro-influencerom.
- Má vyššiu angažovanosť a bližší vzťah so sledovateľmi, udržiava osobný kontakt.
- Je vhodný pre špecifické publikum s nižším honorárom, prístupný pre firmy s menším rozpočtom.

Macroinfluencera (100 000 až 500 000 sledovateľov):

- Verejne známa osobnosť s veľkým dosahom a interakciou.
- Stará sa o kvalitný obsah a snaží sa udržiavať atraktívny feed.
- Vyberá si spolupráce svedomito, ale môže byť finančne náročný.

Megainfluencera (500 000 a viac sledovateľov):

- Celebrity, športovci, speváci s obrovským dosahom.
- Ťažko udržiava blízky vzťah so sledovateľmi kvôli ich množstvu.
- Ideálne pri uvádzaní nového produktu na trh, alebo nutnosti šíriť povedomie o brande.



“Správne a veľmi trefne pomenované jednotlivé skupiny influencerov. Pri výbere typu influencera je dôležité zvážiť nielen veľkosť ich sledovateľskej základne, ale aj ich relevanciu a vzťah so sledovateľmi. Pre niektoré projekty môže byť efektívne kombinovať rôzne typy influencerov, aby sa dosiahol optimálny dosah a zapojenie cieľovej skupiny. Je však dôležité poznamenať, že tento kategorizačný systém je špecifický pre trhy Slovenska a Českej republiky, a môže sa líšiť od globálnych trendov a štandardov v oblasti influencer marketingu.”

…

3. Analyzuj tvorbu obsahu influencera

Obsah, ktorý influencer vytvára, by mal zodpovedať hodnotám a imidžu tvojej značky. Mysli na kvalitu, štýl a tón ich komunikácie. Je dôležité, aby bol ich obsah v súlade s tvojim posolstvom.

“Súhlasím. V oblasti influencer marketingu je kľúčové, aby obsah vytváraný influencerom bol v súlade s hodnotami a imidžom značky. Kvalita obsahu, štýl a tón komunikácie môžu značne ovplyvniť, ako je vnímaná tvoja značka cieľovou skupinou.”

Pri výbere influencera je dôležité zvážiť, či ich osobný brand a spôsob komunikácie sú v súlade s tým, čo chceš prezentovať. Ak influencer vytvára obsah, ktorý nie je v súlade s tvojím posolstvom, môže to viesť k nepochopeniu alebo strate dôvery zo strany tvojej cieľovej skupiny.

4. Dbaj na komunikáciu sledovateľov s influencermi

Nie je to len o počte sledovateľov. Dôležitejšia je miera angažovanosti – ako často a ako intenzívne komunikujú sledovatelia s influencerom. Vysoká miera angažovanosti môže znamenať, že influencer má silný vzťah so svojou komunitou.


 

“Miera angažovanosti je kľúčovým ukazovateľom úspechu v oblasti influencer marketingu. Hoci počet sledovateľov môže byť dôležitý, skutočný vplyv spočíva v interakcii a zapojení komunity s obsahom influencera. Silný vzťah s komunitou znamená, že influencer nie je len osoba, ktorá má veľa sledovateľov, ale skutočný líder s vplyvom na svoju cieľovú skupinu. To môže viesť k autentickejším a účinnejším kampaniam. Dôraz na komunikáciu a vzťahy môže priniesť dlhodobé benefity pre obe strany, brand a influencera.”

…

5. Preskúmaj minulosť influencera

Je dôležité, aby si preskúmal minulosť influencera a vyhol sa prípadným kontroverziám, ktoré by mohli tvojej značke uškodiť.

“Keď si vyberáš influencera, nespája sa len on s tvojou značkou, ale aj tvoja značka s ním. Preto je dôležité spraviť si research, či nemá nejaké prebiehajúce alebo ukončené kauzy, ktoré by brandu mohli uškodiť. Možno verejne hlása niečo, čo ide proti hodnotám tvojej značky a publikum sa toho môže chytiť, preto treba byť opatrný. Ak by ti niečo ušlo, je na mieste mať pripravenú krízovú komunikačnú stratégiu.”

6. Komunikujte s nimi

Skôr než sa rozhodneš pre spoluprácu, komunikuj s potenciálnymi influencermi. Diskutuj o tvojich cieľoch, očakávaniach a podmienkach spolupráce. Ich ochota a spôsob komunikácie môžu byť dobrým indikátorom budúcej spolupráce.

“Komunikácia je kľúč k úspešnej spolupráci, bez nej vznikajú nedorozumenia a nemilo to môže ovplyvniť celkový priebeh spolupráce. Snažte sa s tvorcom vždy komunikovať na kamarátskej, no profesionálnej úrovni. S influencermi si prejdite svoj zámer kampane a pri spracovaní a kreatíve mu nechajte ruku. Sám influencer vie, čo funguje na jeho sledovateľov najlepšie, a preto bude aj sám najlepšie vedieť, ako spracovať spoluprácu najefektívnejšie”

7. Sleduj a vyhodnocuj výsledky

Po spustení kampane sleduj a analyzuj výsledky. Toto ti pomôže pochopiť, či si vybral  správneho influencera, a či by si s ním mal spolupracovať aj v budúcnosti.



“Výsledky zo spoluprác by mal byť tvoj denný chlebík. Na základe štatistík sa vieš sústrediť, či spolupráca mala úspech alebo nie.”

…

Výber správneho influencera je kľúčový pre úspech tvojej marketingovej kampane. Správny influencer môže posilniť dôveru v tvoju značku, zvýšiť povedomie o tvojom produkte a v konečnom dôsledku zvýšiť predaj. 

“Pracovať s influencermi je zaujímavé a dynamické. Každý influencer je unikátny a prináša so sebou vlastný štýl a komunitu. Pri výbere influencera je kľúčové nielen sledovať počet jeho sledovateľov, ale hlavne kvalitu a autenticitu jeho obsahu. Z môjho pohľadu je dôležitá otvorená a čestná komunikácia. Pred začatím spolupráce vždy odporúčam diskutovať o očakávaniach z oboch strán, aby sme sa vyhli nedorozumeniam a zabezpečili, že obidve strany budú so spoluprácou spokojné. Neboj sa prijať kreatívny input od influencera, nakoľko najlepšie pozná svoje publikum a úspešnosť jeho obsahu, čo môže spolupráci s tebou dať nový nádych.”

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *