4 min

Ako správne označiť reklamu na YouTube?

zdieľať cez

YouTube dáva priestor tvorcom zvyšovať kvalitu svojich videí a zárobkov za pomoci tretích strán, teda sponzorov. Každý tvorca sa môže rozhodnúť pre komerčnú spoluprácu so značkou a pridať do svojho videa reklamu. Avšak každá reklama musí byť jasne označená a spĺňať pravidlá video platformy. V tomto článku vám ukážeme ako jednoducho označiť platené partnerstvo vo videu a vyhnúť sa sankciám spojeným s neoznačenou reklamou.

• Správne označenie je veľmi jednoduché

• Vysoká pokuta a sankcie na YouTube

• Neoznačená reklama porušuje pravidlá YouTube

• Neoznačená reklama porušuje zákon

SPRÁVNE OZNAČENIE JE VEĽMI JEDNODUCHÉ

Rovnako ako na iných sociálnych sieťach aj na YouTube je potrebné reklamu označiť. Tvorcovia môžu do svojich YouTube videí umiestniť produkt, odporúčanie či informácie o sponzorstve alebo iný obsah, ktorý plní úlohu reklamy. V prípade ak tvorcovia pridávajú do svojho videa reklamný obsah, potom sú povinní informovať YouTube aj divákov zaškrtnutím políčka pri zverejňovaní videa.

…

Je to úplne jednoduché, jediné čo musíte spraviť je otvoriť si YouTube štúdio → videá → upraviť konkrétne video a tam zaškrtnúť políčko „platené promo“.

…

YouTube zároveň po zakliknutí políčka “video obsahuje platené promo” automaticky zobrazí divákom na začiatku videa 20 sekundovú správu o vyskytujúcej sa reklame vo videu. A je to hotovo. Je úplne v poriadku ak tvorca spolupracuje so značkami a robí pre nich reklamu v súlade s pravidlami vo svojich videách, ale čo nie je v poriadku a čo môže stáť youtubera nemalé peniaze je neoznačenie reklamy.

VYSOKÁ POKUTA A SANKCIE NA YOUTUBE

YouTube má na rozdiel od iných sociálnych sietí transparentnejšie a zrozumiteľnejšie pravidlá pre reklamy. Informuje tvorcov o zakázanom obsahu, zakázaných praktikách, obmedzeniach či základných požiadavkách, ktoré musí reklama spĺňať. Všetky komerčné spolupráce musia dodržiavať pravidlá reklamy na YouTube, pričom za porozumenie a dodržiavanie miestnych a zákonných povinností sprístupňovať v obsahu informácie o platenej spolupráci nesie zodpovednosť tvorca aj značka. 

…

NEOZNAČENÁ REKLAMA PORUŠUJE PRAVIDLÁ YOUTUBE

YouTube otvorene popisuje postup pri nedodržiavaní pravidiel pre reklamu a v prípade ich porušenia si vyhradzuje právo zakázať speňaženie a / alebo odstrániť video obsahujúce neoprávnenú propagáciu tretích strán.

NEOZNAČENÁ REKLAMA PORUŠUJE ZÁKON

YouTube taktiež podlieha slovenskej legislatíve, čo znamená, že v prípade neoznačenia reklamy a porušenia zákona môže byť firme aj influencerovi udelená veľmi vysoká pokuta.

Ak pridávate ako tvorca reklamu do videa na YouTube je vašou povinnosťou označiť, že vami pridaný obsah zahŕňa platené promo, inak porušujete zákon, YouTube pravidlá a zavádzate svojich fanúšikov, a práve preto je označovanie reklám na sociálnych sieťach veľmi dôležité.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *