4 min

Zvládaj čas ako profesionál vďaka týmto 5 tipom

zdieľať cez

Máš kopu práce a projektov, na ktorých musíš pracovať, no nič nestíhaš a všetko sa ti sype na hlavu? Či si študent, zamestnanec, freelancer alebo všetko naraz, efektívne plánovanie a organizácia času je nevyhnutná pre zvýšenie tvojej efektivity a zníženie stresu. V tomto článku ti prinášame 5 tipov, ktoré ti pomôžu s tvojím časom. 

1. Spoznaj sám seba

Každý je produktívny v iných časoch dňa, preto je dôležité zistiť, kedy sa ti najlepšie pracuje a kedy si najproduktívnejší. Väčšina ľudí je najproduktívnejšia ráno, potom má poobedný útlm a v neskorších poobedných hodinách majú znovu viac energie. Nie je to však pravidlom, preto odpozoruj, ako to máš ty. Následne si na základe toho vytvor rutinu a uprav denný plán tak, aby si mal najnáročnejšiu prácu naplánovanú na vrchol tvojej energie a koncentrácie. 

2. Kalendár 

Otvor si Google kalendár, alebo iný kalendár, ktorý rád používaš a vyplň ho všetkými úlohami a inými aktivitami, ktoré potrebuješ, ale aj chceš spraviť. Plný je, že? Presne preto si nevypĺňaj kalendár na 100%, ale iba na 60-70%, aby si mal priestor aj na nečakané veci, alebo aby si mal dosť času na tvoje úlohy. Ak si vyplníš kalendár na 100% a nestihneš všetkých 200 vecí, budeš iba frustrovaný a celé tvoje plánovanie bude neefektívne.

3. To do 

Na konci každého pracovného dňa si vyhraď pár minút a sprav si plán na ďalší deň. Týmto spôsobom dostaneš svoje myšlienky na papier a znížiš svoj stres a chaos v hlave na zvyšok dňa. Rob si to do listy a úlohy si rozkúskuj na menšie časti, ktoré sa ti budú ľahko plniť. A ak si budeš navyše odškrtávať tie malé splnené úlohy, budeš mať z toho dobrý pocit a motiváciu pokračovať. Úlohy si môžeš napríklad aj farebne vyznačiť podľa dôležitosti.

4. Odstráň rušivé elementy

Vypni si všetky upozornenia, ktoré nepotrebuješ. Nastav si napríklad 30 minút počas dňa na odpísanie a skontrolovanie všetkých sociálnych sietí, aby si sa vyhol tomu, že budeš brať do ruky mobil každú chvíľu. Ak ti vadia nejaké veci na tvojom pracovnom stole, daj ich preč, maj tam poriadok. A ak ti náhodou vadia zvuky okolo teba, ktoré nevieš odstrániť, zapni si do slúchadiel biely šum alebo Lofi beaty. 

5. Zdravé návyky

Aby si dokázal udržať svoju produktivitu, vytvor si zdravé návyky, ktoré ti k tomu dopomôžu. Je pravda, že zdravé návyky sa budujú oveľa ťažšie ako tie nezdravé, no pre tvoju produktivitu sú veľmi dôležité. Patrí sem dostatok spánku, vyvážená pravidelná strava a relax. Ak zvykneš pracovať aj z domu, tak medzi zdravé návyky patrí aj zadelenie priestoru. Určite nepracuj v posteli, aby si tvoj mozog spájal posteľ iba s oddychom a spánkom.



Na záver ti odporúčame tieto tri knihy, ktoré ti pomôžu s budovaním návykov a produktivitou. Buduj si návyky postupne, udržateľne a hlavne sa necíť zle, ak nie si produktívny každý deň na 100%. Držíme ti palce! 



Klikaj sem a sleduj celé video, ktoré ti prinesie ďalšie informácie o budovaní návykov. 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *