7 min

5P k tomu, ako mať dokonalý Instagram!

zdieľať cez

Aby bol tvoj profil na Instagrame úspešný, nie je dôležité len mať atraktívne fotky, ale aj do detailov prepracovaný celkový vzhľad profilu. Dôležité je nezanedbávať žiadne detaily, ktoré môžu tvoj Instagram povýšiť na vyššiu úroveň, pričom ti pomôžu získať nových sledovateľov a udržať si pozornosť tých súčasných. Nasledujúcich päť jednoduchých krokov, alebo "5P", ti v tom pomôže:

Používateľské meno
Výber používateľského mena je kľúčovým prvým krokom v procese budovania tvojej prítomnosti na Instagrame. Je dôležité zvoliť si meno, ktoré je jednoznačné a ľahko si ho návštevníci zapamätajú. Snaž sa vyhýbať zložitým alebo dlhým názvom doplneným o náhodné znaky alebo čísla, ktoré môžu byť pre tvojich potenciálnych sledovateľov mätúce. Pred výberom mena tiež skontroluj jeho dostupnosť. Ak plánuješ budovať značku na Instagrame, neobmedzuj sa výberom mena striktne na konkrétny produkt alebo službu. Radšej si vyber meno, ktoré je dostatočne univerzálne a umožní ti v budúcnosti rozširovať portfólio tvojej značky bez nutnosti meniť jeho názov.

…

Profilová fotka
Pri výbere profilovej fotografie je dôležité zvoliť obrázok, ktorý zaručí, že ťa na Instagrame ľahko rozpoznajú. Pre osobný profil sa odporúča použiť fotografiu, na ktorej je jasne viditeľná tvoja tvár, aby ťa tvoji sledovatelia mohli ľahko identifikovať. V prípade profilu zameraného na značku je vhodné využiť logo alebo iné grafické prvky, ktoré sú charakteristické pre tvoju značku a zároveň zachovávajú jej vizuálnu identitu. Bez ohľadu na to, či ide o osobný alebo značkový profil, vyber si fotografiu vysokej kvality, ktorá je nie len výrazná, ale aj zaujímavá a odlišuje ťa od ostatných.

…

Popis profilu
V popise (bio) tvojho profilu na Instagrame by si mal stručne predstaviť, čomu sa venuješ alebo čo predstavuješ. Keďže Instagram zobrazuje len prvé štyri riadky popisu, je dôležité premyslieť si, čo v nich uvedieš. Začni s jasným a stručným zhrnutím toho, kým si alebo čo robíš. Následne, zakomponuj kľúčové slová relevantné pre tvoju oblasť alebo záujmy, aby ťa bolo ľahšie nájsť. Dôležitý je osobný a autentický prístup, pričom použitie emotikonov môže pridať tvojmu bio ľudský rozmer. Pri formátovaní textu nezabudni na primerané využitie medzier, čím zvýšiš čitateľnosť tvojho popisu. Na konci popisu nezabudni uviesť odkaz na tvoju webovú stránku alebo iné sociálne siete. Ak potrebuješ zdieľať viacero odkazov, využi nástroje ako Linktree, ktoré ti umožnia sústrediť viacero odkazov na jednom mieste.

…

Príbehy
Využitie príbehových výberov, známych aj ako "highlight reels", je vynikajúcim spôsobom, ako zvýšiť zapojenie sledovateľov, prezentovať tvoju značku a poskytnúť hodnotu tvojmu publiku. Aby si vytvoril účinné príbehové výbery, je kľúčové najprv si ich dôkladne naplánovať. Zamysli sa nad ich účelom a obsahom, ktorý chceš prostredníctvom nich zdieľať. Pri výbere titulnej fotografie pre tvoje výbery vyber takú, ktorá harmonizuje s celkovým vzhľadom tvojho profilu. Jeden praktický tip: ideálne vytvor maximálne 5 príbehových výberov, pretože na tvojom profile je najviac viditeľných práve 5 z nich. Toto číslo nemusíš brať ako striktné pravidlo; môžeš mať viac výberov, ak máš dostatok obsahu, kreativity alebo chceš tvoje príbehy rozdeliť do viacerých tematických sérií.

 

…

Príspevky
Príspevky na Instagrame majú kľúčový význam pri vytváraní atraktívneho profilu. Je dôležité si uvedomiť, že keď si niekto prezerá tvoj profil, nevenuje pozornosť len jednotlivým príspevkom, ale hodnotí celkový vzhľad tvojho feedu. Preto je podstatné, aby tvoj feed bol nielen vizuálne príťažlivý, ale tiež konzistentne odrážal to, čo chceš o sebe alebo o svojej značke komunikovať. Ak je to vhodné pre tvoj obsah, zváž vkladanie fotografií s ľuďmi alebo tvárami, čo môže priblížiť tvoj profil sledovateľom a vytvoriť osobnejšiu väzbu. Meme, ktoré sú relevantné pre tvoju oblasť alebo značku, môžu tiež pridať element humoru a zvýšiť angažovanosť. Zameraj sa na to, aby tvoj obsah bol nielen zaujímavý a relevantný, ale aj aby prispieval k súdržnému a esteticky príjemnému celkovému vzhľadu tvojho Instagramového profilu.

 

…

Instagram je komplexná platforma, ktorá ti ponúka široké spektrum možností pre tvoju kreativitu a komunikáciu. Hoci je zameraná hlavne na vizuálnu stránku, ktorú si ľudia všimnú hneď, keď zavítajú na tvoj profil, dôležité je dobre poznať tvoju cieľovú skupinu a prispôsobiť profil tak, aby bol pre ňu atraktívny. Na Instagrame neplatí žiadne univerzálne pravidlo, ktoré by zaručilo úspech; ten spočíva v schopnosti pružne reagovať na potreby a záujmy tvojej komunity.

Na záver ešte jedna priateľská rada: neboj sa na Instagrame experimentovať a zároveň si udržuj svoj profil vždy v nejakom usporiadanom stave. Vzhľadom na to, že sociálne siete sa neustále vyvíjajú a menia, vždy existuje príležitosť, ako sa presadiť. Kľúčom je nájsť správnu stratégiu a neustále na sebe pracovať a zdokonaľovať svoj prístup.

 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *