6 min

Odkrývanie pravdy o virálnosti: Ako skutočne fungujú virálne obsahy vo svete sociálnych sietí?

zdieľať cez

V dnešnej dobe, kedy sociálne siete tvoria približne polovicu našej digitálnej existencie, sa termín "virálny" stal bežne používaným. Či už ide o video, príspevok na sociálnej sieti alebo status, mnohí z nás tajne dúfajú, že ich obsah získa virálnu popularitu. Ale čo to vlastne znamená byť virálnym a existuje nejaký tajný recept na dosiahnutie tohto fenoménu?

Čo je virálny obsah?
Predovšetkým je dôležité pochopiť, čo presne znamená "virálny obsah". Je to obsah, ktorý sa bleskovo šíri medzi používateľmi na sociálnych sieťach. Nie je to len o samotnom príspevku, ale aj o emócii, ktorú vyvolá v sledujúcom, a ktorá ho následne motivuje k jeho zdieľaniu.

Mýty virálnosti
Existuje mnoho mýtov týkajúcich sa virálnosti. Jedným z nich je presvedčenie, že stačí vytvoriť kvalitný obsah a úspech je zaručený. Avšak realita je o niečo komplexnejšia. Kľúčom k virálnemu úspechu je správne načasovanie, vzbudenie emócií a porozumenie algoritmom sociálnych sietí.

1. Načasovanie

Správne načasovanie je nevyhnutné. Tvoj obsah musí byť uverejnený v momente, keď je téma aktuálna, či už v súvislosti s konkrétnymi udalosťami alebo trendmi. To zvyšuje šance, že tvoj obsah zaujme a stane sa virálnym. 

Jedným z najlepších príkladov, ktorý ilustruje význam načasovania pre virálny obsah, je prípad "Ice Bucket Challenge". Táto charitatívna aktivita získala mimoriadnu popularitu v lete 2014. Účastníci na seba vylievali vedro ľadovej vody, aby zvýšili povedomie o amyotrofickej laterálnej skleróze (ALS) a vyzvali ďalších ľudí, aby urobili to isté alebo prispeli na výskum tejto choroby.

…

2. Emócie

Emočná angažovanosť je základom virálnosti. Obsah, ktorý vyvoláva silné emócie - či už radosť, smiech alebo smútok - má oveľa väčšiu šancu byť zdieľaný.

Ďalší súčasný príklad, ktorý zdôrazňuje, ako emócie ovplyvňujú virálnosť, nemôžeme ignorovať príbeh vzniku a popularity "Baby Yoda" z televízneho seriálu "The Mandalorian". Táto postava, oficiálne známa ako Grogu, ale medzi fanúšikmi a na internete široko prezývaná Baby Yoda, sa stala virálnou senzáciou krátko po premiére seriálu na Disney+ v novembri 2019.

…
zdroj: @grogu_giggles

Prvotnú reakciu a emócie dokáže vyvolať aj hook. Viac o umení HOOKU sa dočítaš v našom ďalšom blogu.

3. Algoritmy

Dôležité je tiež porozumenie algoritmom sociálnych sietí, kde chcete, aby váš obsah rezonoval. Každá platforma má iné mechanizmy určujúce, čo sa zobrazí používateľom, preto je kľúčové zorientovať sa v týchto pravidlách. Príkladom je prípadová štúdia Airbnb.

Airbnb, platforma pre zdieľanie domov, vynikajúco využíva Instagram na zvýšenie svojej brand visibility a na budovanie komunity. Zameriavajú sa na vizuálne pôsobivý a emocionálne rezonujúci obsah, ktorý inšpiruje ľudí k cestovaniu a skúšaniu nových skúseností. Stratégia, ktorú Airbnb využíva pomohla nielen zvýšiť ich online prítomnosť, ale aj posilniť dôveru v značku. Pôsobivé vizuálne príbehy a autentické zdieľané skúsenosti prilákali veľký počet cestovateľov, ktorí sa rozhodli využiť platformu pre svoje budúce dobrodružstvá.

…

Ako funguje algoritmus na Instagrame sa môžeš dočítať na našom blogu 👇

Virál nie je náhoda
Aj keď sa môže zdať, že niektoré virálne fenomény vznikli náhodne, väčšina z nich je výsledkom premyslenej stratégie a hĺbkových analýz. Porozumenie tvojej cieľovej skupine a definovanie konkrétnych cieľov sú základom pre tvorbu virálneho obsahu.

Ako vytvoriť virálny obsah:
1. Publikum - poznaj ľudí, na ktorých chceš zacieliť.
2. Emócie - snaž sa svojim obsahom vyvolať nejakú emóciu u sledovateľov.
3. Inovácie - buď kreatívny a odvážny v tom, čo robíš.
4. Aktuálnosť - prispôsob svoj obsah trendom a aktuálnym udalostiam.
5. Zdieľanie - uľahči čo najviac svojim sledovateľom možnosť zdieľania tvojho obsahu.

Zatiaľ čo tieto kroky nezaručujú okamžitý virálny úspech, poskytujú pevný základ pre pochopenie a využívanie dynamiky sociálnych sietí. Virálnosť je kombináciou umenia a vedy, s dôrazom na autentickosť a schopnosť komunikovať univerzálne ľudské príbehy. Vo svete digitálnej komunikácie, aj keď virálny úspech môže pripomínať hľadanie svätého Grálu, skutočným kľúčom je vytvárať obsah s hodnotou, ktorý ľudia budú chcieť prirodzene zdieľať.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *