10 min

Kam zmizol Rytmaus, Pišta Lakatoš, či Rybička?

zdieľať cez

Ako sa začala tvoja vášeň pre animáciu?

Už od mladého veku mi rodičia dovolili sledovať South Park, čo považujem za kľúčový moment, ktorý ma nasmeroval k animácii. Keďže moji spolužiaci na základnej škole nemohli South Park pozerať, začal som pre nich kresliť komiksy z epizód, ktoré som videl, a ukazoval im ich v škole. Časom som začal tvoriť aj vlastné príbehy.

Kam si chodil na školy? Študoval si aj animáciu?

Študoval som na Vazovovej, obyčajnej základnej škole, ktorá ma nebavila, pretože som mal problém a trápil som sa s predmetmi ako fyzika a matika. Jediné, čo ma skutočne bavilo, bolo kresliť. Neskôr, keď som bol v ôsmom ročníku, som sa dozvedel o Strednej priemyselnej škole animovanej tvorby v Petržalke, kam ma aj vzali. Potom som riešil, ako odísť zo základnej školy čo najrýchlejšie, a dohodol som sa na diferenciálnych skúškach. Takže som odišiel už z osmičky, a v lete som musel absolvovať všetky skúšky z deviateho ročníka a dosiahnuť aspoň štvorky. V tej škole ma to veľmi bavilo, a snažil som sa čo najviac nasať toto remeslo. Myslím si, že škola bola veľmi dobre vybavená, možno aj viac ako neskôr vysoká škola, pretože keďže to bola súkromná škola, mali skvelé stroje, softvéry aj vynikajúcich učiteľov. Tam ma to bavilo, naozaj, veľmi.

Ako vznikla postava Pištu Lakatoša a celkovo LokalTV?

Myslím si, že prvý impulz prišiel počas môjho štúdia na vysokej škole. V druhom ročníku som dostal za úlohu urobiť animovaný dokument, akýkoľvek, ale nechcelo sa mi robiť klasické náučné dokumenty. Keď som chodil na základnú školu, každé ráno ma budila reklama na Fun Rádiu, ktorú daboval Marián Čekovský a bol to výborný zvuk, ktorý mi každé ráno spravil skvelú náladu. Spomenul som si, že v tej dobe niekto zavesil na internet nezostrihanú verziu tejto reklamy, teda celý zvuk, nie len 30 sekúnd. Vzal som tento zvuk, vystrihal som ho inak, než bol použitý v reklame a na to som naanimoval postavičku Pištu Lakatoša. Následne som video zavesil na YouTube, ktorý bol vtedy ešte len na začiatku svojej éry, ale malo to obrovský úspech.

Čo na to povedal Marián a čo sa dialo po úspechu prvých animácii Pištu?

Marián Čekovský o tom vôbec nevedel a keď to uvidel na YouTube, bol nadšený a veľmi sa mu to páčilo. Po zverejnení sa nám ozvala spoločnosť Orange aj Televízia JOJ. Orange chcel reklamu na Funfón s postavičkou Pištu Lakatošom pre nový produkt. Nakrútili sme teda vianočný spot, ktorý sa rozvinul do dlhodobej kampane. Televízia JOJ chcela Pištu Lakatoša ako porotcu v Talente. Nápad sa im páčil, ale my sme boli len dvaja a nedokázali sme produkovať videá dostatočne rýchlo. Neskôr navrhli, aby sme natočili celý seriál. Súhlasili sme, aj keď sme boli len dvaja a nevedeli sme, ako to zvládneme. Pôvodne chceli osem častí, ale dokázali sme dokončiť len štyri a na druhý rok dodáme ďalšie štyri časti. Projekt sa takto rozbehol a stal sa tým, čím sa stal.

Sú nejaké rozdiely medzi prácou pre televíziu a na internet? 

Práca pre televíziu a na internet bola celkom odlišná. V televízii to bolo konvenčnejšie, museli sme mať scenáre a volali sme hercov na dabing, čo si vyžadovalo schválenia. To nám príliš nevyhovovalo, pretože sme cítili, že je to zastaralé. Na internete sme mali oveľa väčšiu slobodu. Často sme si dabovali všetko sami, bez potreby volať hercov. Príbehy vznikali tak, že sme prišli ráno do štúdia a snažili sme sa navzájom rozosmiať. Nemali sme žiadny fixný scenár, len základné body, ktoré sme chceli v príbehu pokryť. Potom sme šli k mikrofónu a improvizovali. Naša internetová produkcia, Lokálka, bola v podstate založená na freestyle.

Ako vznikla rybička?

Rybička! V našom najlepšom období nás bolo desať a pracovali sme v takom officeovom prostredí, kde každý niečo pozeral a stále hľadal inšpiráciu na internete. Jeden z nás narazil na Mariňáka, čo sa nám veľmi páčilo a bavilo. Získali sme jeho kontakt a rozhodli sme sa ho osloviť. Pôvodne som chcel, aby Mariňák bol hlavnou postavou novej animácie, ale on už nechcel pokračovať v tejto roli, povedal, že to je už prevarené. Potom sme začali vymýšľať nový seriá, ktorý sme nazvali animoterapia - série, kde by rôzne zvieratá sťažovali na život a okolie. Fučo improvizoval rybičkin hlas asi 15 minút, my sme z toho vybrali dve minúty, upravili sme hlas aby znel tenšie, a výsledok úplne sedel.

Ako prebieha práca na takej animácii a ako ste sa dostali k celej sérii zvieratiek?

Vždy sme najprv nahrali zvuk a až potom začali s animáciou a kreslením. Počúvali sme hlas a podľa toho sme vytvárali vizuál. Napríklad, keď sme počuli hlas Mariňáka, dali sme postavičke škúliace oči, ako to robil mariňák. Tento prístup mal veľký úspech, takže sme rýchlo pokračovali s ďalšími videami – nakreslili sme psa, poníka a série sa rozbehla. Rozhodli sme sa, že do seriálu budeme pravidelne pozývať ľudí, ktorí sú schopní improvizovať. Dali sme im možnosť vybrať si zviera a tému, o ktorej budú hovoriť. Objavili sa tu rôzni účinkujúci, ako Jerry alebo Ladižo, a postupne sa to stalo pravidlom, že každé zviera malo svoj vlastný hlas. Tento koncept sa ukázal ako veľmi zábavný nielen pre divákov, ale aj pre dabérov, ktorí sa pri tom vždy dobre zabavili.

Ako vznikla spolupráca s Rytmusom? 

Vo firme sme často hlasovo napodobňovali rôznych ľudí spolu s mojím kolegom. Toto sa osvedčilo počas našej práce pre JOJ, kde sme museli vytvoriť rappový diel. Vyskúšali sme paródiu na Rytmusa, ktorá sa v televízii veľmi ujala. Keď sme prešli na internet, jeden z prvých seriálov, ktorý sme chceli skúsiť, bol Rytmaus. Zistili sme, že rap sa dá dobre parodovať a že to funguje – ľudia sa smiali a sledovanosť bola vysoká. Odtiaľ sme prešli až k freestyle battleom.

Pamätám si, že keď to bolo ešte na JOJke, Rytmus nám napísal – neviem, ako získal naše číslo. Veľmi si to cenil a smial sa, že sme mu mohli ešte viac "naložiť", že to bolo smiešne. Skúsili sme s ním natočiť niečo a v jednom diele sa objavil ako mrázik. Chcel spolupracovať. Neskôr, mám pocit, že chcel niečo robiť aj vo filme, ale to nevyšlo. Mám informácie, že časom to už tak neocenil a začalo ho to asi s*ať.

Ako ste prišli na nápad skombinovať kreslené postavičky s reálnymi hosťami vo vašej talkshow?

Chceli sme vytvoriť niečo, kde by sa spájala animácia s realitou. Tento koncept sa nám zdal veľmi originálny, pretože sme nič podobné predtým nevideli. Viktor Horián, ktorý v Lokálke daboval postavu Reného, v skutočnom živote viedol svoju vlastnú talkshow v kluboch. Jeho postava Reného, ako jeho alter ego, mohla byť ešte viac výstredná a to nás bavilo. Koncept talkshow bol relatívne jednoduchý na realizáciu, pričom Viktor bol za kamerou a interagoval s reálnymi hosťami, ale vedľa neho na gauči fyzicky nikto nesedel – tú postavu sme do scény animovali dodatočne. Aj tým hosťom sa to vždy páčilo, že to bolo celkom slušne u*ebané.

Máš obľúbenú postavu?

Pišta Lakatoš je moja najobľúbenejšia postava. Je to taký môj Homer Simpson. Jeho animujem vždy sám, tak som to aj chcel. Stále som počúval jeho hlas a nepotreboval som žiadne externé referencie; snažil som sa skicovať tak, aby to najviac pasovalo k tomu hlasu. Neinšpiroval som sa konkrétnou osobou, všetko prišlo samo. Bol to úplný magic. Jedného večera, keď som sa na neho pozeral, som si povedal: „To je určie on.“

Aké sú tvoje plány do budúcnosti?

Teraz pracujem na dvoch filmoch a zároveň plánujeme oživiť našu produkciu na LokalTV. Chcel by som pravidelnejšie vydávať nový obsah a rozšíriť našu prítomnosť na sociálnych sieťach, možno aj na TikTok. Neverím, že toto hovorím v mojom veku.


Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *