9 min

Shadowban na sociálnych sieťach a ako ho prekonať

zdieľať cez


V poslednej dobe sa čoraz viac hovorí o takzvaných shadowbans na sociálnych sieťach ako Instagram a TikTok. Možno si si aj ty všimol, že tvoje posty nedosahujú také zobrazenia a interakcie, ako by si očakával, a mohol by za tým byť ban. Ale čo to vlastne shadowban je, ako zistíš, či máš aj ty tú česť, a ako to vyriešiť? 

Čo je Shadowban a existuje vôbec?

Shadowban je pojem, ktorý sa často spomína v kontexte sociálnych sietí, ale jeho existencia je často diskutabilná. V podstate ide o to, že tvoje príspevky sú akoby "skryté" pred širším publikom, čo znamená, že tvoji followeri ani ostatní používatelia ich nevidia vo svojich feedoch, hoci sú na tvojom profile stále dostupné.

Instagram a TikTok oficiálne existenciu shadowbans popierajú, no mnoho používateľov postrehlo rapídne zníženie dosahu a interakcií bez jasného dôvodu. Ak sa ti zdá, že tvoja návštevnosť a zapojenie enormne klesli, môže byť na vine shadowban. Našťastie, existujú nástroje a techniky, ako zistiť, či ho naozaj máš a čo s tým robiť.

Ako zistíš, či si dostal shadowban?

Na Instagrame môžeš využiť nástroj, ktorý ti umožní overiť, či si dostal ban. Postup je jednoduchý:

  1. Otvor si aplikáciu Instagram.

  2. Klikni na tri čiarky v pravom hornom rohu a vyber možnosť "Nastavenia".

  3. Zvoľ "Účet" a potom "Stav účtu".

  4. Pozri sa na odporúčania pre tvoj obsah. Ak sa objaví upozornenie, že tvoj obsah nie je odporúčaný, môže to znamenať, že si dostal shadowban.

Ako si pozriem Shadow ban na Instagrame?

Na TikToku môžeš sledovať, ako tvoj obsah performuje. Ak tvoje videá zrazu dosahujú oveľa nižšie zobrazenia ako obvykle (napr. z 10k zobrazení na 500), môže to byť tiež známkou shadowbanu.

Prečo Shadowban vzniká?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo môžu sociálne siete znížiť dosah tvojich príspevkov:

  1. Porušovanie autorských práv: Ak opajcneš obsah, ktorý nepatrí tebe bez povolenia, môže to viesť k zníženiu viditeľnosti tvojich príspevkov.

  2. Odstránenie príspevkov: Ak tvoj post bol označený ako nevhodný a bol odstránený, môže to negatívne ovplyvniť dosah tvojich budúcich postov.

  3. Kontroverzné témy: Sociálne siete nemajú rady obsah, ktorý sa dotýka citlivých alebo kontroverzných tém, ako je politika či násilie.

  4. Zneužívanie hashtagov: Používanie populárnych hashtagov, ktoré nesúvisia s tvojím obsahom, môže tiež viesť k shadowbanu.

  5. Nadmerná aktivita: Ak rýchlo a často meníš sledovateľov, alebo neustále lajkuješ a komentuješ, môžeš byť považovaný za bota, čo vedie k obmedzeniu tvojho účtu.

  6. Imitácia iných účtov: Pokus o napodobenie alebo hacknutie iných účtov môže viesť k shadowbanu.

TikTokové väzenie a ako sa z neho dostať

TikTok funguje na bodovacom systéme, kde získavaš body na základe interakcií s tvojimi videami. Najlepšie je, keď niekto video sleduje celé alebo si ho dokonca pozrie dvakrát. Preto sú lepšie na začiatok kratšie videá, pretože ti môžu priniesť viac bodov.

  • Sledovanie celého videa: 4 body

  • Zdieľanie videa: 3 body

  • Komentovanie: 2 body

  • Lajky: 1 bod


Častou chybou je, že sa zameriavame na počet lajkov, i keď, na čom skutočne záleží, je čas sledovania. Ak sledovateľ pri tvojom videu nevydrží, môže to znamenať, že nie je dostatočne zaujímavé.

Testovacia skupina: Tvoje video je najprv zobrazené malej skupine ľudí. Ak táto skupina na video nereaguje dobre, nebude sa ďalej šíriť. Preto je dôležité, aby si vytváral obsah, ktorý je od začiatku zaujímavý a relevantný pre tvoju cieľovku.

Identifikuj svoju cieľovku: Pomôž algoritmu TikToku rozpoznať, komu je tvoje video určené. Používaj vhodné popisy a relevantné hashtagy, ktoré súvisia s obsahom videa. Tým algoritmu uľahčíš prácu a tvoje video sa dostane k správnym ľuďom.

Vyhni sa slovám ako "klikni na odkaz": TikTok ( ale rovnako aj Instagram )  sa snaží udržať užívateľov na svojej platforme čo najdlhšie, preto slová, ktoré by mohli ľudí presmerovať mimo aplikáciu, nie sú vítané. 

Dobrý hook je kľúč: Začni svoje video tak, aby okamžite zaujalo. Vyhni sa frázam ako „v tomto videu budem hovoriť o...“ a radšej priamo k pointe. Zvedavosť a prekvapenie sú kľúčom k udržaniu divákov. 

 

Nový účet ako nový začiatok: Ak si dlhodobo nemal úspech, môže byť dobrým nápadom začať s novým účtom. Staré účty s neaktívnymi sledovateľmi môžu byť pre algoritmus menej atraktívne. Nový účet ti môže priniesť  lepšie zobrazenia.

Konzistentnosť a kvalita obsahu: Udržuj si pravidelnosť v uverejňovaní a sústreď sa na kvalitu. Testuj rôzne typy videí a hľadaj, čo najlepšie funguje pre tvoje publikum. Ak máš nápady na zlepšenie, neboj sa ich aplikovať a sleduj, ako sa tvoje výsledky menia.

Ako zlepšiť viditeľnosť a vyhnúť sa shadowbanu na Instagrame

Dodržiavaj komunitné pravidlá: Instagram má prísne komunitné pravidlá, ktoré musíš dodržiavať, aby si sa vyhol shadowbanu. To znamená vyhýbať sa zverejňovaniu obsahu, ktorý by mohol byť považovaný za urážlivý, spam alebo ktorý by mohol porušovať autorské práva.

Optimalizuj používanie hashtagov:  Používaj relevantné hashtagy, ktoré súvisia s tvojím obsahom. Nepoužívaj príliš veľa hashtagov, najlepšie je použiť niekoľko kľúčových hashtagov, ktoré presne opisujú obsah tvojho príspevku.

Vytváraj kvalitný obsah: Dôležité je zameriavať sa na kvalitu tvojho obsahu. Snaž sa vytvárať príspevky, ktoré sú vizuálne atraktívne a prinášajú hodnotu tvojmu publiku. Kvalitný obsah priláka viac sledovateľov a zabezpečí, že tvoj účet bude považovaný za relevantný a hodnotný.

Skontroluj čas zverejňovania: Ak tvoje príspevky nezískavajú dostatočnú interakciu, môže byť problém v čase ich zverejnenia. Skús zverejňovať svoje príspevky v čase, keď sú tvoji sledovatelia najaktívnejší. Môžeš použiť analytické nástroje Instagramu, ktoré ti pomôžu určiť najlepšie časy na zverejňovanie.

…

Prestaň používať automatizované nástroje: Instagram prísne zakazuje používanie automatizovaných nástrojov na zvyšovanie sledovateľov, lajkov a komentárov ( čiže ich zakúpenie ). Používanie takýchto nástrojov môže viesť k shadowbanu. Snaž sa o organický rast svojho účtu a budovanie autentického publika.

Buď konzistentný a interaktívny: Pravidelnosť v uverejňovaní a interakcia s tvojimi sledovateľmi sú kľúčové pre udržanie aktivity tvojho účtu. Snaž sa odpovedať na komentáre a otázky, lajkuj a komentuj príspevky iných používateľov. To pomôže zvýšiť tvoju viditeľnosť a zabezpečí, že tvoj účet zostane aktívny.

Sleduj trendy a zmeny: Instagram neustále aktualizuje svoje algoritmy a pravidlá. Sleduj trendy a novinky, aby si bol informovaný o najlepších praktikách a zmenách, ktoré môžu ovplyvniť viditeľnosť tvojich príspevkov. Udržiavaj svoj obsah aktuálny a relevantný.

Shadowban môže byť frustrujúci, no nie je to koniec sveta. S trochou úsilia a správnymi postupmi môžeš svoj účet znova rozbehnúť a dosiahnuť skvelé výsledky. Pamätaj, že najdôležitejšie je vytvárať kvalitný a hodnotný obsah, ktorý bude pre tvoje publikum zaujímavý a prínosný. Ak budeš dodržiavať pravidlá a sústredíš sa na to, čo tvojich sledovateľov baví, tvoj engagement bude len rásť. Držíme ti palce!

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *