7 min

Ako zistiť či je influencer marketing vhodný pre váš biznis?

zdieľať cez

Influencer marketing nie je iba pre medzinárodné značky s veľkým rozpočtom na marketing. Spolupráca s influencermi je prístupná aj pre stredné a malé podniky. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov je dôležitá voľba správneho influencera, ktorý vám dokáže výrazne pomôcť s budovaním povedomia a dôvery u zákazníkov. No ešte skôr než začnete do influencer marketingu investovať, je potrebné zistiť, či je tento marketingový prístup vhodný pre vašu značku. Vytvorili sme pre vás článok, ktorý vám pomôže zistiť, či spolupráca s verejne známymi osobnosťami pomôže vášmu podniku rásť. 

PODNIKÁTE V PREPLNENOM ODVETVÍ S VYSOKOU KONKURENCIOU 

V dnešnej dobe je čoraz ťažšie preraziť na trhu. Konkurencia je neúprosná a neustále rastie. V boji s konkurenciou podniky častokrát využívajú stratégiu znižovania cien, to však nie je z dlhodobého hľadiska udržateľné. Dôležitejšie a efektívnejšie ako neustále znižovanie cien je vytvorenie z vášho podniku “love brand” značku, ktorú budú ľudia milovať. Nakoľko podnikáte na trhu, kde sú rozdiely medzi vašim produktom a produktom konkurencie minimálne, potrebujete sa odlíšiť, potrebujete vzbudiť emóciu a vytvoriť si so zákazníkmi vzťah. Štúdie ukazujú, že reklamné kampane s emotívnym obsahom fungujú dvakrát lepšie ako kampane s intelektuálnym obsahom a spolupráca s influencerom je jedným zo spôsobov, ako tvoriť emocionálny obsah, ktorý rezonuje u vašej cieľovej skupiny. Ak ponúkate službu či produkt, ktorý má na trhu vysokú konkurenciu, potom je čas vyskúšať influencer marketing. 

POTREBUJETE SI ZÍSKAŤ DÔVERU ZÁKAZNÍKOV

Povedzme, že ste začínajúca značka, ktorá má minimun či žiadne referencie, na základe ktorých sa môžu potenciálni zákazníci rozhodnúť či u vás nakúpia. Pýtate sa ako ich presvedčiť? U viac ako 88% online nakupujúcich hrajú recenzie kľúčovú úlohu pri nákupnom rozhodovaní. Pri začínajúcej značke je dôležité získať si zákazníka a pozitívne recenzie, najmä ak ide o online predaj. Influenceri ako dôveryhodný zdroj informácií prinesú vašej značke referencie, ktoré sa dostanú k širokému publiku ľudí a dodajú vášmu podnikaniu potrebnú dôveryhodnosť. Súčasné štúdie ukazujú, že až 49 % spotrebiteľov sa pri nákupe spolieha na odporúčania influencerov.

PRE VAŠU FIRMU EXISTUJÚ VHODNÍ INFLUENCERI 

Ak sú vašou cieľovou skupinou všetci ľudia, niečo robíte zle. Marketing nie je o oslovení všetkých ľudí, ale o oslovení tých, ktorí sa môžu stať vašimi zákazníkmi. Rovnako to funguje s influencermi. Definujte si vašu cieľovú skupinu ľudí, ktorých dokážete zmeniť na stálych zákazníkov. Ukážme si to na príklade. Povedzme, že máte záujem prostredníctvom influencer marketingu propagovať turistickú výbavu. S kým nadviažete spoluprácu? Bude to beauty influencer, food influencer alebo travel influencer? Veríme, že by ste si vybrali cestovateľa. Travel influencer je v tomto prípade správnou voľbou, pretože sa jeho publikum prelína s vašou cieľovou skupinou, čo z neho robí potenciálnych zákazníkov. Nespolupracujte s akýmkoľvek influencerom, nájdite toho správneho. Na druhej strane ak je váš produkt či služba veľmi špecifická a nenašli ste influencera, ktorého publikum by splnilo kritériá vašej cieľovej skupiny, pravdepodobne pre vašu firmu existujú iné, vhodnejšie marketingové prístupy. 

STE AKTÍVNI NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH 

Sociálne siete sú v influencer marketingu kľúčové. Inými slovami, ak chcete rozšíriť dosah svojho obsahu a získať viac zákazníkov, musíte byť prítomní a najlepšie aktívni na sociálnych sieťach. Nemusíte tráviť hodiny času na Facebooku či Instagrame. Vytvorte si radšej obsahovú stratégiu pre sociálne siete a automatizujte zverejňovanie obsahu prostredníctvom nástrojov ako LaterHootsuite či Kontentino. Aktivita na sociálnych sieťach vám dokáže priniesť konkurenčnú výhodu. Môžete tak zdieľať informácie o vašej značke, produkte, službe či spokojných zákazníkoch a budujete tak dôveryhodnosť firmy. Mnoho značiek má vytvorenú samostatnú stratégiu a rozpočet pre komunikáciu na sociálnych sieťach ako plnohodnotný marketingový prístup. 

BENEFITY INFLUENCER MARKETINGU 

Poďme si to zhrnúť. S influencer marketingom by ste mali začať vtedy, keď: 

– chcete vyčnievať z davu. 

– podnikáte vo vysoko konkurenčnom odvetví. 

– váš produkt sa radikálne nelíši od konkurencie. 

– máte v záujme vytvoriť si vzťahy so zákazníkmi. 

– si potrebujete budovať povedomie o značke. 

– chcete byť a pôsobiť ako dôveryhodná značka. 

A v prípade ak sa rozhodnete spolupracovať s influencermi toto sú benefity, ktoré vám spolupráca prinesie: 

1. Dôveryhodnosť

2. Zvýšené povedomie o značke

3. Rast zákazníckej základne

4. Zvýšený predaj a rast firmy

5. Zvýšená viditeľnosť v online priestore

6. Emocionálne spojenie s publikom influencera

Rovnako ako pri všetkých marketingových stratégiách v online marketingu aj pri spolupráci s influencermi nezabúdajte na to, že stratégiu je potrebné otestovať, doladiť, zdokonaliť a zopakovať pre jej najlepšie výsledky. Aj keď influencer marketing nemusí fungovať u vašej priamej konkurencie, stále môže pre vaše konkrétne podnikanie fungovať perfektne. Dôležité je správne ho nastaviť. Teraz keď poznáte dôvody prečo začať a benefity tohto marketingového prístupu, je čas to vyskúšať. 

Vo Vidadu sa influencer marketingu venujeme už niekoľko rokov a vďaka našim bohatým skúsenostiam a osobnému prístupu k influencerom vám dokážeme v prípade potreby poradiť. Preto ak vás náš článok oslovil a radi by ste otestovali influencer marketing, neváhajte nás kontaktovať a my vám radi poradíme.

Podmienkou odberu noviniek pre značky/agentúry je zadanie firemného e-mailu *