5 min

Čo prinesie YouTube v roku 2024: AI, nové formáty a podpora tvorcov

zdieľať cez

Na začiatku tohto roka Neal Mohan, výkonný riaditeľ spoločnosti YouTube, predstavil svoju víziu a strategické smerovanie platformy pre rok 2024 v otvorenom liste určenom komunite YouTube. Mohan v tomto liste vyzdvihol štyri hlavné oblasti, ktorým sa YouTube plánuje venovať s cieľom posúvať limity kreativity a technologického pokroku.

Tento článok ťa prevedie cez tieto plány a ich potenciálny vplyv na tvorcov, divákov a celkový digitálny ekosystém.

1. Nová éra kreativity na YouTube pomocou AI

YouTube sa zameriava na využitie potenciálu generatívnej umelej inteligencie (AI) s cieľom posilniť, nie nahradiť ľudskú kreativitu. Mohan predstavil inovatívne experimenty s AI, ako je napríklad Dream Screen pre YouTube Shorts, ktoré umožňujú tvorcom vytvárať AI generované pozadia, a iniciatívu Music AI, ktorá skúma možnosti, ako AI môže posilniť kreatívny proces hudobných umelcov. Hlavnou ambíciou YouTube je sprístupniť tieto nástroje širokej tvorivej komunite, čím im otvorí nové dimenzie v kreatívnom vyjadrovaní a pomôže posúvať hranice toho, čo je možné vytvoriť.

Zdroj:// YouTube

2. YouTuberi ako novodobí lídri zábavného priemyslu

Tvorcovia na YouTube menia pravidlá hry v zábavnom priemysle. Z pôvodne obyčajných tvorcov obsahu sa stali novodobé produkčné štúdiá, ktoré majú veľký vplyv na kultúru a spoločnosť. S viac ako tromi miliónmi kanálov, ktoré sú súčasťou Partnerského programu, tieto kreatívne osobnosti dokazujú, že ich práca predstavuje viac než len používateľmi generovaný obsah. Vďaka tomu si získavajú pozornosť nielen od svojich fanúšikov, ale aj od svetových lídrov. YouTube ich podporuje rôznymi spôsobmi, ako je predaj tovaru alebo členstvo na kanáloch, čo im umožňuje zarábať peniaze a rozvíjať svoje projekty. Programy ako Creator Collective ešte viac podporujú spoluprácu medzi tvorcami a rast ich komunít, čím zdôrazňujú, ako dôležití sú tvorcovia pre zábavný priemysel a aký majú význam pre moderný mediálny ekosystém.

…

3. YouTube v obývačkách: Predplatné služby na vzostupe

YouTube sa sústredí na obývačky a predplatné služby. Diváci si na televíznych obrazovkách v priemere za deň pozrú viac ako miliardu hodín obsahu na YouTube. Počet predplatiteľov YouTube TV presiahol 8 miliónov a platforma má viac ako 100 miliónov predplatiteľov služieb Music a Premium, vrátane skúšobných verzií. Tento trend ukazuje, že diváci hľadajú komplexný zážitok, ktorý zahŕňa šport, hudbu, podcasty a obsah od tvorcov, ako sú Ms Rachel a SypherPK, ktorých sledovanosť na televíznych obrazovkách sa za posledný rok zdvojnásobila. YouTube sa zaväzuje prinášať vysokokvalitný obsah a služby pre svojich predplatiteľov, čím sa stáva centrom zábavy v obývačkách po celom svete.

…

4. YouTube v roli ochrancu obsahu a dôvery

Generálny riaditeľ YouTube zdôraznil záväzok platformy chrániť ekonomické záujmy tvorcov a zároveň udržiavať dôveru divákov a inzerentov prostredníctvom kvalitného obsahu. Podčiarkol význam bezpečného online priestoru pre deti, s viac ako 100 miliónmi aktívnych mladých divákov mesačne, a spoluprácu s expertmi na podporu ich rozvoja.

Mohan tiež poukázal na úlohu YouTube v poskytovaní spoľahlivých informácií počas volieb vo viac ako 50 krajinách, s dôrazom na autoritatívne zdroje výsledkov hľadania o voľbách. Spomenul dlhodobé investície do pravidiel pre zodpovedné riadenie obsahu, vrátane boja proti nenávisti a dezinformáciám, a adaptáciu na výzvy spojené s generatívnou AI a deepfake videami, zavádzaním transparentnosti a nových ochranných opatrení.

…

Vzhľadom na dynamický rozvoj, je jasné, že YouTube sa neustále adaptuje, aby vyhovel potrebám svojich tvorcov a divákov. Preto v tomto roku môžeme očakávať rozšírenie nových možností kreativity, ktoré ponúknu užívateľom po celom svete prístup k neobmedzeným príležitostiam. Je sa na čo tešiť!

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *