6 min

7 rád, s ktorými sa nestaneš YouTuberom

zdieľať cez


Možno poznáš ten boj, keď si nový alebo malý tvorca na YouTube, neustále prehľadávaš platformu a berieš každý kúsok rady. Medzi hodnotnými postrehmi sú aj hrozné rady, ktoré by žiadny rozumný YouTuber nenasledoval. Mýty o tom, že je nutné neustále pridávať videá denne alebo nadmerné zameranie sa na optimalizáciu SEO, sú vyvrátené. Takže, ak si začínajúci YouTuber a nechceš upadnúť do týchto veľkých pascí, ktoré by mohli spomaliť tvoj rast na platforme, určite čítaj.

 

…

Pri učení sa akejkoľvek novej zručnosti sa rozhodne oplatí veľa učiť. Výzvou je nájsť to, čo jedinečne funguje práve pre teba. Pokiaľ ide o YouTube, existujú dva rozšírené typy rád na rast tvojho kanála. Každý typ sa točí okolo osvedčených postupov, ktoré často znejú pomerne podobne, bez ohľadu na to, kto radu dáva. Existuje však aj iný typ rady, ktorý je pomerne tvrdý, napríklad povedať autorom, že ich obsah je hrozný, čo v skutočnosti nie je pravda.

Pri prechádzaní týmto bludiskom rád často chýbajú praktické tipy. Možno si myslíš, že si konečne našiel užitočnú radu, ale ukáže sa, že je katastrofálna. Napríklad, bežný zlý tip hovorí, že musíš pridávať videá každý deň, aby tvoj kanál rástol.

…

Poďme to preskúmať!

Hoci zdanlivé zvyšovanie počtu videí môže zvýšiť tvoju viditeľnosť, presvedčivejší argument hovorí za kvalitu pred kvantitou. Denné pridávanie príspevkov môže byť uskutočniteľné pre krátke YouTube Shorts alebo komediálne meme videá, ale vytváranie dlhších, premyslenejších videí každý deň by bolo náročné, dokonca aj pre najúspešnejších tvorcov.

Namiesto neustáleho vytvárania nových videí zváž vytvorenie šablón pre tvoje videá, vytvorenie knižnice vizuálnych prvkov, zvukových efektov a hudby; to nielen zrýchli tvoj produkčný proces, ale tiež zvýši kvalitu a jednotnosť tvojho obsahu. Tiež zváž štandardizáciu tvojich náhľadových obrázkov s konzistentnými písmami, farebnými schémami a rozloženiami.



Ak vytváraš videá každý deň, ktoré rezonujú s tvojim publikom a kanál rastie, je to super a pokračuj s tým, čo funguje u teba.

Ale ak zistíš, že tempo je neudržateľné, pamätaj, že YouTube je maratón, nie šprint.

Jedna častá rada je napodobňovať úspešných YouTuberov. Aj keď tvorcovia ako MrBeast dosiahli významný úspech, ich napodobňovanie nezaručuje tvoj vlastný úspech. Úspech každého tvorcu je jedinečný a to, čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého. Rob také videá, ktoré by si sám rad sledoval.

…

Novým YouTuberom sa tiež často radí, aby pred začatím vykonali rozsiahly výskum. Hoci je pochopenie toho, čo robia úspešné kanály, užitočné, príliš veľa výskumu môže viesť k paralýze z analýzy. Začni tvoriť videá na základe vášne a kreativity; výskum môže prísť neskôr, až keď zistíš, že YouTube je niečo, čo ťa naozaj baví.

Ďalšou bežne uznávanou filozofiou je dôležitosť SEO, teda optimalizácie pre vyhľadávače. Hoci SEO môže pomôcť tvojmu kanálu objaviť sa novým divákom, určite to nie je všetko. Predovšetkým algoritmus YouTube dáva väčšiu váhu angažovanosti divákov než optimalizovaným metadátam. Zameriavanie sa príliš na SEO ťa môže obmedziť v možnostiach nadviazať s tvojim publikom osobnejší vzťah. Na druhej strane, ak vytváraš obsah, ktorý má potenciál byť evergreenom a je vysoký dopyt po jeho vyhľadávaní, napríklad recepty či návody, SEO optimalizácii by si sa mal venovať viac. V takých prípadoch je vysoká pravdepodobnosť, že divák nebude mať záujem o celú tvoju knižnicu videí, ale pôjde špecificky po jednom, ktoré vyrieši jeho problém.


A nakoniec, hoci sú analytické údaje dôležité, nemali by ti diktovať každý tvoj krok, keď začínaš. Zameraj sa na tvorbu obsahu, ktorý ťa baví, a uč sa, čo rezonuje s tvojim publikom. Cieľom je nadviazať spojenie s divákmi a vytvárať obsah, ktorý im dá pocit, že je vytvorený práve pre nich.

Tento prístup nemusí úplne presne nasledovať typické rady pre YouTuberov, ale ide o to nájsť, čo najlepšie funguje pre teba a užiť si cestu tvorby obsahu.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *