11 min

Ako sa z Paródie na Harryho Pottera Stal FENOMÉN?

zdieľať cez

Kedy a ako vznikol nápad na Dana Dreva?

Začalo to, keď som mal 13 rokov, v roku 2007 na strednej škole. Prvotná myšlienka vznikla na základe toho, že naše spolužiačky sa rozprávali o tom, že chcú predabovať Eragona, taký fantasy film. V tom čase boli populárne dabované paródie, vulgárne paródie na šmolkov a všetko to bolo po východniarsky. My sme ich ale vedeli od slova do slova. Tak mi napadlo, že keď tieto moje spolužiačky idú nadabovať Eragona, tak my by sme mohli s kamarátmi tiež niečo nadabovať.

V ten istý deň som prišiel domov, stiahol som si nejaký prvý softvér, mal som doma taký malý headset, asi za 100 korún a na tom som začal dabovať na nejakom katastrofálnom dabovacom programe. Stiahol som si Tajomnú komnatu a skúšal som prvé čo mi napadlo. Tam bola prvá scéna s tou sovou, ktorá trieskala do tej klietky, a ja namiesto toho, aby som si zobral porcelánovú vázu a napodobnil zvuk, tak som spravil, že „Tuf tuf“. 

A takto to začalo. Ja som nadaboval pár takýchto blbostí a strašne ma to fascinovalo, prišlo mi to vtipné. Zrazu Harry rozprával to, čo mne napadlo. Na ďalší deň som to veľmi fascinujúco vysvetlil mojim dvom spolužiakom, Jakubovi a Stanislavovi a tiež ich to nadchlo. Po škole sme išli ku mne a začali sme dabovať prvý diel Dana Dreva.

Čím alebo kým ste sa inšpirovali?

Veľmi veľa postáv boli naši spolužiaci a naši učitelia. Všetko bolo interné asi do dielu sedem, pretože my sme to robili pre našich spolužiakov, ktorých sme chceli zabaviť. Vždy keď sme si na hodine informatiky pozreli nový diel Dana Dreva, bol okolo mňa zhluk spolužiakov a strašne sa na tom smiali, pretože Harry Potter rozprával niečo o našom spolužiakovi alebo učiteľovi. Bol to jeden z takých momentov, ktorý sme si užívali, pretože na niečom, čo skrslo v našej hlave, sa zrazu zabáva 30 ľudí. No a okolo časti sedem sa to už zmenilo, pretože to naberalo viac zhliadnutí.

Čo bolo pre teba viac zhliadnutí?

No už to nemalo že 50, ale 200 a občas to okomentoval niekto z vedľajšej triedy, občas niekto o kom sme ani nevedeli, že existuje, nejaký cudzí človek. Vtedy sme si povedali, že poďme to spraviť pre celé Slovensko

Čo sa stalo po tej siedmej časti, ako ste na tom pracovali potom?

Od siedmej časti sme si začali písať už aj scenáre. Dovtedy to bolo také, že sme sa stretli a prvé čo nám napadlo sme tam dali, ale potom sme si povedali, že keď to má mať úspech na celom Slovensku, nemôžeme sa focusovať len na našu triedu a joky, ktoré pochopí len naša trieda.

Vždy po škole sme prišli ku mne, mama nám spravila nejaké chlebíčky, dala nám Fantu a boli sme päť – šesť hodín zavretí. Doteraz, keď sa občas stretneme s týmito chalanmi, spomíname ako sme boli v tme zhrbení s tým mikrofónom z toho headsetu a zabávalo nás to. 

Vieš aká je najpopulárnejšia hláška z tejto vašej paródie?

Viem, že z Tajomnej komnaty je najpopulárnejšia hláška asi „Prepáčte, že meškám, meral som si ko*ot.“, potom „Ide vozík s jedlom, zasunte si ko*oty.“. Haha, to je tak brutálne, pretože ten Peder si tam začne chytať nohavice. 

Ako sa ti daboval Peder? Nechcel si byť ty ten hlavný, ten Harry?

Pedra sa mi strašne dobre dabovalo. Peder bol proste taký expresívny, vulgárny, hlupák hlúpy, ktorý nikdy nič nepochopil a bol agresívny. Viem, že Peder tam mal vždy niečo také, čo ma rozosmialo. 

Čakal si, že to bude mať taký úspech?

Bol som si vedomý toho, že môžeme vytvoriť niečo, čo reálne ovplyvní generácie na Slovensku. Bol som si toho vedomý, lebo už som mal skúsenosť s tým prvým filmom a vedel som, čo spraviť lepšie.

Prečo, alebo na základe čoho ste vybrali do vašej paródie Mekyho Žbirku

Mekyho Žbirku sme vybrali z jedného jediného dôvodu, a to z toho, že som ako tak vedel imitovať jeho hlas. Tam nebol žiadny iný dôvod. Hovorili sme si, že keď sa tam objaví ten Voldemort, tak ho musí niekto dabovať, no a bol to akože Meky. Ja si uvedomujem, že to nie je na 100%, ale aspoň trošku tam je niečo. 



Boli sme si vedomí toho, že musíme nájsť nejaké aspekty jeho osobnosti, z ktorých sa dá robiť sranda. No a to bola tá jeho angličtina, ktorú všade používa a potom to bol jeho zjav. Je to také povrchné, ale bol to aj jeho zjav. 

Prečo a kto bol Šlota? 

No Šlotu sme tam vybrali z toho dôvodu, že vtedy bol aj Ján Slota vo vláde, ale to sme tam nemohli povedať, lebo tam mohli byť nejaké legálne problémy. No a tým, že sme tam chceli dať veľa rasistického humoru, tak sme potrebovali postavu, ktorá to tak trošku ospravedlní, že tam dávame ten rasistický humor. 

Mne napadla taká myšlienka, že vlastne tí Bulhari, Chvostnatý Gábor a spol., že to budú Maďari. Tí Bulhari tam mali z nejakého dôvodu veľa roztržiek a vtedy mi to tak zapadlo všetko do seba, že Slota a Maďari. 

A ako vzniklo meno Peder?

My sme mali učiteľa chémie, ktorý sa volal Ján. To bol taký hôrny chlap starý s obrovskými drevorubačskými rukami, chlpatý hrozne a vyjadroval sa furt tak, že „Ejha“, „Boha“ a „Pieder“. On mi vlastne hovoril, že „Pieder“ počas hodín chémie, ani Peter ani Peťo ale Pieder a tak vzniklo Peder. Chceli sme ho tam dať ako takého hôrneho chlapa, ktorý bude rozprávať to „Ejha“ a „Boha“, také tie stredoslovensko - oravské slová, ale z nejakého dôvodu nám tam viac zapadlo, že ho dáme ako homosexuála

A kto je ten Dano Drevo alebo ako vznikla táto prezývka?

Náš spolužiak Daniel bol taký veľmi neatletický, nazvime to tak a pamätám si, že počas jedného telocviku sme hrali futbal a on nejak odkopol loptu. On bol vlastne brankár, odkopol loptu a neuveriteľne komickým štýlom sa to poodrážalo asi odvšadiaľ, ako v nejakej paródií a rovno jemu medzi nohy do brány. On si dal vlastný gól takýmto štýlom a my sme nevedeli dýchať od smiechu. V tom momente vzniklo, že Dano, ty si také drevo a odvtedy bol Dano Drevo. Tým pádom, že bol v tomto zmysle populárny, že je drevo, tak sme povedali, že on musí byť hlavná postava.

Ako ste sa dostali k Meliškovi?

Meliško je totálna legenda a my sme boli jeho veľkí fanúšikovia. Vedeli sme citovať všetky jeho nahrávky, od slova do slova, tak sme rozmýšľali, či tam máme nejakú postavu, ktorá nebola nikým dabovaná a bol tam ten drak. Vtedy bol Meliško taký, že už chodil na rôzne akcie a už tá jeho hviezda viac rástla a zistili sme, že má manažéra, tak sme mu napísali a on povedal, že okej spravíme to za...koľko sme mu vtedy dali? Možno nejakých 40€ a fľašu borovičky, z toho 25€ si zobral manažér, čiže Laco to robil za 15€ a fľašu borovičky.

A ako ste poriešili vzdialenosť? Išli ste vy za ním, alebo on za vami?

Dabovali sme to v Prievidzi. My sme išli vtedy busom do Prievidze a mali sme inštrukcie, že pán Ladislav bude v jeho obľúbenej krčme, Papuča alebo Septima. Prišli sme tam ja a Jano Brunovský, druhý dabér, a Meliško tam už bol, akože dosť ožratý. Sedel tam sám, mal pred sebou borovičku a my, že „Dobrý deň, pán Ladislav, my sme tu, neviem, či Vám povedal Váš manažér, že ideme teda dabovať.“. 

On vôbec nevedel, čo sa deje, tak sme mu to museli 20 minút vysvetľovať, opitému mu to nebolo úplne ideálne. Presvedčilo ho samozrejme to, že sme vybrali tú borovičku. Tak sme išli taxíkom k jeho manažérovi a zaujímavé bolo to, že my sme si prvých 10 minút mysleli, že on nevie čítať, lebo dali sme mu mikrofón a text a nevedel. Ale ako začal viac chlontať tú borovičku, tak sa mu rozviazal jazyk. 



A ako sa s ním pracovalo v takomto stave? 

Zaujímavé to bolo. Vkuse na nás nadával, že my patríme do Pezinka a že sme je*nutí všetci. Asi v trištvrtine celého procesu dabingu sa zdurdil, že on kašle na to, že on potrebuje cigarety. Tak sme v nedeľu v Prievidzi museli hľadať cigarety, vyfajčil asi štyri a dokončil to teda. Nech mu je zem ľahká.

Ešte nám na záver povedz niečo o kvíze Dana Dreva. Zúčastnil si sa aj ty? 

Vzniklo také združenie, ktoré sa volá myslím Mystery a oni robia pub kvízy. Tak som sa zúčastnil jedného pub kvízu a oni mi povedali, že sú vždy beznádejne vypredané, že tam chce tak veľa ľudí furt chodiť. Prišiel som tam, samozrejme plný pub kvíz a ja som si myslel, že to ako tvorca vyhrám. Ja som bol na PREDPOSLEDNOM mieste. 

Tam sú ľudia, ktorí vedia, že koľko Šaňo Fekete dlžil všetkým ľuďom. On to hovorí na pohrebe a my sme tam len strelili nejakú čiastku, neviem koľko to je a oni to vedia do posledného centa. Oni vedia, že VŠETKO o Danovi Drevovi a vtedy som si uvedomil, že okej, asi to môže byť celkom kult. 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *