5 min

Identifikuj autentických influencerov vďaka týmto krokom!

zdieľať cez

Svet influencer marketingu sa neustále vyvíja a nájsť tých správnych influencerov pre tvoju značku môže byť náročné. Tvorcov s falošnými sledovateľmi a kúpenými interakciami je stále viac, a preto ti prinášame sprievodcu, ktorý ti pomôže orientovať sa vo svete influencer marketingu a vybrať správnych partnerov pre tvoju značku. 

Dôležitosť autentických influencerov

Autentickí influenceri sú dôležití, pretože majú vytvorené spojenie so svojimi sledovateľmi, dôverujú mu a zapájajú sa do ich obsahu. Ak publikum influencerovi dôveruje, je pravdepodobné, že bude dôverovať aj značke, ktorú propaguje, čo pre značku znamená lepší návrat investícií (ROI). Spolupráca s influencermi, ktorí majú falošné metriky, môže viesť k zbytočným výdavkom na kampaň a minimálny vplyv. 

…

Ako spoznáš autentického influencera? 

  1. Zapojenie – sleduj, či influencer dostáva lajky, komentáre a uloženia, ktoré zodpovedajú počtu jeho sledovateľov, a hlavne, či sú komentáre zmysluplné. 

  2. Konzistentnosť – autentickí influenceri sú konzistentní v svojom harmonograme, štýle a oblasti záujmu. 

  3. Transparentnosť – úprimné recenzie a správne označovanie spoluprác sú znakom dôvery a integrity.

  4. Odbornosť – správny influencer by mal byť znalý v svojej oblasti záujmu.

  5. Organickosť – autentickému influencerovi publikum rastie postupne a organicky, nie náhle. Ako to vieš zistiť? Čítaj ďalej.

Ak si nie si istý, či influencer, ktorého si si pre svoju značku vyhliadol, dosiahol počet svojich sledovateľov organicky, využi nástroje ako HypeAuditor, Social Blade alebo Sprout Social. Tieto nástroje ti pomôžu identifikovať falošných sledovateľov a analyzovať interakcie. Nezabúdaj však na manuálnu analýzu - prescrolluj si profil influencera, pozri sa na komentáre, kvalitu obsahu a frekvenciu príspevkov. Manuálnou analýzou zachytíš ľudské faktory, ktoré nástroje nemusia rozpoznať. 



Nájdi správneho influencera vďaka týmto 5 krokom

  1. Definuj ciele – urči si ciele tvojej kampane a kľúčové ukazovatele výkonnosti (KPI). Keď budeš vedieť, čo chceš dosiahnuť, a aké publikum chceš osloviť, pomôže ti to vybrať si správneho influencera.  

  2. Prieskum – sprav si zoznam influencerov a na základe spomínaných nástrojov a tvojich cieľov vyber tých najvhodnejších.

  3. Zapoj sa – ak si stále nie si istí, ktorého influencera si vybrať, lajkuj, komentuj, zdieľaj, začni konverzáciu a sleduj ich štýl zapojenia. 

  4. Dáta – vyžiadaj si od influencerov mediálne kity alebo dáta z ich predchádzajúcich kampaní.

  5. Rozhovory – priame rozhovory s influencermi sú najlepší spôsob, ako spoznáš ich spôsob komunikácie, nadšenie pre kampaň či profesionalitu. Neboj sa osloviť influencera na online hovor či osobné stretnutie.

Red flags!

Dávaj si pozor na influencerov, ktorí majú náhle a nevysvetliteľné nárasty v počte sledovateľov, nízke miery zapojenia a generické, opakujúce sa komentáre. To môže naznačovať falošné publikum. 

…

Buď prísny aj na seba, nielen na influencerov

Autentické partnerstvá sú založené na vzájomnom rešpekte a porozumení, preto je dôležité, aby si dokázal prejaviť podporu influencerovi, s ktorým máš záujem spolupracovať.

Vyber si influencera, ktorý odzrkadľuje hodnoty tvojej značky, aby si mu mohol poskytnúť slobodu v kreatíve a spracovaní reklamy. Aby influencer podal výkon, aký od neho očakávaš, pochop trhové ceny a spravodlivo ho odmeň za jeho prácu.

Vzdelávaj sa a buď zvedavý. Pozri si konkrétne úspešné kampane v tvojom odvetví, alebo s influencermi, ktorých máš vyhliadnutých a analyzuj, prečo boli úspešné. Prajeme ti veľa šťastia! 

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *