9 min

Predpovede pre marketing sociálnych médií na rok 2024

zdieľať cez

Rok 2024 je pár týždňov pred nami a okrem príprav na sviatky musíme začať plánovať aj náš prístup k digitálnemu marketingu na nasledujúci rok. Aké zmeny nás čakajú v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov? 

 

AI ovládne rok 2024 

Generatívna AI prenikla do hlavného prúdu v roku 2022. Od roku 2022 do roku 2023 vzrástli témy o umelej inteligencii o 550%. Tí, ktorí chcú na sociálnych médiách uspieť musia naskočiť na rozbehnutý AI vlak. 

Priemerný používateľ sociálnych médií sa prihlasuje približne raz mesačne na siedmich rôznych platformách a udržať si pozornosť pre značku všade môže byť výzva. AI v tomto prípade môže predstavovať pomoc pre zaneprázdnených. 

V roku 2024 sa stratégie organizácií postavia proti tomu byť na každej platforme a namiesto toho, si vyberú svoje najvýkonnejšie kanály. Najviac sa bude dariť značkám, ktoré budú zverejňovať zábavný obsah. Ak ťa podrobnejšie zaujímajú investície, ako pracovať AI a možno nejaké tie grafy a čísielka, tak viac si prečítaš tu.

Facebook a ďalšie AI nástroje 

Facebook ide s dobou a začína integrovať viac nástrojov a odporúčaní umelej inteligencie. S pridaním viacerých odporúčaní a nástrojov AI a krátkych, vtipných videí Reels do vašich profilov, sa zvyšuje aj angažovanosť. Aj keď menej ľudí pridáva svoje vlastné príspevky, celkový strávený čas v aplikácii sa predĺžil

Meta sa týmito AI nástrojmi a vtipnými Reels videami inšpiruje od TikToku, čím sa snaží zvýšiť množstvo zábavného obsahu. Dosah odkazových príspevkov klesá, keďže Meta uprednostňuje zábavu pred spravodajskými informáciami. Sociálne platformy sa sústredia na pútavejší obsah, takže priame sledovanie stránok a profilov je menej dôležité. Generatívna AI bude hrať výraznejšiu rolu v aplikáciách, ako naznačuje nadšenie Marka Zuckerberga. 

Chatbot alebo Avatar? 

Meta predstavila nové AI chatboty inšpirované celebritami pre WhatsApp, Messenger a Instagram. Môže sa to zdať ako super novinka, no táto zábava môže rýchlo pominúť. Aj keď chatboty majú budúcnosť, zdá sa, že pridávanie hlasov celebrít nepridáva veľkú hodnotu. 

Meta sa taktiež usiluje o väčšiu interakciu s 3D avatarmi v aplikáciách. Cieľom je preniesť nás do metaverse, kde by sme sa mohli všetci stretnúť ako digitálni dvojníci. Okrem avatarov sa môžeme pripraviť aj na nové animované príspevky a nálepky!

…
Zdroj: SocialMediaToday

AR okuliare 

Okuliare Ray Ban Stories od spoločnosti Meta a ukážky nových súprav Quest 3 VR zaznamenávajú pozitívne recenzie. Plne integrované AR okuliare nemusia byť budúci rok komerčne dostupné, no Meta sa snaží vyvíjať tlak na digitálny sprievod. Najnovšia verzia zariadenia získava pozornosť streamerov, čo určite zvyšuje jeho popularitu. Viac inovácií v oblasti AR a VR v roku 2024 nás posunie bližšie k reálnejšiemu metaversu.

zdroj: SocialMediaToday 

 

Instagram a nové formy avatarov

Podobne ako Facebook, aj Instagram zaznamenal výrazný nárast angažovanosti vďaka odporúčaniam AI vo feede. Platforma tiež testuje rôzne formy nálepiek AI, nástrojov na úpravu obrázkov a generatívnych nástrojov pre tvorbu obsahu. To môže zahŕňať spoločné obrázky umelej inteligencie od priateľov, nové digitálne koláže a in-stream nástroje na vizuálnu úpravu s vygenerovanými prvkami. 

Instagram taktiež testuje nové formy nálepiek avatarov a snaží sa o väčšie zapojenie ľudí prostredníctvom ich avatarov, čo súvisí s dlhodobým plánom Meta pre metaverse. 

Snap ARES otvára cestu pre Instagram

Snap má príležitosť v oblasti aktivácie AR v reálnom živote, ako sú napríklad AR displeje v obchodoch alebo virtuálne 3D produkty. Takto by ste si vedeli vyskúšať, ako na vás položka (oblečenie, doplnky...) vyzerá, alebo by ste videli ako vyzerá sedačka vo vašej obývačke. Táto iniciatíva od Snapu sa volá ARES

Bohužiaľ náklady prinútili Snap od tohto projektu ustúpiť a predpokladá sa, že túto medzeru využije Instagram. Meta už v rámci svojej metavrse vízie takéto nástroje na 3D zobrazovanie vyvíja. 

Pinterest a virtuálny šatník?

Pinterest má plány, ako nám spríjemniť nakupovanie podobne ako Snapchat s projektom ARES. Aplikácia je teraz dôležitou destináciou pre objavovanie a nakupovanie pre mnoho používateľov aj vďaka priamej spolupráci s maloobchodnými predajňami. 

V rovnakom duchu bude Pinterest pokračovať aj v zdokonaľovaní prvkov AR Try On. Pinterest už ponúka nástroje na skúšanie make-upu a experimentuje aj s výzdobami do domácnosti. Využíva na to pokročilé procesy LiDAR na presné mapovanie priestoru, s ktorým môžete očakávať, že pridá ďalšie možnosti vrátane skúšania oblečenia. Týmto by Pinterest mohol zohrávať vedúcu úlohu v oblasti AR inovácií pre maloobchod. 

Hoci Pinterest zatiaľ nezačal aktívne využívať generatívnu umelú inteligenciu, očakáva sa, že takéto nástroje čoskoro pridá. Ďalšou kľúčovou inováciou by mohol byť virtuálny šatník, ktorý umožní skenovať vaše oblečenie a zlepšiť odporúčania podľa vášho vkusu. 

TikTok experimentuje s nákupmi 

TikTok experimentuje s in-stream nákupmi na západnom trhu, pretože v Indonézii narazil na obmedzenia. V roku 2024 môžeme očakávať, že sa TikTok ešte viac zameria na inovácie v nákupnom správaní integrujúc donášku jedla a lokálne firmy do streamu „Nablízku.“ 

TikTok plánuje posilniť aj vývoj AI a rozšíriť experiment s AI chatbotom. Takéto chatboty testuje už aj ByteDance, materská spoločnosť TikToku. Okrem chatbotu TikTok experimentuje aj s generatívnymi nástrojmi AI vrátane nástrojov na preklad textu do videa a profilových obrázkov AI. Čínska verzia TikToku zaviedla aj nové pravidlá pre digitálne avatary, čo tiež môže ovplyvniť trendy v digitálnom obsahu. 

Reklamy v DMs

Sociálne médiá sa posúvajú smerom k správam a výsledkom je, že každá aplikácia pracuje na zdôraznení funkcií DM a snaží sa nájsť spôsoby, ako pomôcť značkám využiť nové spôsoby speňaženia. 

Meta zaznamenala silné výsledky so svojimi reklamami „Kliknite na správu“ a Snap sa bude snažiť nájsť podobné možnosti, ktoré sa opierajú o trend DM. Toto by mohla byť významná príležitosť pre obchodníkov.

 

Vývoj postavy Bitmoji 

Bitmoji postavy sú hit a pre Snap by mohli byť kľúčovým vstupným prvkom do novej digitálnej éry. Ľudia sú už zvyknutí na svoje digitálne „ja“, a teda ak by sa Snap spojil s Meta, ľudia by mali úplne nový metaverse zážitok. Od Snapu očakávame zdokonaľovanie 3D Bitmoji postáv, ktoré sa budú môcť použiť na predvádzanie produktov, zastupovanie používateľov v hrách alebo sociálnych prostrediach. 

…
Zdroj: Snapchat Newsroom

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *