3 min

Videnia sú nové lajky! Nová vízia Instagramu

zdieľať cez

Šéf Instagramu, Adam Mosseri sa už nejaký čas snaží presvedčiť tvorcov, aby zamerali svoju pozornosť na dosah, nie na počet sledovateľov či lajkov. Podľa neho je dosah to, čo chce každý tvorca. Prečo?

Instagram zmenil algoritmus a uprednostňuje obsah, s ktorým používatelia interagujú. Príspevky s vysokým dosahom majú potenciál rýchlo sa rozšíriť aj mimo tvoje stále publikum a tak zvýšiť tvoju viditeľnosť. Taktiež, sledovatelia a lajky sa dajú jednoducho nakúpiť, preto je dosah autentickejšia metrika.

Hot news 🔥

Instagram mení svoju analytiku a ako primárna metrika sa ti bude zobrazovať „Views“, a to pri všetkých typoch obsahu – Reels, live, fotky, karuseli aj príbehy. Tieto videnia budú ukazovať to, koľkokrát bolo tvoje Reels spustené alebo opakovane prehrané. Pri iných formátoch zase to, koľkokrát sa tvoj obsah zobrazil na obrazovke používateľa. 

…

Metriky, ako Počet oslovených účtov, Počet zapojených účtov, Interakcie a Doba sledovania budú stále dostupné v Insights, no zmení sa ich umiestnenie. Aj tu uvidíš ako primárnu metriku Views. 



Instagram hovorí, že tieto zmeny zabezpečia, že tvorcovia budú mať rovnaké metriky naprieč Instagramom preto, aby lepšie pochopili ako ich obsah funguje. 

…

Ešte raz...Prečo?

Kedysi ľudia prezerali primárne obsah od ľudí, ktorých sledovali. Dnes majú ľudia feed naplnený obsahom, ktorý im Instagram odporúča, alebo trávia čas na For you page. Odporúčania Meta sa čím ďalej, tým viac zlepšujú a preto používatelia nepotrebujú sledovať iba vybrané profily, ale pozrú si radšej to, čo im algoritmus odporučí. 

Ďalšou zmenou v používateľskom správaní je to, že namiesto kliknutia na páči sa mi to, príspevok odošleme kamošom. Preto takáto interakcia oveľa viac zvyšuje dosah, ako lajk. 



A čo na to ľudia? 

Komentáre pod príspevkom od @creators alebo od Adama Mosseriho nie sú najpozitívnejšie. Ľudia sa sťažujú najmä na to, že najviac posielaný kontent medzi priateľmi sú memes, a majú strach, že to zničí tvorcov, ktorí tvoria niečo zmysluplné. 

…

Ďalšie sťažnosti sa týkajú toho, že sledovatelia tvorcov nevidia ich obsah, kvôli pretláčaniu obsahu s vysokým dosahom, alebo obsahu, ktorý je iba zábavne alebo komerčne zameraný.

…

Čo hovoríš na tieto zmeny ty? 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *