9 min

Čo robiť, keď ti dlhodobo klesajú views?

zdieľať cez

Článkov o tom, ako rozbehnúť YouTube kanál, či zvýšiť počet zhliadnutí na svojich videách je veľa, no čo ak si už dosiahol stabilné počty, s ktorými si spokojný a oni ti začnú klesať? V takej situácii by každého tvorcu obsahu prešla chuť. Poďme sa pozrieť na niekoľko dôvodov a riešení, ktoré ti pomôžu.

Algoritmus YouTube

Ako prvé je dôležité pochopiť algoritmus YouTube. Odporúčací systém YouTube je navrhnutý tak, aby ti ponúkal presne tie videá, ktoré ťa najviac bavia a ktoré si pravdepodobne pozrieš. Algoritmy platformy zohľadňujú rôzne faktory, ako sú dĺžka videa, miera tvojho zapojenia a ako veľmi je obsah relevantný. Medzi začínajúcimi youtuberami sa často šepká, že kratšie videá by mohli byť hitom, hlavne kvôli krátkej pozornosti divákov. Ale všetky štatistiky a odporúčania priamo od YouTube naznačujú, že dlhšie videá si vedú lepšie, pretože ponúkajú viac obsahu na zapojenie, čo je na tejto platforme naozaj dôležité.

,,Na každú otázku o algoritme nájdeš lepšiu odpoveď, ak nahradíš slovo "algoritmus" slovom "publikum". Prechod v uvažovaní – od „Čo chcem ja?“ k „Čo chce moje publikum?“ – je pre tvorcov prelomový. Kľúčom k úspechu nie je bojovať s algoritmom, ale sústrediť sa na svoje publikum a jeho potreby."

Prečo krátke nie?
Trend YouTube Shorts premenil spôsob, akým diváci obsah konzumujú. Krátke videá výrazne sťažili výkon videí, ktoré majú 2-3 minúty, pretože rovnaký obsah sa dá zhrnúť aj do krátkeho Shortu. Toto mohlo na tvorcov pôsobiť tak, že boli nútení tvoriť aspoň 8-10 minútové videá. Tento problém sa však čoskoro zmení, a to konkrétne od 15. októbra, kedy YouTube spustí 3-minútové Shorts. 

Časovanie tvojich príspevkov

Zamyslel si sa pri publikovaní tvojich videí niekedy nad tým, či si to video dobre načasoval? Ak tvoríš obsah pre mladšie vekové skupiny, ako školáci či študenti, môžeš očakávať pokles zhliadnutí počas obdobia ako napríklad koniec školského roka, pretože sa decká venujú viac škole a učeniu na záverečné testy, ako sledovaniu YouTube videí. Zároveň je pravdepodobné, že školáci sledujú videá počas školského roka v podvčerných a večerných hodinách a cez prázdniny naopak v doobedných hodinách. 

Ak si tvorca, ktorý sa zameriava na športový obsah, mal by si zohľadniť športové sezóny, ktoré môžu výrazne ovplyvniť sledovanosť tvojich videí. Počas Majstrovstiev sveta v hokeji môžu byť videá zamerané na futbal menej sledované a naopak. Ak sa chceš  týmto sezónnym vplyvom prispôsobiť, je dobré mať pripravený plán obsahu, ktorý bude súvisieť s nadchádzajúcimi udalosťami a pomôže ti zviesť sa na vlne aktuálnosti.

Aktuálnosť je kľúčová

Je dôležité sa zamerať na aktuálne udalosti a trendy. Napríklad, ak sa vrátil známy herec do populárnej filmovej série, fanúšikovia hľadajú obsah súvisiaci s týmto návratom. Pripojenie tvojho obsahu k aktuálnym udalostiam môže zvýšiť šance na jeho úspech.

,,Časovanie obsahu je niečo, čo mnohí tvorcovia často podceňujú, no v skutočnosti to môže byť faktor, ktorý rozhodne o úspechu či neúspechu videa. Ľudia radi sledujú to, čo práve ‘frčí’, a keď sa ti podarí správne načasovať svoje videá, určite získaš viac pozornosti."

Experimentuj s formátmi

Začať tvoriť YouTube Shorts môže byť tiež skvelý spôsob, ako pritiahnuť nových divákov. Dôležité je však pridávať ich umiernene, aby algoritmus YouTube nepovažoval tvoj kanál len za zameraný na krátke videá.

Reality check

Samopoznanie a úprimnosť k sebe samému je kľúčové aj v tvorbe obsahu na YouTube, preto je dôležité si občas položiť otázku, či je žáner, ktorý tvoríš, stále zaujimavý pre tvojich divákov. Ak zaznamenávaš pokles záujmu o tvoj obsah, tak asi poznáš odpoveď. Sprav si čas na analýzu a prehodnotenie svojich videí a trendov, nie len u seba, ale aj u konkurencie. 

Pozri obsah a čísla tvorcov, ktorí tvoria videá v rovnakom alebo podobnom žánri ako ty. Ak sa im darí, zisti prečo. Robia dlhšie videá? Komponujú do videí vizuálne ukážky? A ak sa im nedarí, pravdepodobne záujem o videá v danom žánri klesol úplne a je čas sa prispôsobiť aktuálnym trendom.

Monitoruj svoje videá

Ak tvoje videá obsahujú kontroverzný materiál, môže to viesť k označeniu "žltý dolár", čo znamená, že z nich YouTube generuje menej príjmov a menej ich odporúča. Ak sa ti to stalo, odporúčame ti monitorovať, ako YouTube reaguje na tvoje nové videá, a možno netlačiť na publikovanie ďalších videí, kým nezistíš, ako sa veci majú. 

Ak si myslíš, že označenie "žltý dolár" bolo udelené nesprávne, máš možnosť požiadať o jeho prehodnotenie. YouTube dáva tvorcom príležitosť spochybniť takéto rozhodnutia, ak veria, že došlo k chybe.

Kvalita pred kvantitou

Pamätaj, že niekedy je lepšie zamerať sa na kvalitu, než snažiť sa vytvárať veľké množstvo obsahu. Diváci naozaj ocenia videá, ktoré sú dobre pripravené, obsahujú hodnotný alebo zaujímavý materiál a sú technicky kvalitne spracované. Tieto videá majú oveľa vyššiu šancu, že ich diváci budú sledovať až do konca, čo môže zvýšiť celkovú angažovanosť a pomôcť tvojmu kanálu rásť.

Ak sa tvoje počty zobrazení napriek tomu znižujú, môže to byť frustrujúce. Mnoho tvorcov sa s takouto situáciou stretlo a každý na ňu reaguje inak. Možno si zmenil štýl svojich videí, začal si experimentovať s novými témami, alebo si zvýšil produkčnú kvalitu svojho obsahu.

 

Interakcia s komunitou

Budovanie komunity okolo tvojho kanálu môže výrazne zvýšiť lojalitu a angažovanosť divákov. Najefektívnejší spôsob, ako interagovať s divákmi je reagovanie na komentáre. Týmto spôsobom im dáš najavo, že ti nie sú ukradnutí a že ich spätnú väzbu neignoruješ. Na čítanie komentárov nadväzuje aj vytváranie obsahu na základe spätnej väzby, čo zahŕňa napríklad výber témy do ďalšieho videa či prispôsobenie dĺžky videa. 

Živé vysielania sú taktiež skvelý spôsob komunikácie s tvojou komunitou. Tento formát umožňuje spontánnu komunikáciu, ktorá môže byť atraktívnejšia a osobnejšia, čo môže pomôcť vytvoriť silnejšiu komunitu okolo tvojho kanálu.



,,Radšej venuj čas príprave vytvoriť niečo, čo zanechá dojem, než naháňať počty videí. Diváci totiž neocenia len obsah, ale aj jeho prepracovanosť a hodnotu, čo sa priamo odrazí na sledovanosti. Reagovaním na komentáre či organizovaním živých vysielaní môžeš posilniť vzťahy so svojimi divákmi, čo z dlhodobého hľadiska zabezpečí lojálnu a angažovanú komunitu. Daj si vždy pravidlo, že po vydaní okomentuješ najzaujímavejšie kometáre alebo zodpovieš na otázky, ktoré diváci na teba majú."

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *