5 min

YouTube uvádza nový nástroj pre označovanie obsahu generovaného pomocou AI

zdieľať cez

YouTube prichádza s novinkou, ktorá rozhýbe vody kreativity. S prísľubom väčšej transparentnosti a pravdivosti obsahu, YouTube predstavuje nový nástroj pre označovanie materiálu generovaného pomocou umelej inteligencie. Od tvorcov sa vyžaduje, aby takýto obsah jasne označili. Ako toto všetko ovplyvní digitálny svet a kreativitu?

Dnes je pre YouTube veľký deň, pretože predstavuje úplne novú funkciu, ktorá otvára dvere do budúcnosti tvorby videí. Táto novinka umožní tvorcom označiť, ak ich videá obsahujú materiál vytvorený umelou inteligenciou alebo sú syntetické.

…

Počas nahrávania a publikovania videa sa tvorcom zobrazí malé zaškrtávacie políčko. Budú musieť dať vedieť, ak ich video obsahuje "upravený alebo syntetický" obsah, ktorý vyzerá ako pravý. Ide o situácie, kedy sa nám môže zdať, že niekto povedal alebo urobil niečo, no v skutončosti to neurobil. Ďalej môže ísť o úpravu záznamov, ktoré zobrazujú skutočné udalosti a miesta alebo prezentujú "realisticky vyzerajúcu scénu", ktorá sa tiež nikdy nestala. YouTube dáva príklady ako zobrazenie falošného tornáda smerujúceho k skutočnému mestu alebo použitie deepfake hlasu, aby sa zdalo, že skutočná osoba komentuje video.

Tvorcovia ale nebudú musieť označovať obsah, ktorý je zjavne nerealistický, ako sú filtre, špeciálne efekty na rozmazanie pozadia alebo animácia, ktorá sa ani nepokúša pôsobiť reálne.

…

V novembri YouTube podrobne predstavil svoju politiku týkajúcu sa obsahu generovaného umelou inteligenciou (preklik na náš blog), čím vytvoril dve úrovne pravidiel: prísne pravidlá na ochranu hudobných vydavateľstiev a umelcov a voľnejšie smernice pre všetkých ostatných. Deepfake hudba, ako napríklad Drake, ktorý spieva piesne Ice Spice alebo rapuje skladbu napísanú niekým iným, môže byť na žiadosť vydavateľstva daného umelca odstránená, ak sa im to nepáči.

Podľa týchto pravidiel sa bude od tvorcov vyžadovať, aby označili materiál generovaný AI, ale doteraz sa presne neurčilo, ako by to mali robiť. A ak ste obyčajný človek, ktorý sa stal predmetom deepfake na YouTube, môže byť jeho odstránenie oveľa komplikovanejšie – museli by ste vyplniť formulár súkromnej žaloby, ktorý spoločnosť preskúma. Dnes YouTube o tomto procese veľa neuviedol, iba poznamenal, že „naďalej pracuje na aktualizácii procesu súkromia“.

…

Tak ako aj iné platformy, ktoré už zaviedli označovanie AI-generovaného obsahu, aj YouTube sa spolieha na systém založený na čestnosti tvorcov. To znamená, že tvorcovia musia byť úprimní a označiť, ak ich videá obsahujú umelo vytvorený materiál. Jack Malon, hovorca YouTube, už skôr povedal pre The Verge, že YouTube „investuje do nástrojov“ na rozpoznávanie obsahu vytvoreného umelou inteligenciou. Avšak je známe, že softvér na detekciu AI nie je práve najpresnejší.

V novom blogu YouTube sa píše, že by mohli pridať upozornenie na AI k videám aj v prípade, že to tvorca sám neurobil. To by sa mohlo stať „obzvlášť, ak má generovaný obsah potenciál zmiasť alebo zavádzať ľudí.“ Pri videách, ktoré sa dotýkajú citlivých tém, ako sú zdravie, voľby a financie, sa objavia ešte výraznejšie označenia priamo vo videu podobne, ako keď video obsahuje platenú spoluprácu.

…

Tvorcovia, ktorí si nezoberú k srdcu nové pravidlo a neoznačia syntetický obsah, ako by mali, môžu naraziť na tresty. Medzi ne patrí vymazanie ich videí alebo dočasné pozastavenie účasti v Partnerskom programe YouTube, vďaka ktorému môžu tvorcovia zarábať peniaze.

…

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *