7 min

Je Facebook naozaj mŕtvy, alebo má ešte potenciál?

zdieľať cez

 

Facebook je jednou z najväčších a najpopulárnejších sociálnych sietí na svete, ktorá si na Slovensku udržiava prvenstvo v rebríčku najviac využívaných platforiem. Podľa dostupných štatistík, táto platforma dominuje slovenskému digitálnemu priestoru, čím potvrdzuje svoje postavenie kľúčového hráča v oblasti online komunikácie.

Facebook, vedený Markom Zuckerbergom a jeho skupinou kolegov študentov, vznikol na Harvardskej univerzite ako platforma primárne určená pre spojenie a komunikáciu medzi študentmi tejto vysokej školy. Od svojich skromných začiatkov sa však vyvinul v globálnu sociálnu sieť, ktorá dnes spája ľudí z celého sveta. Napriek tomu, že je Facebook považovaný za najpopulárnejšiu sociálnu sieť, existuje nemalý počet názorov tvrdiacich, že je "mŕtvy", "už ho nikto nepoužíva", alebo že "je len pre starších ľudí". Tieto tvrdenia však neodzrkadľujú celú pravdu. Facebook si stále udržiava svoju relevanciu a ponúka rôzne možnosti využitia aj v súčasnosti.

Podľa mnohých uznávaných marketingových expertov a manažérov sociálnych médií Facebook naďalej disponuje významným potenciálom a môže priniesť nemalé výhody. Kľúčovým krokom je identifikovať cieľovú skupinu, ktorá Facebook aktívne využíva, zistiť, prečo ho používajú a pochopiť, aké obsahy ich najviac oslovujú. Toto pochopenie pomôže vytvárať stratégie, ktoré sú nielen efektívne, ale aj prispôsobené potrebám a preferenciám používateľov, čím zvýšia angažovanosť a dosah na tejto platforme.

 

…

Štatistiky z januára 2024 naznačujú, že Facebook sa najčastejšie využíva na udržiavanie komunikácie s priateľmi a rodinou, ako aj na zdieľanie fotografií a videí. Jedinečnou vlastnosťou, ktorá odlišuje Facebook od ostatných sociálnych sietí, sú jeho skupiny. Počet používateľov aktívne zapojených do komunikácie v rôzne zameraných skupinách stúpa, čo ponúka príležitosť na výmenu znalostí a názorov medzi osobami s podobnými záujmami.

Ako preraziť na Facebooku

V roku 2024 je pri publikovaní na Facebooku odporúčané sústrediť sa predovšetkým na textové statusy a fotografie, ktoré sa ukázali byť najefektívnejšími formami obsahu na zapojenie a interakciu s používateľmi.

Textové statusy na Facebooku sa stávajú čoraz populárnejšie, pričom najviac úspechu zaznamenávajú tie, ktoré podnecujú používateľov k interakcii. Príkladom môže byť príspevok od Rádia Expres, ktorý vyzýva svojich sledovateľov nech napíšu najlepšie tipy na večerné chrumkanie. Takýto príspevok môže efektívne prilákať používateľov do diskusie, podnietiť vlnu kreatívnych nápadov na snacky, inšpirovať ich k zdieľaniu vlastných tipov a tým zvýšiť angažovanosť na stránke. Tento prístup dokazuje, že dobré zapojenie komunity môže byť kľúčom k úspechu na sociálnych sieťach. Môžeš to vidieť na ukážke 👇

 

…

Fotografie, vrátane carouselov fotiek, predstavujú ďalší typ obsahu, ktorý si získava popularitu na Facebooku. Carousely sú schopné udržať pozornosť používateľov dlhšie, vďaka svojej vizuálnej príťažlivosti. Pri ich tvorbe je dôležité dbať na súvislosť a zamyslieť sa nad výberom obrázkov. Ideálny počet fotografií pre carousel je štyri, ktoré spolu vytvárajú harmonický celok alebo koláž. Výborným príkladom, ako efektívne využiť tento formát, je spoločnosť Škoda Auto, ktorá dokáže pomocou carousel fotiek pútavo prezentovať svoje vozidlá. Tento prístup nielenže zaujme diváka, ale zároveň ponúka príbeh alebo kontext, ktorý doplňuje vizuálny zážitok. Môžeš ho vidieť aj na tomto príklade 👇

 

…

V prípade ďalších typov obsahu, ako sú odkazy a Reels, sa zdá, že tieto formáty začínajú strácať na dôveryhodnosti. Hoci odkazy na blogy, články a iné webové stránky tvoria značnú časť (až 50 %) všetkých príspevkov na Facebooku, ich popularita postupne klesá a používatelia im venujú čoraz menej pozornosti. Krátke videá, známe ako Reels, tiež zaznamenávajú pokles záujmu na Facebooku, čo je spôsobené predovšetkým silnou pozíciou platformy ako Instagram a TikTok v propagácii tohto formátu videí. Facebook sa preto snaží nájsť svoju vlastnú cestu a zamerať sa na iné druhy obsahu, aby si udržal unikátnosť a prilákal používateľov s iným záujmom alebo preferenciami.

Z uvedených trendov využívania rôznych typov príspevkov na Facebooku vyplýva, že táto platforma je ďaleko od toho, aby bola "mŕtva" a naďalej sa vyvíja. Kľúčom k úspechu na Facebooku je pochopenie cieľovej skupiny, ktorú chceš oslovovať, a adaptácia na to, čo na platforme rezonuje. S každou sociálnou sieťou prichádzajú neustále zmeny, preto je nevyhnutné byť vždy o krok vpred a sledovať najnovšie trendy a preferencie používateľov. To, čo fungovalo v minulosti, nemusí byť účinné teraz, a preto flexibilita a ochota experimentovať s novými formátmi a stratégiami môže viesť k väčšiemu angažovaniu a úspechu na tejto dynamicky sa meniacej platforme.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *